• Uutiset
  • Perusturvajohtajaksi äänestettiin Kipinä

Perusturvajohtajaksi äänestettiin Kipinä

Julkaistu: 24.02.2016

Kuusamon kaupunginhallitus sai selvityksen Kuusamon Juuston yrityssaneerauksesta

Kuusamon uudeksi perusturvajohtajaksi äänestettiin maanantaina Kiteen nykyinen perusturvajohtaja Markku Kipinä. Virkavaalin lisäksi kaupunginhallitus äänesti yksityisteistä, metsätyöryhmästä ja jätemaksuista sekä kuuli asianajaja Jouni Virranniemen selvityksen Kuusamon Juuston yrityssaneeraustilanteesta. Kaupunki on sijoittanut Juustoon sijoitusyhtiönsä kautta 900.000 euroa.

Kaupunginjohtaja Jouko Mannisen mukaan Kuusamon Juuston tilanne alkaa täsmentyä, kun yrityssaneerausprosessi lähtee etenemään. Oulun käräjäoikeus on hyväksynyt menettelyn.

– Olemme luonnollisesti toiveikkaita sen suhteen, että yrityssaneeraus turvaa Kuusamon Juuston tulevaisuuden. Nyt yhtiön tuotteet ovat kauppojen hyllyillä ja tuotanto pyörii. Kokonaisuus näyttää toimivan, ainoa ongelma on rahoitus, jota nyt ratkotaan, Manninen sanoo.

Kaupunginhallitus kuuli maanantaina asianajaja Jouni Virranniemen selvityksen yrityssaneerausmenettelystä ja keskusteli tilanteesta.

– Varsinaisesti yrityssaneeraus ei kosketa kaupunkia, sillä olemme sijoittaneet Kuusamo Food Oy:n, joka puolestaan on sijoittanut Kuusamon Juustoon. Yrityssaneeraus kohdistuu vain Kuusamon Juuston velkoihin, Manninen selittää.

Kaupunki kuitenkin seuraa tilanteen kehittymistä tarkoin. Mannisen mukaan Kuusamon Juuston palkkaverotulot tuovat Kuusamon kaupungille vuosittain 0,5 miljoonaa euroa.

– Kaupungin kannalta on tärkeä asia, että yhtiö jatkaa toimintaansa, hän sanoo.

Lisäsijoituksista ei ole keskusteltu.

Neljä äänestystä

Kaupunginhallitus äänesti kokouksessaan neljä kertaa. Ensin äänestettiin uudesta perusturvajohtajasta. Perussuomalaisten Esko Törmänen esitti virkaan Rita Oinasta. Oinas sai vaalissa kaksi ääntä, haastattelutyöryhmän esittämä Markku Kipinä yhdeksän ja varasijalle lopulta valittu Saara Kuusela yhden äänen.

Seuraavaksi äänestettiin yksityisteiden kunnossapidon ja peruskorjauksen avustusehtojen uusimisesta. Asian palautettiin yhdyskuntatekniikan lautakunnalle uudelleen valmisteltavaksi. Perussuomalaisten Joukamo Kortesalmen esittämä ja Esko Törmäsen kannattama metsätieosuus jätettiin huomiotta äänin 10-2.

Niin ikään äänin 10-2 kaupunginhallitus päätti, että eri ammattitoimijoista koostuvan metsätyöryhmän perustamisselvitystä ei toteuteta. Kortesalmi ja Törmänen olivat toista mieltä.

Neljäs äänestys koski jätemaksujen maksuperusteiden muutoksia. Kuusamossa on tarkoitus siirtyä nykyisestä asukaslukuun perustuvasta maksuperusteesta vain kahteen maksuluokkaa. Loma-asunnot, lomaosakkeet ja tyhjillään olevat asunnot maksaisivat jätemaksu 10,54 euroa ja vakituisesti asutut taloudet 17,36 euroa vuodessa. Joukamo Kortesalmi olisi luopunut jätemaksusta tyhjien asuntojen kohdalla, mutta hävisi äänestyksen äänin 10-2. Kortesalmea kannatti perussuomalaisten Esko Törmänen. Asiasta päättää lopullisesti kaupunginvaltuusto.

Uusi perusturvajohtaja on kaikkien rotujen ulkomuototuomari

Kuusamon perusturvajohtajaksi äänestetty Markku Kipinä on 58-vuotias Kiteen perusturvajohtaja ja kaikkien koirarotujen ulkomuototuomari. Hän on vastannut keskikarjalaisen pitäjän sosiaali- ja terveyspalveluista toukokuusta 2014 lähtien.

– Olen asunut suurimman osan elämääni Oulun seudulla, mistä työ on vienyt Pielaveden ja Alajärven kautta Kiteelle, kertoo Kipinä työhistoriastaan.

Kuusamoon hän tulee Kuusamon vuoksi.

– Kuusamo itsessään houkuttelee ja sote-uudistus tuo työhön varmasti haasteita. Lähtökohtana on lähipalveluiden turvaaminen ja haasteena pitkät etäisyydet, hän sanoo.

Leimallinen osa Kuusamon uutta perusturvajohtajaa on miehen koiraharrastus. Hän on pätevöitynyt ulkomuototuomariksi vuonna 1999. Ensimmäinen rotu oli yorkshirenterrieri ja nykyisin hän on kaikkien rotujen ulkomuototuomari.

Koiraharrastus alkoi nuoruudessa saksanpaimenkoiralla tottelevaisuuskoulutusten merkeissä ja näyttelykipinä iski vasta myöhemmin.

– Tanskandoggit, yorkshirenterrierit ja englanninbulldoggi sekä silkkiterrierit, mies listaa rotujaan.

Saavutuksina on erikoisnäyttelyjen voittoja ja voittajatitteleitä, jopa Maailman ja Euroopan voittajia.

– Perheen kasvaessa myös rotuja vaihtui ja tuli uusia. Perheessäni on ollut myös kiinanharjakoira, jackrusseleita, valkoisia länsiylämaanterrierejä, salukeja ja irlanninsusikoiria. Viimeisimpinä rotuina olen kasvattanut hieman mopseja ja kiinanpalatsikoiria.

Kipinä kertoo kasvattaneensa myös arabialaisia täysverihevosia ja harrastaneensa hieman ratsastusta. Nykyisin hän omistaa mustan kääpiösnautserin.

– Kasvatustyö ja näyttelyissä käynnit sai väistyä arvostelutehtävien myötä, mies kertoo.

Tällä hetkellä hän arvostelee aktiivisesti ja muutaman näyttelyn vuosittain myös ulkomailla.

– Työ rajoittaa hieman harrastusta eikä voi matkustella aivan miten tahtoisi. Olen arvostellut tähän saakka Alankomaissa, Australiassa, Irlannissa, Italiassa, Latviassa, Norjassa, Ruotsissa, Sloveniassa, Tanskassa, Venäjällä ja Virossa, Kipinä luettelee.

Haastavimpia rotuja Kipinän mielestä näyttelykehissä ovat voimakkaasti vartioimisviettiset koirat.

– Aina miettii sitä, onko niitä sosiaalistettu riittävästi ja kuinka käsittely kehässä onnistuu. Tuomarin on osattava lukea koiraa, hän sanoo.

Vuosien varrella tutuiksi ovat tulleet myös metsästyskoirarodut ja Kipinä lupaa olla käytettävissä, jos Koillismaalla ulkomuototuomaria tarvitaan.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala