• Uutiset
  • Opistot haastavat harrastamaan

Opistot haastavat harrastamaan

Julkaistu: 19.08.2015

 

Koillismaan kansalaisopistot tarjoavat sitä, mitä koillismaalaiset haluavat ja valmistautuvat ensi vuonna voimaan tulevaan rahoitusuudistukseen

 

Kansalaisopistojen lukuvuosi käynnistyy Koillismaalla alueen asukkaiden näköisenä. Posion, Taivalkosken ja Kuusamon kansalaisopiston opiskelu- ja harrastustarjonta on sitä, mitä kuntalaiset ovat toivoneet. Listan kärjessä ovat liikunta ja kädentaidot, mutta myös kielten oppiminen kiinnostaa koillismaalaisia. Tämä lukuvuosi mennään vielä edellisten malliin, mutta ensi vuonna voimaan tuleva rahoitusuudistus voi supistaa jonkin verran kurssitarjontaa.

 

– Nyt on oiva hetki löytää itselleen uusi harrastus, kehittää omaa työelämäosaamista esimerkiksi tietotekniikan osalta tai verestää vaikkapa vanhoja kielitaitoja, kannustaa Posion kansalaisopiston rehtori Riitta Hakulinen.

Posiolla ja Taivalkoskella yhteinen kansalaisopistojen ohjelma on jaettu kuntalaisille jo muutama viikko sitten. Kuusamo teki omansa ja yhdisti siihen kansanopiston, kesäyliopiston ja kansalaisopiston tarjonnan. Tämä opinto-opas jaetaan kaikkiin kuusamolaisiin talouksiin tällä viikolla.

 

Verkkokursseja ja pelikehitystä

 

Syksyn trendikursseja ovat erilaiset ohjelmointi- ja pelikehityskurssit, kierrätys- ja luonnonmateriaaleja hyödyntävät kädentaitokurssit sekä erilaiset liikuntalajit, Kuusamossa erityisesti jooga ja kahvakuulailu, Posiolla miesten villasukkazumba ja Taivalkoskella aikuisten yksintanssittava lattariseikkailu. Myös kaikille avoimet ja asuinpaikkakunnasta riippumattomat verkkokurssit tekevät tuloaan. Verkossa voi muun muassa harjoitella luovaa kirjoittamista.

– Viime vuosina suosiotaan ovat nostaneet myös elämäntaitoihin ja hyvinvointiin liittyvät kurssit, tietää Taivalkosken kansalaisopiston rehtori Kati Koivukangas.

 

Rahoitus muuttuu ensi vuoden alusta

 

Kansalaisopistot rahoittavat toimintansa kuntien- ja valtionavustuksilla sekä kurssimaksuilla. Tiukat taloudelliset ajat tuntuvat myös Koillismaalla, mutta toistaiseksi opistot ovat pystyneet toteuttamaan kurssinsa suunnitellusti. Posiolla taksoja on tarkastettu muutamilla euroilla ylöspäin ja suu säkkiä myöten eletään myös Kuusamossa ja Taivalkoskella.

Ensi vuoden alusta kansalaisopistot siirtyvät valtakunnallisesti yhteen yksikköhintaan. Kati Koivukankaan mukaan se tarkoittaa sitä, että valtionosuus ei määräydy enää edellisvuonna pidettyjen tuntien ja kurssien perusteella.

– Uusi valtionosuus koostuu 90 prosentin kiinteästä ja vain 10 prosentin liikkuvasta osasta. Liikkuvan osan kriteereitä ovat muutokset muun muassa opiston toiminta-alueen väestömäärässä sekä työttömien, vieraskielisten ja yli 63-vuotiaden määrässä, kertoo Koivukangas.

Taivalkosken kansalaisopiston rehtorin mukaan rahoitusuudistus on hyvä.

– Se muun muassa vahvistaa opistojen toiminnan kehittämisen ilman suoritekilpailua, hän sanoo.

Haasteena kaikilla Koillismaan kansalaisopistoilla on miesten houkutteleminen mukaan toimintaan. Esimerkiksi Kuusamon noin 2.000 opiskelijasta miehiä oli viime vuonna vain 400.

– Mutta kyllä miehetkin innostuvat. Esimerkiksi äijäjoogaryhmään on jo jonoa, kertoo koulutussuunnittelija Eevaleena Isoviita Kuusamosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala