• Uutiset
  • Omin voimin omaa toimintaa

Omin voimin omaa toimintaa

Julkaistu: 18.02.2016

 

Nuorten oman mielenterveysyhdistys NoSen kahvilasta on tullut kuusamolaisten yhteinen kohtaamispaikka

 

Omin voimin omaa toimintaa, kiteyttävät nuoret kuusamolaiset oman mielenterveysyhdistyksensä NoSen idean. Lokakuun alussa Kitkantielle avatusta kahvilasta on tullut nuorten yhteinen kohtaamispaikka. Täysin vapaaehtoisin voimin ja lahjoitusten turvin toimiva yhdistys haluaa nostaa nuorten äänen kuuluviin Kuusamossa.

 

Kitkantielle avautuva ulko-ovi käy iltapäivästä tiuhaan. Koulupäivän jälkeen kahvilan avannut lukiolainen Emma Haataja saa seurakseen Sanna Petreliuksen ja ihanan 11-kuukautisen Julian. Hetkeä myöhemmin seuraan liittyvät Eerik Ollila ja Taru Korhonen. Kun kahvi on valmis, astuu sisään myös iranilainen Sam Sabirin.

– Olemme ja juttelemme. Periaate on, että se mitä täällä puhutaan, jää näiden seinien sisälle, sanoo Eerik Ollila.

 

Mielekästä tekemistä

 

Eerik Ollila tuli mukaan NoSen toimintaan etsimään uusia ihmissuhteita ja mielekästä tekemistä. NoSelaisten toimintaan kuuluu matalankynnyksen kahvilan lisäksi muun muassa retkiä ja yhdistys järjestää myös ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä kouluilla. Kohderyhmänä ovat 16-29-vuotiaat nuoret.

– Haluamme tehdä sitä, mikä meistä on tärkeää, ja toivomme, että äänemme kuuluu myös päättäjien suuntaan, sanoo Taru Korhonen.

NoSen kahvilassa paitsi seurustellaan, myös askarrellaan, kokkaillaan ja pelataan seurapelejä. Monet turvapaikanhakijat ovat löytäneet kahvilasta ikäistään seuraa ja mahdollisuuden opiskella suomenkieltä.

 

Tukena toiselle

 

Oleellista NoSen toiminnassa ovat myös tukihenkilöt. Yhdistyksellä on tällä hetkellä yhdeksän koulutettua tukihenkilöä, jotka auttavat, tukevat ja kuuntelevat. Seuraava tukihenkilökoulutus järjestetään keväällä.

Sanna Petrelius on tukena nuorelle naiselle, jonka elämästä puuttuvat ystävät.

– Elokuvia, geokätköilyä ja vaikka taidenäyttelyitä, hän suunnittelee ohjelmaa yhteisille hetkille.

NoSe ry on Suomen toinen nuorten oma mielenterveysseura. Nuoret haluavat puhua auki vaikeita asioita ja toivovat, että heidät otetaan vakavasti.

– Liian moni jää nyt yksin neljän seinän sisään. Meillä ovat ovet avoinna kaikille, Sanna Petrelius sanoo.

21-vuotias nuori äiti kertoo saaneensa noselaisilta paljon: myös vertaistukea raskauden ja synnytyksen aikana.

 

Rahat riittävät neljäksi kuukaudeksi

 

Toimintaa on toistaiseksi rahoitettu täysin lahjoitusten ja avustusten turvin. Nykyiset käytössä olevat määrärahat riittävät toiminnan pyörittämiseen noin neljäksi kuukaudeksi. Rahoilla maksetaan kahvilan vuokrat, sähköt ja puhelin.

Tuhannen euron pesämunan toiminnan käynnistämiseen antoi Suomen Mielenterveysseura. Kuusamon kaupunki on avustanut nuoria 800:lla ja Osuuspankki 500 eurolla.

Nuoret hakivat avustusta ja rahoitusta työntekijän palkkaamiseen myös Raha-automaattiyhdistykseltä, mutta turhaan. Ray tukee perinteisesti jo pidempään toimineita yhdistyksiä.

NoSelaiset ovatkin kääntyneet nyt kuusamolaisten yritysten puoleen, jotta toiminnan jatko pystyttäisiin turvaamaan. Pienikin tuki on iso apu.

– Pyrimme saamaan rahoituksen kuluvalle vuodelle lahjoituksista ja haemme jälleen keväällä sekä Ray:n rahoitusta sekä kohdennettua kaupungin nuorisoavusta. Reilun vuoden mittainen toiminta on osoittanut, että meitä tarvitaan, Taru Korhonen sanoo.

Lokakuun puolenvälin ja vuodenvaihteen välisenä aikana NoSe-tuvalla kirjattiin 799 käyntiä. Nuortenkin mielestä se on paljon!

 
NoSe

NoSe ry on kuusamolaisten nuorten oma mielenterveysseura.

Vuonna 2014 perustetun yhdistyksen tarkoituksena on edistää nuorten hyvinvointia tukemalla ja kehittämällä mielenterveystyötä, psyykkistä hoitoa ja kuntoutusta sekä muita mielenterveyspalveluja ja vapaaehtoista kansalaistoimintaa.

Seura toimii tällä hetkellä täysin vapaaehtoisvoimin.

NoSe-tupa osoitteessa Kitkantie 25 on avoinna pääsääntöisesti maanantaista torstaihin noin kello 14–20. Tilat avattiin syksyllä ja 12.10.–31.12. välisenä aikana kohtaamispaikassa kirjattiin 799 käyntikertaa.

Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Henna Haataja (hennahaata@gmail.com).

NoSen toimintaan voi tutustua esimerkiksi yhdistyksen Facebook-sivuston kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala