• Uutiset
  • Osayleiskaava jää odottamaan yleiskaavan seuraavaa vaihetta

Osayleiskaava jää odottamaan yleiskaavan seuraavaa vaihetta

Julkaistu: 16.09.2015

 

Kuusamon yleiskaavasta ja Ruka-Kuusamon matkailukaavasta jätettiin yhteensä 173 muistutusta

 

Ruka-Kuusamon matkailualueen osayleiskaavalle otetaan aikalisä. Yhdyskuntajohtaja Mika Mankinen sanoo esittävänsä yhdyskuntatekniikan lautakunnalle, että osayleiskaava jätetään odottamaan Kuusamon yleiskaavan seuraavaa vaihetta. Yleiskaavaan luonnosvaiheeseen jätettiin sen nähtävillä oloaikana 107 ja osayleiskaavaankin 66 muistutusta.

 

Kahden merkittävän kaavan valmistelu etenee Kuusamossa yhdyskuntajohtaja Mika Mankisen suunnitelmissa nyt siten, että strateginen yleiskaava tuodaan toisen kerran nähtäville vuodenvaihteen jälkeen ja Ruka-Kuusamo matkailualueen osayleiskaava jää odottamaan sitä. Alun perin tavoitteena on oli, että osayleiskaava tulisi valtuuston käsittelyyn vielä tämän vuoden aikana.

– Olen tehnyt tänään (maanantaina) lautakunnan listalle esityksen, että odotetaan osayleiskaavan kanssa hetken aikaa. Muistutuksissa nostettiin esiin paljon niitä asioita, joita käsitellään yleiskaavassa ja siksi asiassa kannattaisi edetä yleiskaava edellä, hän sanoo.

Yleiskaavan yleisötilaisuuksissa on kritisoitu voimakkaasti kaavojen osittaisia ristiriitaisuuksia. Muun muassa Pro Kuusamon yleisötilaisuudessa elokuussa asiaa pohtinut Itä-Suomen ympäristöoikeuden dosentti Ismo Pölösen kehotti harkitsemaan kaavojen marssijärjestystä.

 

Muistutuksia tuli samoista asioista

 

Mankisen mukaan kaavoista jätetyissä muistutuksissa kiinnitetään huomiota paljolti samoihin asioihin ja siksi hänen mielestään olisi järkevää saattaa yleiskaava toiselle lausuntokierrokselle ennen kuin osayleiskaavasta tehdään lopullinen päätös. Ruka-Kuusamo matkailualueen osayleiskaava oli nähtävillä nyt toisen kerran.

Molempien kaavojen nähtävillä oloaika päättyi elokuun28. päivänä ja yhteensä niistä jätettiin 173 muistutusta. Muistutusten määrä yllätti Mankisen. Hän arvelee, että määrää selittää ainakin osaltaan se, että nähtävillä oli samanaikaisesti kaksi kaavaa.

– Varmuuden vuoksi kantaa on otettu molempiin, sillä muistutuksissa nousivat esiin samat asiat.

– Yleiskaavaan on tähän mennessä laitettu rahaa yli 250.000 euroa ja sen tiimoilta on pidetty yli 50 kokousta. Silti muistutuksia tuli näin paljon, vaikka kyseessä on strateginen kaava, joka ei päätä yksityiskohdista, vaan linjaa asioita yleisesti, hän hämmästelee.

 

Kaivokset, metsät ja kalat puhuttavat

 

Muistutuksissa huomautettiin Mankisen mukaan erityisen paljon kaivosmerkinnöistä, metsätalousmerkinnöistä sekä muun muassa kalankasvatukseen osoitetuista alueista.

– Nopeasti kun muistutukset kahlasin läpi, niin nämä asiat nousivat esiin. Metsänomistajat olivat huolissaan siitä, että hakkuumahdollisuuksia ei saisi rajoittaa. Myös kalankasvatusasiat nousivat yllättävän suuresti ja voimakkaasti esille.

Yleiskaavan valmistelu jatkuu seuraavaksi yhteenvedon laatimisella muistutuksista ja sidosryhmätilaisuuksilla. Tavoitteena on, että kaava voitaisiin tuoda nähtäville toisen kerran heti vuodenvaihteen jälkeen.

 

 

Kuusamo haluaa torpata GTK:n malminetsintäluvan Iivaara-Jousivaara -alueelle

Kuusamo ei halua jatkaa Geologisen tutkimuksen (GTK) malminetsintälupaa Iivaaran eteläpuolella. Kaupunginhallitus antoi asiasta lausuntonsa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille maanantaina äänin 8-4. Kyseessä on vajaan sadan hehtaarin suuruinen alue Jousivaaran kupeessa, jossa tiedetään esiintyvän muun muassa fosforia.

Päätös testaa työn alla olevan Kuusamon yleiskaavan henkeä: kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tuomo Hännisen mukaan kyseinen alue on osoitettu kaavaluonnoksessa luonnonsuojelualueeksi.

– Olemme päättäneet, että kaupunki ei kaavoita kaivos-, jalostus- tai rikastustoimintaa varten suojelualueille. Kun alueella ei voi olla kaivostoimintaa, niin onko tutkiminenkaan järkevää, hän kysyy.

Hänninen sanoo kritisoivansa kaupunginhallituksen äänestystulosta. Lausunnosta oltiin kahta mieltä jo yhdyskuntatekniikan lautakunnassa, jossa asia jätettiin pöydälle ja josta kaupunginhallitus otti sen otto-oikeudella omalle listalleen.

– Demokraattiseen päätöksentekoon kuuluu, että kun päätös tehdään, siihen sitoudutaan. Olin itse häviävällä puolella kun lausuttiin suojelualueista, mutta kyllä minä siihen olen tyytynyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala