• Uutiset
  • ”Pitää uskaltaa kokeilla”

”Pitää uskaltaa kokeilla”

Julkaistu: 20.11.2014

Kaupunki irtisanoi sopimuksen OnKuusamon kanssa ja haastaa  yhdistykset mukaan kuntouttavan työtoiminnan kehittämiseen

– Pitää uskaltaa kokeilla, sanoo Kuusamon perusturvajohtaja Vesa Isoviita. Kaupunki lähtee kehittämään sosiaalista työllistämistä aivan uudella mallilla ja yhdessä kolmannen sektorin eli kuusamolaisten yhdistysten kanssa. Taustalla on se tosiasia, että työttömyys kasvaa ja pitkittyy. Ellei mitään tehdä, kasvavat esimerkiksi kaupungin sakkomaksut ensi vuonna jopa 700.000 euroon. Isoviita esitteli uuden mallinsa lauantaina koolla olleille kuusamolaisten yhdistysten edustajille.

Kaupunki on vakavan paikan edessä. Työttömyys, nuorisotyöttömyys sekä pitkäaikaistyöttömyys ovat lisääntyneet selvästi. Pitkäaikaistyöttömien työllistämisen ja kuntouttavan työtoimintavelvoitteen haasteet maksavat Kuusamon kaupungille tänä vuonna jopa 500.000 euroa. Ensi vuonna summa kasvaa, kun kunnat saavat kontolleen puolet myös 300 päivää ja 70 prosenttia tuhat päivää työttömänä olleiden työmarkkinatuesta. Varovaisten arvioiden mukaan sakkomaksut Kuusamossa voivat nousta jopa 700.000 euroon.

– Meidän on ryhdyttävä nopeasti toimimaan tilanteen parantamiseksi. Pitkäaikaistyöttömien aktivointi eli muun muassa kuntouttava työtoiminta katkaisee kaupungin sakkomaksukertymän ja on oiva keino taistella kroonistuvaa pitkäaikaistyöttömyyttä vastaan, sanoo perusturvajohtaja Vesa Isoviita.

On Kuusamon sopimus sanottiin irti

Tällä hetkellä Kuusamon kaupunki järjestää itse kuntouttavaa työtoimintaa muun muassa Työklubinsa ja Suuren Järvikalatutkimuksen myötä. Lisäksi se on ostanut OnKuusamo -työhönvalmennuskeskukselta vuosittain 35 kuntouttavan työtoiminnan paikkaa, mutta tämä sopimus on nyt irtisanottu ja päättyy vuoden irtisanomisajan jälkeen eli marraskuussa 2015.

– Haluamme saada aikaiseksi säästöjä ja verorahojen tehokkaampaa käyttöä.  Siksi lähdemme etsitään täysin uusia ratkaisuja puhtaalta pöydältä, Isoviita sanoo.

Perusturvajohtajan mukaan Kuusamossa halutaan luoda uusia tuotteita, palveluita ja avata uusia markkinoita.

– Tarvitaan uudenlaisia tapoja toimia. Sosiaalisen työllistämisen ja kuntouttavan työtoiminnan kehittäminen yhdessä kolmannen sektorin kanssa on myös kaupunkistrategian mukaista toimintaa, missä yhdistysten ja järjestöjen osuutta halutaan korostaa. Kolmas sektori on potentiaalinen toimija, hän tietää.

Sähköinen innovaatio-foorumi

Perusturvalautakunnan tiistaina hyväksymän hankkeen puitteissa työtoimintaa ryhdytään ideoimaan porukalla uudenlaisella extranet-alustalla.

– Ennen joulua järjestetään avoimet ideointi- ja suunnittelutyöpajat sekä verkossa että fyysisesti. Sitten tehdään projektisuunnitelma, johon haetaan myös ulkoista rahoitusta ja käynnistetään kuntouttavien työtoimintapalveluiden hankinta kolmannen sektorin toimijoilta ensi vuoden alussa, Isoviita aikatauluttaa.

Välineeksi uusien ajatusten jalostamiseen otetaan sähköinen innovaatio-foorumi, joka mahdollistaa vuorovaikutteisen ideoinnin verkossa. Elisan toimittama malli on räätälöity Kuusamon hankkeelle.

– Tämä extranetissä toimiva alusta toimii kuntouttavien työtoimintapalveluiden kehittämistorina. Sinne voi heittää mistä ja milloin tahansa joko yksittäisiä ideoita tai kokonaisia malleja muitten pohdittavaksi, Isoviita sanoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala