• Uutiset
  • Oireiden tunnistaminen tärkeintä

Oireiden tunnistaminen tärkeintä

Julkaistu: 25.01.2017

Kuusamon terveyskeskuksessa aloitettiin vuodenvaihteessa aivoinfarktien liuotushoito ensimmäisenä terveyskeskuksena Suomessa

Aivoinfarktipotilaiden hoidon kannalta kaikkein tärkeintä on oireiden tunnistaminen, sanoo Kuusamon terveyskeskuksen päivystyksen vastuulääkäri Tuomo Väisänen. – Liian usein jäädään kotiin odottamaan, että oireet menevät ohi. Kun niitä tulee, pitää välittömästi soittaa hätänumeroon. Hoidon aikaikkuna umpeutuu nopeasti. Kuusamolaisten mahdollisuuksia selvitä aivohalvauksesta parantaa merkittävästi vuodenvaihteessa terveyskeskuksessa aloitettu liuotushoito.

Kuusamon terveyskeskuksessa on aloitettu vuodenvaihteessa aivoinfarktien liuotushoito ensimmäisenä terveyskeskuksena Suomessa. Liuotushoidon aloittamisen mahdollistaa terveyskeskukseen viime keväänä hankittu TT- eli tietokonetomografiakuvauslaite.

– Ensimmäiset kokemukset ovat erinomaisia, sanoo Kuusamon terveyskeskuksen päivystyksen vastuulääkäri Tuomo Väisänen.

Liuotushoito tarkoittaa aivoinfarktissa syntyneen tukoksen liuotusta siihen suunnitellulla tukosta hajottavalla aineella. Tämä tulee tapahtua mahdollisimman pian aivohalvausoireen alusta. Maksimiaika hoidon onnistumisessa on 4,5 tuntia. Jokainen minuutti on tärkeä, sillä minuutissa hermosäiettä tuhoutuu Väisäsen mukaan 12,0 kilometriä.

Tähän asti kuusamolaiset aivoinfarktipotilaat on kiidätetty Ouluun, jonne pelkkä matka kestää kolmisen tuntia. Nyt hoito voidaan aloittaa jo Kuusamossa ja se viimeistellään Oulun yliopistollisessa sairaalassa.

 

FAST-testi toimii hyvin

 

Kuusamosta lähtee Ouluun vuosittain kiireellisellä ambulanssikuljetuksella 40–60 aivoinfarktipotilasta.

– Aivoinfarkti iskee jopa 17. 000 suomalaiseen vuosittain, joista noin neljäsosa on työikäisiä. Nopea hoitoon pääseminen on olennaista selviytymiseksi. Liuotushoidolla saavutetaan laatupainotteisia elinvuosia merkittävän paljon, Väisänen sanoo.

Hän suosittelee aivoinfarktioireiden tunnistamiseen kansainvälistä pikatestiä, joka lyhentyy muotoon F.A.S.T. eli sanoihin face (kasvot), arms (käsivarret), speech (puhe) ja time (aika).

– Aivohalvaus oireilee yleensä vain toisella puolella kehoa ja näkyä esimerkiksi kasvojen osittaisena halvauksena. Roikkuuko potilaan toinen suupieli tai onko kasvojen toinen puoli tunnoton? Onko toinen käsivarsi heikko, voimaton tai tunnoton? Myös epäselvä puhe ja vaikeuden puheen tuottamisessa voivat kieliä aivohalvauksesta, hän listaa oireita.

Aivohalvauksiin luetaan kuuluvaksi myös aivoverenvuoto ja lukinkalvon alainen verenvuoto.

– Räjähtävästi alkava voimakas päänsärky voi kertoa aivoverenvuodosta, Väisänen sanoo.

 

TT-kuva kertoo mistä on kyse

 

Tietokonekuvantamisella pystytään nopeasti ja luotettavasti diagnosoimaan, onko kyse tukoksesta vai vuodosta. Liuotustoiminta vaatii tietokonekuvantamisen lisäksi erityisosaamista sekä laboratoriokokeita.

– Kuusamossa liuotuspäätös tehdään yhdessä Helsingin Meilahdessa olevan neurologin kanssa, joka osallistuu potilaan hoitoon videoyhteydellä. Niin sanottu Telestroke-yhteys avataan heti, kun potilas on kuvattu täällä meillä. Kuvat lähetään myös Ouluun ja sieltä edelleen Helsinkiin.

Kun päätös hoidon aloittamisesta on tehty, aloitetaan liuottaminen välittömästi. Potilas saa tarvitsemastaan lääkkeestä kymmenen prosenttia Kuusamossa ja loput annostellaan suoneen matkalla Ouluun, minne jokainen aivoinfarktipotilasta Kuusamosta siirretään.

 

Kuvauksia joka päivä kello 8-22 välillä

 

Tuomo Väisänen on silminnähden ylpeä uudesta terveyskeskus-palvelusta. Aiemmin vastaava protokolla on ollut käytössä vain keskussairaaloissa ja Kouvolan sairaalassa.

– Jatkuvasti keskittyvien palvelujen Suomessa asioita voidaan haluttaessa tehdä myös toisin, hän sanoo.

Lääkäri kiittää toiminnan alullepanijan, edeltäjänsä Joonas Kauppilan lisäksi hoitohenkilökuntaa, joka on innostunut ja sitoutunut uuteen tehtäväänsä.

Liuotushoitoa annetaan Kuusamossa seitsemänä päivänä viikossa kello 8–22 välisenä aikana. Järjestely tarkoittaa muun muassa röntgenhoitajien työvuorojen järjestelyjä ja päivystämistä.

 

Coronaria Oy hankki laitteen

 

TT-kuvauslaitteen Kuusamoon hankki parisen vuotta kaupungin perustason erikoissairaanhoidosta vastannut Coronaria Oy. Kaupunki maksaa palvelusta vuosittain 92.000 euroa ja remontoi tilat laitteelle 120.000 eurolla.

Väisäsen mukaan laite on merkittävä lisä Kuusamon terveyskeskuksen palveluihin. Vuonna 2015 Oulun yliopistollisessa sairaalassa tehtiin kuusamolaisille yli 300 päivystyksellistä pään kuvantamistutkimusta. Kaikkien kuusamolaisille tehtyjen kuvantamistutkimusten kokonaismäärä OYS:ssa on ollut viime vuosina reilusti yli tuhat kappaletta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala