• Uutiset
  • Pääsiäismatkailijoita viimevuotista vähemmän

Pääsiäismatkailijoita viimevuotista vähemmän

Julkaistu: 24.04.2014

 

Pääsiäisen myöhäinen ajankohta suurin vaikuttava tekijä matkailijamäärän pudotukseen

 

Rukalla oli pääsiäisenä viime vuotta hiljaisempaa. Laskettelurinteet vetivät juhlapyhinä noin 25-30 prosenttia viimevuotista vähemmän laskettelijoita. Sekä Kuusamon energia- ja vesiosuuskunnan että Lomarenkaan tilastot kertovat puolestaan kymmenen prosentin pudotuksesta.

 

Kuusamossa vieraili pääsiäisen aikaan matkailijoita viimevuotista vähemmän. Suurimpana syynä matkailijakatoon pidetään pääsiäisen myöhäistä ajankohtaa.

–  Pääsiäisen ajankohdalla on suuri merkitys matkailijoiden määrän suhteen. Nyt kun pääsiäinen ajoittui huhtikuun lopulle, olivat monet eteläsuomalaiset ehtineet vaihtaa laskettelusukset golfmailoihin, sanoo Rukakeskuksen liiketoimintajohtaja Matti Parviainen.

Rukan rinteissä oli pääsiäisenä Parviaisen mukaan noin 25-30 prosenttia vähemmän laskettelijoita viime vuoteen verrattuna.

– Toisaalta kävijöitä oli kuitenkin enemmän kuin mitä odotimme. Parhaana päivänä rinteissä oli jopa 7.000 laskettelijaa. Ennätyspäivä meillä on viime vuodelta, jolloin kävijöitä oli enimmillään 8.000. Ensi vuonna pääsiäinen sijoittuu jälleen huhtikuun alkuun, joten odotukset ovat sen suhteen korkealla.

Kuusamon energia- ja vesiosuuskunnan toimitusjohtan Keijo Pesosen vedenkäyttötilastot puhuvat niin ikään matkailjamäärän pudotuksesta Rukan alueen osalta.

– Tänä pääsiäisenä Rukan verkostoon pumpatun puhtaan veden määrässä oli kymmenen prosentin pudotus viime pääsiäiseen verrattuna. Kaksi edellistä vuotta olivat meidän mittarimme mukaan yhtä vilkkaita keskenään, kun taas vuonna 2011, jolloin pääsiäinen sijoittui niin ikään myöhäiseen vaiheeseen, oli veden käyttö tämän pääsiäisen tapaan vähäisempää,  toteaa Pesonen.

 

Mökkivuokrauksessa kymmenen prosentin pudotus

 

Orginal Sokos Hotel Kuusamon sekä Ruka Ski Chalet -huoneistohotellien myynti- ja markkinointipäällikkö Mari Vartiainen on puolestaan pääsiäiseen tyytyväinen. Rukan huoneistohotellin käyttöaste kipusi pääsiäisenä 70 prosenttiin, jota Vartiainen pitää erittäin hyvänä saavutuksena.

– Huoneistohotellimme on ollut nyt hieman yli vuoden toiminnassa ja meidän majoituskapasiteettimme on kasvanut sinä aikana 30 prosenttia, joten vertailua viime pääsiäiseen ei siltä osin kannata tehdä. Huoneistojemme käyttöasteeseen olemme kuitenkin erittäin tyytyväisiä. Myös Ravintola Rukan Kuksa ylsi todella hyvään tulokseen. Innokkaimmat tekivät pöytävarauksensa jo maaliskuun alussa, koska eivät viime vuonna onnistuneet pöytää meiltä saamaan. Hotelli Kuusamon osalta sekä pääsiäinen että koko huhtikuu on ollut viime vuoden kaltainen, toteaa Vartiainen.

Myöhäinen pääsiäinen näkyi myös mökkivarauksissa. Lomarengas Kuusamon aluepäällikkö Marko Säkkinen toteaa varauksien pudonneen viime pääsiäisestä kymmenen prosenttia.

– Viime pääsiäinen oli meille huippuhyvä, koska silloin juhlapyhät sijoittuivat paljon aikaisempaan vaiheeseen kevättä. Ylsimme tuolloin peräti 94 prosentin käyttöasteeseen, kun se nyt jäi 83 prosenttiin. Vertaisin tätä pääsiäistä ennemminkin vuoden 2011 pääsiäiseen, jolloin juhlapyhät sijoittuvat tämän vuoden tapaan huhtikuun lopulle. Siihen verrattuna teimme nyt paremman tuloksen.

Mökkipuolen kiivain sesonki sijoittuu Kuusamossa vuodenvaihteeseen, jolloin vuokramökkien käyttöaste on lähes 100 prosenttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala