• Uutiset
  • Nuoret aikuiset löysivät vertaisensa Kuusamossa

Nuoret aikuiset löysivät vertaisensa Kuusamossa

Julkaistu: 25.09.2014

 

Mielenterveyden Tuki ry:n ANNUT-toiminnalle suunnitellaan jatkoa uusissa tiloissa

 

Viihtyisän tilan ovi käy Kitkantiellä taajaan. Tuoreen kahvin tuoksu houkuttelee nuoria miehiä poikkeamaan ANNUT-projektin olohuoneessa ja vaihtamaan ajatuksia niin keskenään kuin projektityöntekijä Jaana Voutilaisen kanssa. Parisen vuotta toiminut Kuusamon Mielenterveyden Tuki ry:n nuorille aikuisille suuntaama projekti on löytänyt paikkansa ja nuoret toisensa: keväällä päättyvälle projektille suunnitellaan jatkoa ja uusia tiloja.

 

23-vuotiaan Leo Ervastin elämänpolku on tyypillinen kuusamolainen nuoren miehen taival.  Kun rakennusalan ammattitutkinto ei tuonutkaan työtä, kävi Ervasti armeijan ja kouluttautui varastotyöntekijäksi.  Sekään ala ei tarjonnut mahdollisuutta työllistyä kotiseudulle, joten nyt edessä on kolmas koulutusrupeama ja toiveena työ logistiikkapuolelta. Kuusamosta Ervasti ei haluaisi lähteä.

– Väliajat olen ollut pätkätöissä tai työttömänä. Tästä talosta olen löytänyt kaltaisiani ja todennut, että en ole ainoa, joka elämä välillä potkii päähän, nuori mies sanoo.

 

”Liian moni jää pelaamaan yksin”

 

ANNUT-projekti on tuonut mielekkyyttä Ervasti arkeen mutta myös toisinpäin. Vertaisena ja tukijana hän on houkutellut Kitkantien viihtyisiin tiloihin kavereitaan, joille työttömyys on vielä vaikeampi juttu.

– Liian moni jää kotiin neljän seinän sisälle ja keskittyy vain tietokonepelaamiseen. Vuorokausirytmi sekoaa eikä sellaisesta jaksa yksin nousta, hän sanoo.

ANNUT-projekti tarjoaa paitsi mahdollisuuden toisten tapaamiseen ja erilaisia tapahtumia nuorten aikuisten toiveiden mukaisesti, myös apua elämän vaikeissa  ja aivan arkisissakin asioissa. Jaana Voutilainen on rinnalla silloin, kun on löydettävä vuokra-asunto tai vaikka mietittävä opinpolku uusiksi.

Voutilaisella on takanaan kahdeksan vuoden työrupeama kaupungin nuorisotyöntekijänä, mutta vasta nyt hän sanoo löytäneensä sen, mistä todella nauttii.

– On hienoa huomata miten pienikin, mutta konkreettinen apu voi ratkaista nuoren elämänsuunnan.

 

Tuki ry vastaa tarpeeseen

 

Nuorten aikuisten nuorille aikuisille suuntaamaa projektia on viety eteenpäin parisen vuotta. Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama hanke päättyy keväällä, mutta Mielenterveyden Tuki ry:n puheenjohtaja Tarmo Raatikainen lupaa, että jatko järjestyy tavalla tai toisella.

– Toimintamallina ANNUT on todella onnistunut. Olemme tavoittaneet ne nuoret aikuiset, joille ei ole tarjolla muuta tämän kaltaista toimintaa. Meidän tehtävämme on vastata tähän tarpeeseen, Raatikainen sanoo.

Tuki ry:n suunnitelmissa on liittää nuorten aikuisten toiminta osaksi yhdistyksen muuta toimintaa ja rahoittaa se RAY:n perusavustuksella sekä kaupungin tuella. Ja jos suinkin mahdollista, yhdistys palkkaa myös työntekijän, jonka vastuulla ovat nuoret aikuiset.

 

Uudet tilat ja toimintoja

 

– Yhdistyksemme toiminta on muuttumassa muutenkin, kun muutamme uusiin tiloihin. Todennäköisesti jo vuodenvaihteen jälkeen saamme käyttöömme Kuusamon keskustassa sijaitsevan suuren omakotitalon. Sinne siirtyy myös Vintin päivätoiminta, jota ryhdytään kehittämään yhdessä toimintakeskus Riihen kanssa.

Raatikaisen mukaan yhdistyksen haasteena on toiminnan rahoitus. Hyväkin projekti päättyy, kun rahoitus loppuu.

– Se tehdään, mihin voimavarat riittävät. Rahoitus ei ole koskaan kirkossa kuulutettu ja meidän on vain elettävä tämän tosiasian kanssa. Kuusamon kaupungilta saatava tuki on toiminnallemme erittäin merkittävää, ilman sitä ja RAY:n perusavustusta me emme pystyisi mihinkään.

 

Tukihenkilöitä koulutetaan lisää

 

ANNUT-projektin toiminnan keskiössä ovat tänä syksynä nuorten verkostoitumispäivät Oivangissa sekä lokakuun puolivälissä pidettävä tukihenkilökoulutus. Nuorista tukihenkilöistä on Kuusamossa krooninen pula.

– Koulutus on tarkoitettu heille, jotka haluavat olla tukena ja rinnalla kulkijoina nuorille. Nyt koulutettavista tukihenkilöistä tulee nuorten aikuisten keskustelukumppaneita, rohkaisijoita, kokemusten jakajia ja käytännön kysymyksissä opastajia, kertoo Jaana Voutilainen.

Tukihenkilökoulutukseen ehtii ilmoittautua vielä huomenna perjantaina. Leo Ervasti on jo ilmoittautunut.

– Vertaisen- ja tukihenkilön merkityksen huomasi silloin, kun itselle oli vaikeaa. Jos minusta vain on avuksi jollekin toiselle, teen sen todella mielelläni, vapaaehtoistyöstä mielekkyyttä omaan arkeensa saava Ervasti sanoo.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala