hi5

Pettämätön vainu

Julkaistu: 15.01.2015

 

Homekoira Kerttu haistaa seinän taakse ja lattian alle

 

Ei mene kuin hetki, kun Kerttu jo merkkaa paikan. Kokenut homekoira löytää patterin väliin kätketyn sädesienikätkön ja kääntyy isäntänsä puoleen. Palkintona hyvin tehdystä työstä on tällä kertaa leikkihetki pallolla, jonka jälkeen homma jatkuu. Homekoiralla on pettämätön vainu, tietää Kainuun Homekoirapalvelu Oy:n yrittäjä Ville Heikkinen.

 

Heikkisen Kainuun Homekoirapalvelu Oy tarjoaa homekoiralla tehtäviä home-etsintäpalveluja. Kotipaikkana on Kajaani, mutta työmaana Kainuun lisäksi muun muassa Koillismaan, Rovaniemi ja Kuopio.

Työkavereina on kaksi sileäkarvaista kettuterrieriä, viisivuotias Eelis ja kohta nelivuotias Kerttu.

Kotona on lisäksi kasvamassa kaksi nuorta kettuterrieriä, joista Heikkinen kouluttaa niistäkin homekoiria, sekä isännän metsästyskavereina saksanmetsästysterrieri ja suomenajokoira.

 

Koira merkkaa homekohdan

 

– Asiakkaitamme ovat yksityiset, yritykset, taloyhtiöt, kunnat ja valtio. Home-etsintöjä tehdään silloin, kun sisäilma haisee, siitä tulee oireita tai kun muuten on syytä epäillä homevaurioita rakenteissa, Heikkinen kertoo.

Myös yhä useampia asunnonostaja tai -myyjä teetättää asunnossa homekartoituksen. Heikkisen mukaan on sekä myyjän että ostajan etu selvittää asunnon kunto myös tältä osin ennen kaupan tekoa.

– Home-etsinnöissä koira merkkaa mahdollisen homeen. Sen jälkeen on rakennusalan ammattilaisen tehtävä kartoittaa vauriokohde tarkemmin.

Heikkinen käyttää koiriaan home-etsintään monipuolisesti erityyppisissä ja kokoisissa kiinteistöissä.

– Pystymme tarvittaessa tutkimaan nopeasti ja luotettavasti suuriakin kiinteistöjä, kuten kouluja, hän kertoo.

 

Koira koulutetaan 20 eri homeeseen

 

Kuusamossa keskiviikkona homeita etsinyt Kerttu on koulutettu tunnistamaan 20 yleisintä homelajia.

Isännän mukaan koiran hajurepertuaari on kuitenkin paljon laajempi, sillä hyvin usein yhdestä paikasta löytyy useampaa hometta samanaikaisesti. Näin koiran tunnistamien hajuyhdistelmien määrä kasvaa koko ajan.

 

Kettuterrieri on sitkeä puurtaja

 

Alun perin metsästyskoiraksi kehitetty kettuterrieri on erinomainen homekoira sitkeytensä ja pienen kokonsa vuoksi.

– Kettuterrieri on työkoirana erittäin motivoitunut sille koulutettua hajua kohtaan ja se jaksaa työskennellä väsymättä pitkiäkin aikoja. Pienikokoisena luolakoirana se mahtuu hyvin ahtaisiin paikkoihin ja on tarvittaessa helposti nostettavissa myös haistelemaan korkealta, Heikkinen perustelee rotuvalintaansa.

Ihmisrakkaat ja lapsiin tottuneet Kerttu ja Eelis opetettu työskentelemään siten, että ne eivät häiriinny hometutkimusta seuraavista ihmisistä.

 

Yhteneväiset tasotestit

 

Home-etsintään erikoistuneiden koirien määrä kasvaa Suomessa nopeasti. Alalle voi kouluttautua useissa paikoissa ja moni homekoiran omistaja on myös itseoppinut. Jotta palvelujen laatu pysyisi korkeana, luotettavana ja yhteneväisenä, ovat Suomen Homekoirayrittäjät laatineet tasotestin alalla toimiville koirille.

– Tasotestissä ohjaaja testataan kirjallisella kokeella ja homekoira kolmepäiväisellä testillä, jossa tarkistetaan koiran kyky tunnistaa ja löytää rakennushomeita. Testissä myös testataan yrittäjän kyky raportoida löydöksensä luotettavasti ja selkeästi, kertoo Heikkinen.

Kerttu selvitti testin moitteitta.

 

 

FAKTAT

 

Kainuun Homekoirapalvelu Oy

Kainuun Homekoirapalvelu Oy:n Ville Heikkinen on kouluttautunut Keski-Pohjanmaan maaseutuopiston Kannuksen yksikössä homekoirayrittäjäksi. Hän on työskennellyt myös virkakoirien parissa ja harrastanut koiria pitkään.

Koulutuksessa on koulutettu ohjatusti homekoira ja opiskeltu home- ja kosteusvaurioihin liittyviä asioita. Koira on testattu koulutuksen päätyttyä koulun järjestämässä tasotestissä.

Yrityksen käytössä olevat, perheen omat koirat, on koulutettu etsimään yleisimpiä rakennusten sisäilmaa haittaavia ja ihmisen terveydelle haitallisia home- ja sädesienikasvustoja.

Koirien koulutusmetodit ovat samoja kuin mitä käytetään myös virkakoirien kouluttamiseen.

www.kainuunhomekoirapalvelu.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala