• Uutiset
  • Pentikin keramiikkaa paraatipaikoille

Pentikin keramiikkaa paraatipaikoille

Julkaistu: 12.10.2017

Anu Pentik suunnittelee astiastot Helsingin uusimpiin ravintoloihin
– kaupunginteatterin suojeltua julkisivua koristavat Pentikin laatat

Pentikin keramiikka on noussut paraatipaikoille Helsinkiin. Muun muassa Helsingin kaupunginteatterin suojeltuun julkisivuun on asennettu Pentikin laatat ja posiolaisyrityksen taiteellinen johtaja Anu Pentik työstää parhaillaan astiastoja pääkaupunkiin avattaviin uusiin huippuravintoloihin. – Tulosta tärkeämpää on työmme esilläolo, päivittäin Posion keramiikkatehtaalla työskentelevä Anu Pentik sanoo.


Helsingissä marraskuussa avattava perinteinen Palace-ravintola uusiutuu täydellisesti ja suuren julkisuuden myötä. Hans Välimäen johdolla yhdeksi maan parhaista ravintoloista tähtäävä Palace on näyteikkuna myös Pentikille. Keramiikkataiteilija Anu Pentik on tehnyt Posiolla Palaceen uniikkeja lautasia ja sanoo, että työ on vienyt mennessään.
– Tämä lautanen on tehty jättikatkarapujen pyrstöjä varten ja tästä linnunpesästä tarjoillaan munia, hän esittelee töitään Pentikin tehtaalla.
– Uuden Palacen sisustus ja design on ihan huippuun nostettu kokonaisuus. Siksi valitsimme Pentikin astiastot, sanoo puolestaan Hans Välimäki.
Seuraava suuri haaste Pentikille on ensi kesänä Helsinkiin avattavan uuden Lapland Hotelsin astiaston suunnittelu. Ketju on Anu Pentikille tuttu jo aiemmilta vuosilta ja hänen kättensä jälki on nähtävillä muun muassa Ouluun ja Tampereelle jo avatuissa hotelleissa.
– Suunnittelutyö hotellien ja ravintoloiden kanssa on innostavaa – myös Pentikin juuret ovat Lapissa. Tunturien tunnelma ja pohjoisuus toimii luontevana inspiraationa uusille astioille, Anu Pentik kertoo.

Euroopan pohjoisin keramiikkatehdas

Pentik on Euroopan pohjoisin keramiikkatehdas ja sen palveluita kaipaavat myös entisöijät ja uuden rakentajat. Esimerkiksi Helsingin Kaupunginteatterin suojeltuun julkisivuun asennettiin Pentikin laatat. Kaupunginteatteri avattiin yleisölle elokuussa kaksivuotisen remontin jälkeen. Pentik Construction Ceramics valmisti laatat Helsingin teatterin julkisivuun, ja näin suojellun teatterirakennuksen ulkoasu säilyi ennallaan.
Kaupunginteatterin julkisivuissa oli käytetty erikoisvalmisteisia keraamisia laattoja. Alkuperäiset laatat oli valmistettu Arabian tehtailla, eikä samanlaisia uusia laattoja ollut enää saatavilla. Uusia laattoja Pentik Construction Ceramicsin kanssa oli kehittämässä Arabian tehtailla aikoinaan toiminut Otfried Blümchen.
– Erilaisten mallien avulla tutkittiin muun muassa laattojen savimassaa, lasitetta, lujuutta ja ulkonäköä, ennen kuin uusi resepti laattojen valmistamiseksi löytyi. Pentik valmisti tätä projektia varten tehdyllä tuotantolinjalla tarpeellisen määrän uusia laattoja, kertoo Pentik Oy:n kehitysjohtaja Harri Bergman.
Pentik Construction Ceramics valmistaa keraamisia laattoja erityislaatuisiin julkisivu- ja sisätilarakentamisen projekteihin. Laatat valmistetaan Pentikin Posiolla sijaitsevalla keramiikkatehtaalla.
Pentik neuvottelee parhaillaan museoviraston kanssa mahdollista muista yhteistyökohteista.
– Julkiset hankkeet muodostavat noin kolmasosan liikevaihdostamme. Niiden arvo on ennen kaikkea näkyvyydessä, Anu Pentik sanoo.

Työn alla näyttely vuodelle 2020

Hänen seuraava henkilökohtainen haasteensa on vuodessa 2020, jolloin taiteilija pitävänsä suuren näyttelyn. Paikkakunta on vielä avoin.
Alkuvuodesta Helsingin Taidehallissa esillä ollut Anu Pentikin Kolme tilaa -juhlanäyttely houkutteli lähes 46.500 kävijää Helsingin Taidehalliin.
– Näyttely oli utopistinen menestys. Sen voimalla jaksan vielä pitkään, taiteilija hymyilee.

Suku Park rakentaa Posiolle ekotalon ja keramiikkamuseon

Eteläkorealainen keramiikkataiteilija Suku Park suunnittelee Posiolle ekotaloa ja keramiikkamuseota. Posion kunnanhallitus esittää valtuustolle, että Suku Parkille ja hänen lapsilleen myytäisiin rantatontti 5.500 euron kokonaishintaan Kattavaniementieltä. Tontille määrätään rakentamisvelvoite.
Perusteluina listahinnan alentamiselle on kunnanhallituksen mukaan Suku Parkin Posion tunnettuuden ja positiivisen imagon eteen tehty pitkäjänteinen työ ja kansainvälisen keramiikkamatkailutoiminnan edistäminen.
Suku Park on jo pitkään Posiolla vaikuttanut keramiikkataitelija, keramiikkataiteen professori ja kansainvälisen keramiikkayhdistyksen neuvoston jäsen Suku Park. Hän on suunnitellut pitkään ekotalon ja keramiikkamuseon rakentamista joko Posiolle tai Etelä-Koreaan.
Talon yhteyteen rakennettava Keramiikkamuseo antaisi myös puitteet niin kansallisille kuin kansainvälisille keramiikkavieraille, joita olisi mahdollisuus majoittaa posiolaisissa majoitusliikkeissä. Kansainvälisesti tunnetun Suku Parkin tuotanto museoitaisiin pysyvästi Posiolle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala