Oman mökin rauhassa

Julkaistu: 18.01.2018

Saksalainen Frankin perhe on viihtynyt Kuusamossa jo kymmenkunta vuotta
Keskieurooppalaiset arvostavat Koillismaan puhdasta luontoa ja hiljaisuutta

Saksalaisen Frankin perheen sunnuntaiaamu omalla mökillä Kuusamon Koskenkylällä on alkanut kuten kaikki muutkin aamut parin viikon ajan vuodenvaihteen ympärillä: isä, äiti ja poika heräilevät saunamökillään ja tyttäret asuntovaunusta. Aamuaskareiden jälkeen avataan avanto, pilkotaan takkapuita ja nautitaan lumenvalkoisesta hiljaisuudesta. – Tämä rauha on kaikkein parasta, perheen isä Markus Frank sanoo.


Kymmenkunta vuotta Suomessa lomaillut perhe osti oman tukikohdan Kuusamosta reilu vuosi sitten. Siihen saakka he lomailivat Kuusamossa vuokramökeissä tai suomalaisten tuttaviensa luona.
Perheen kiinnostus Kuusamoa kohtaan syntyi sattumalta. Sähköurakoitsijana lähellä Frankfurtia, pienessä Hammerbachin kaupungissa työskentelevä Markus Frank osui työtehtävässään yhteen suomalaissyntyisen naisen kanssa.
– Kerroin halustani vierailla Suomessa ja tämä ystävällinen nainen tarjosi siihen mahdollisuuden.
Nainen oli kuusamolaisen Marita Kortesalmen sisar ja tapaamisesta alkoi vierailujen sarja, joka huipentui vuosi sitten, kun Frankit ostivat Anssi Koivurannalta tämän rakentaman saunamökin.
– Kyllä, Anssi Koivuranta tunnetaan Saksassa oikein hyvin, Markus Frank nauraa.

Kalastamista ja marjastusta

Perhe lomailee Kuusamossa useita kertoja vuodessa, perheen isä metsästys- ja kalastusharrastuksensa vuoksi vähän muita useammin. Äiti Sabine nauttii erityisesti marjastamisesta.
– Emme kaipaa kauppoja emmekä Rukan hulinaa. Puhdas luonto ja tämä ainutlaatuinen hiljaisuus riittävät meille, perhe kertoo.
Mökillä on sähköt, mutta ei juoksevaa vettä. Pesuvesi nostetaan avannosta ja juomavesi haetaan mökkinaapurista.
Frank on tuonut Kuusamoon myös liiketuttujaan ja kavereitaan – mutta valikoiden.
– Monet haluavat lomaltaan mukavuuksia, mutta yhtä useampi keskieurooppalainen nauttii myös tällaisesta yksinkertaisesta elämästä. Moni kavereistani on palannut tänne myöhemmin uudestaan.

Viranomais- ja naapuriapua

Markus Frankin mukaan ulkomaalaisen on helppo hankkia kiinteistö Suomesta. Hän kiittelee niin viranomaisten kuin mökkinaapureidenkin auttamishalua.
– Kiinteistöt ovat Suomessa myös paljon edullisempia kuin Saksassa. Uskon, että mökkikauppa vilkastuu jos suomalaisilla vain on haluja tehdä kauppoja, hän sanoo.
Suurin ongelma toistaiseksi on ollut miehen Kuusamosta ostaman moottorikelkan vakuuttaminen. Vakuutukseen tarvitaan suomalainen henkilötunnus. Ennen kuin sellainen järjestyi, hoidettiin vakuutus naapuriavun turvin.
– Kortesalmen Junnu ryhtyi kelkan haltijaksi ja saimme vakuutuksen. Kaikessa muussakin niin naapurit kuin Marita ja Junnu ovat olleet suureksi avuksi, Frank kiittelee.

Lentoyhteys hyvä avaus

Perhe vietti Kuusamon mökillään niin joulun kuin uudenvuodenkin. Seuraavan kerran mökki lämpenee keväthangille ja kesällä Kuusamoon tulevat myös puolison vanhemmat.
– Suora lentoyhteys Frankfurtista on erinomainen avaus. Sille on kysyntää, yrittäjä tietää.
Henkilökohtaisesti hän matkustaa koti- ja mökkipaikkakuntansa väliä kuitenkin mieluummin autolla, sillä yrittäjälle yhteyden vaatima viikon yhtämittainen oleskeluaika on usein liian pitkä.
– Tästä autolla Helsinkiin ja laivalla Itämeren yli, hän kertoo suunnitelmistaan.

Ulkomaalaisten määrä kasvaa

Ulkomaalaisten mökinomistajien määrä on kasvanut Suomessa merkittävästi viime vuosien aikana: venäläisten ja virolaisten kiinteistöomistajien joukkoon ovat kivunneet nyt myös saksalaiset ja jossain määrin britit.
Koillismaallan saksalaisia mökinomistajia on jo kymmeniä. Etelämpänä uudeksi talonostajien ryhmäksi ovat Maanmittauslaitoksen mukaan nousseet kiinalaiset.

Talvisesongille loistava alku

Ruka-Kuusamon talvisesonki on alkanut erinomaisesti, sillä pohjoisessa sekä pakkasta että luonnonlunta riittää. Rukakeskuksen paikallisjohtajan Matti Parviaisen mukaan tämän talven joulun, uudenvuoden ja loppiaisen sesonki on ollut yksi kaikkien aikojen parhaista.
– Meillä on luonnonlunta yli 60 senttiä. Rinteissä kyllä tarvitaan keinolunta, kulutus on sen verran suurta, kertoo Parviainen.
Jos oli Suomi 100 -juhlavuosi matkailullisesti menestyksekäs Kuusamolle, on myös kuluvasta vuodesta tulossa vilkas. Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistyksen toimitusjohtaja Mats Lindfrosin mukaan vuosi 2017 oli ennakkotietojen mukaan ennätyksellisen vilkas myös matkailussa; osittain varmasti johtuen kansainvälisestä mediahuomiosta, jonka juhlavuotemme sai aikaan.
– Vuodenvaihteen jälkeen matkailun kiireet ovat jatkuneet ja ennakkovaraukset näyttävät, että samaa kiirettä on tarjolla läpi talvikauden. Kuusamo aloitti 150. juhlavuoden vieton vuodenvaihteessa. Juhlahumun keskellä on odotettavissa, että aluillaan oleva vuosi on Kuusamon matkailussa jälleen ennätyksellinen, hän sanoo.
Hyvä vire näkyy erityisesti lentomatkustajien määrän kasvuna. Fi¬na¬via jul¬kai¬se¬man ti¬las¬ton mu¬kaan Kuu-sa¬mon ken¬tän mat¬kus¬ta¬ja¬mää¬rä oli vii¬me vuon¬na 87.752. Kas¬vua edel¬lis¬vuo¬teen oli 14,2 pro¬sent¬tia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala