• Uutiset
  • Pienillä panostuksilla suuret mahdollisuudet

Pienillä panostuksilla suuret mahdollisuudet

Julkaistu: 08.09.2016

Koillismaalla selvitetään luontokuvauksen ja maaseutumatkailun yhteiset mielenkiinnon ja kehittämisen kohteet

Kuusamo-opiston Hanne Palosaari ja Koillis-Suomen Aikuiskoulutus Oy:n Jukka Saanio kurkkivat Kuusamo-opiston pihalla punaiseen linnunpönttöön ja pohtivat, mitä kaikkea luontokuvauksen ja maaseutumatkailun yhdistäminen voisi tarjota. – Pienillä panostuksilla meillä on mahdollisuus vaikka kuinka suureen, kaksikko sanoo.

Kuusamo-opiston ja Koillis-Suomen Aikuiskoulutus Oy:n yhteisellä esiselvityshankkeella etsitään syksyn ja alkutalven aikana mahdollisuuksia niin luontokuvauksen kuin kalastusmatkailun ja kaiken muunkin maaseudulla tapahtuvan yrittämisen kehittämiseen.

– Luontokuvaus ja kalastusmatkailu ovat kaikissa Koillismaan kunnissa luontomatkailun kehittämisen kärkikohteita. Luontokuvauksen palvelutuotteiden kehittäminen vaatii kuitenkin sellaista erityisosaamista, jota alueen yrityksillä ja muilla toimijoilla on vielä varsin vähän. Siksi tämä hanke, sanoo projektiasiantuntija Jukka Saanio Koillis-Suomen Aikuiskoulutus Oy:stä.

Käytännössä nyt selvitetään ne tarpeet, joita yrityksillä on, jotta Koillismaan kuva ja yritysten palvelutarjonta kansainvälisten matkailijoiden keskuudessa kasvaisi edelleen.

– Tarpeet voivat olla esimerkiksi kuvauskoulutusta, uusia kojuja tai vaikka sähköisten viestimien, kuten sosiaalisen median opettelua, listaa Kuusamo-opiston rehtori Kari Kantola.

Viime kädessä tavoitteena on kasvattaa matkailuvirtoja ja niiden tuomien eurojen määrää Koillismaalla.

Tuhansia vieraita vuosittain jo nyt

Esiselvityshankkeen taustavoimiin kuuluva Pekka Peiponen Aikuiskoulutus Oy:stä tietää, että Koillismaalla vierailee vuosittain jopa 5.000 aktiivilintuharrastajaa ja useita tuhansia luontokuvaajia.

– Koillismaa on kansainvälisestikin tunnettu luontokuvauskohde, yksin Euroopan tunnetuimmista. Eritasoisista luontokuvausoppaista on kuitenkin jo nyt pulaa: kysyntää on enemmän kuin tarjontaa.

Peiposen mukaan yritysten ja muiden toimijoiden koulutuksessa, tuotekehityksellä ja heidän tarjoamillaan laadukkailla palveluilla matkailijoiden kiinnostus aluetta kohtaan voidaan kasvattaa merkittävästi entisestään.

Kalastusmatkailu on nostettu luontokuvauksen rinnalle siksi, että sen palvelutoimintaa on kehitetty alueella määrätietoisesti viime vuosina. Alan taloudellinen kasvupotentiaali on selkeästi kansainvälisissä matkailijoissa.

 

Kosketuspintoja moneen suuntaan

Kesäkuussa alkaneessa ja helmikuussa päättyvässä, 40.000 euron arvoisessa ja pääosin Leader-rahoitteisessa hankkeessa selvitetään, miten luontokuvausta ja kalastusmatkailua voidaan kehittää edelleen tiiviissä yhteistyössä yritysten ja muitten toimijoitten kesken. Tärkeää on myös koulutusorganisaatioiden keskinäinen yhteistyö.

Jukka Saanion ja Hanne Palosaaren tehtävänä on kartoittaa koillismaalaisten yritysten koulutus- ja kehittämistarpeet sekä tuottaa tietoa jo olemassa olevasta palvelutarjonnassa.

– Hanke koskettaa varovaisenkin arvion mukaan jopa 200 alueen yritystä. Hyötyjä voi olla vaikkapa mökin omistaja, joka ostaa tarvitsemiaan palveluja muilta toimijoilta ja näin tarjoaa matkailijalle uudenlaisia kosketuspintoja alueeseemme, sanoo Saanio.

Hän toivoo saavansa yhteydenottoja hankkeesta ja sen tavoitteista kiinnostuneilta yrityksiltä.

– Aina saa tarttua hihasta ja tulla juttusille. Toki teemme Hannen kanssa yritysvierailuja myös oma-aloitteisesti, Saanio sanoo.

Hankkeen kuulumisia voi seurata Facebookin Luontojakalastus-ryhmässä.

Valokuvauskoulutus juurtunut Kuusamoon

Valokuvauksen koulutus on juurtunut Kuusamoon, iloitsee Kuusamo-opiston rehtori Kari Kantola.

Kuusamo-opistolla alkanut, vuoden mittainen valokuvauslinja houkutteli opiskelijoita enemmän kuin mitä voitiin ottaa sisään. Koulutuksen on aloittanut 14 eri-ikäistä opiskelijaa.

– Kuusamon koulutus kiinnostaa erityisesti paikkakunnan luonnon vuoksi. Luontovalokuvaus on nyt nosteessa, Kantola tietää.

Hän sanoo, että monilla muilla Kuusamo-opiston kaltaisilla toimijoilla on ollut vaikeuksia opiskelijoiden rekrytoinnissa.

Valokuvauksen koulutus Kuusamossa ottaa askeleen eteenpäin ensi vuonna, kun Lapin yliopisto aloittaa alan maisteriopinnot paikkakunnalla. Kantolan mukaan kyselyjä koulutuksen alkamisesta on tullut niin Kuusamosta kuin muualtakin Suomesta.

– Mielenkiinto on ollut yllättävän runsasta, hän sanoo.

Tavoitteena on käynnistää maisteriohjelma mahdollisesti jo ensi keväänä. Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto suunnittelee sen rinnalle myös valokuvauksen avoimen yliopiston pienempää, 25 opintoviikon kokonaisuutta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala