• Uutiset
  • Palvelutyön tekijöistä huutava pula

Palvelutyön tekijöistä huutava pula

Julkaistu: 18.09.2014

 

Erityisesti siivous- ja ravintola-alalla kaivataan työntekijöitä talven sesonkiin Koillismaalle

 

Kuusamolaista Matleena Kantolaa onnisti perjantaina. Kauppareissun yhteydessä SOL:n messupöydän ääreen Prismassa pysähtynyt lukiolainen sai saman tien toivomansa säännöllisen epäsäännöllisen siivoustyön. Myyntipäällikkö Teija Määttälä iloitsi tulijasta, sillä palvelutyön tekijöistä on huutava pula Koillismaalla. Talven matkailusesongin kynnyksellä etsitään erityisesti työntekijöitä siivous- ja ravintola-alalle.

 

– Tuntuu, että joka syksy rekrytoiminen on entistä vaikeampaa. Palvelualoille on vaikea löytää tekijöitä, myyntipäällikkö Määttälä sanoo. Erityisen haastavaa hänen mukaansa on siivoushenkilöstön sekä ravintoloiden salityöntekijöiden ja kokkien löytäminen.

Sesonkihenkilöstön rekrytoiminen on siirtynyt viime vuosina yhä enemmän asiaan perehtyneiden yritysten sekä henkilöstövuokrausyrityksen vastuulle. Määttälän mukaan esimerkiksi SOL tekee kuitenkin tiivistä yhteistyötä myös työvoimahallinnon kanssa.

– Ehkä se, että yritykset ulkoistavat rekrytointinsa ja käyttävät myös paljon vuokratyövoimaa, on merkki siitä, että sopivan henkilöstön löytäminen on yhä haasteellisempaa, hän sanoo.

Myyntipäällikkö Määttälä myöntää palvelualan töitten raskaan luonteen ja keskimääräistä alemman palkkatason, mutta ihmettelee silti, että tekijöitä ei Koillismaalta riittävästi löydy.

– Toisaalta meiltä puuttuu näitä töitä muualla yleisesti tekevä nuori opiskelijaväestö. Siksi olen oikein iloinen Matleenan yhteydenotosta.

 

Vastapainoksi opiskelulle

 

Toista vuotta Kuusamon lukiossa opiskeleva Matleena kertoi haluavansa fyysisen siivoustyön opiskelujensa vastapainoksi.

– Tietysti palkankin vuoksi, mutta ennen kaikkea vaihteluksi lukemiselle, hän sanoi.

SOL etsii Koillismaalla paitsi aikuisia ja vakituisiin työsuhteisiin, myös nuoria ja opiskelijoita määräaikaisiin ja epäsäännöllisiin töihin. Nuorimmat SOL:n listoilla olevat ovat 16-vuotiaita, mutta täysi-ikäisyys eli ajokortti on suotava, sillä valtaosa työkohteista sijaitsee Rukalla.

– Kimppakyydeillä ja kuljetuksilla olemme pyrkineet sijoittamaan myös ajokortittomia Rukan alueen kohteisiin, Määttälä kertoo.

 

Osaavia ja joustavia

 

Osaavalle ja joustavalle töitä riittää, myyntipäällikkö lupaa. Moni on löytänyt SOL:n henkilöstö-, kiinteistö-, siivous-, turvallisuus-, pesula- ja monialapalveluista itselleen vakituisen työn. Yrityksen listoilla on Kuusamossa yli sata työntekijää, joista osa tekee täyttä päivää ja osa tulee töihin tarvittaessa.

– Se pärjää, joka ei pelkää palvelualalle ominaisia epäsäännöllisiä työaikoja ja on valmis kehittämään itseään. Me kyllä koulutamme, Teija Määttälä lupaa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala