• Uutiset
  • Nilolla siirrytään parakkiopetukseen

Nilolla siirrytään parakkiopetukseen

Julkaistu: 05.10.2017

Yläkoulun koulun mittava remontti vaatii väistötiloja koko lukuvuoden ajaksi –
ensisijaisesti parakkeihin siirretään niitä luokkia, joilla on sisäilmasta oireilevia


Nilon yläkoululla Kuusamossa siirrytään jo lähipäivinä osittaiseen parakkiopetukseen. Kesällä alkanut ja talven yli jatkuva koulun sisätilojen remontti vaatii väistötiloja. Niitä rakennetaan parhaillaan koulun pihalle tuotuihin parakkeihin.
Sivistystoimenjohtaja Erkki Hämäläinen kertoo, että opetuskäyttöön rakennetuissa parakeissa opiskellaan vuorotellen luokkakohtaisesti.
– Parakit ovat käytössä koko remontin ajan. Luokka luokilta oppilaita siirretään hetkellisesti väistötiloihin, Hämäläinen sanoo.

7,4 prosenttia oppilaista oireilee

Nilon koulun rehtori Jaana Lifflanderin mukaan parakkeihin siirretään ensisijaisesti niitä luokkia, joilla opiskelee sisäilmasta oireilevia oppilaita.
– Erilaisia oireita on selvityksemme mukaan ainakin 30 oppilaalla sekä usealla opettajalla, rehtori kertoo.
Sisäilmaoireista kärsii Lifflanderin mukaan 7,4 prosenttia koulun noin 400 oppilaasta.
Eniten oireita Nilolla ilmenee kolmannen kerroksen luokkahuoneissa. Remontti onkin aloitettu sieltä.

Tilanne kärjistyi viime keväänä

– Oireiden ja niistä kärsivien oppilaiden määrä kasvoi nopeasti viime keväänä, huhtikuun jälkeen. Sen jälkeen olemme tehneet kaikkemme, että opetus olisi mahdollista ja ennen kaikkea turvallista myös Nilon koulun sisäilmasta kärsiville nuorille.
Merkkejä sisäilmaongelmista on Lifflanderin mukaan ollut jo aikaisemminkin, mutta tähän asti ne on saatu korjattua tehostamalla ilmavaihtoa.
Keväällä kärjistyneeseen tilanteeseen reagoitiin syksyllä kartoittamalla oireilevien oppilaiden ja henkilökunnan määrä.

Väistötiloja jo aiemminkin

Rehtorin mukaan parakit ovat hyvä tilapäisratkaisu ja antavat pelivaraa opetuksen suunnitteluun. Tähän asti väistötiloina on käytetty muun muassa lukiota, Kuusamotalo, Nuortentalo Winssiä sekä liikuntahallia.
– Mahdollisuuksien mukaan vietämme myös ulkoilupäiviä ja nuoret ovat välitunnit ulkona lukuun ottamatta nyt tätä vaihetta, kun parakkeja rakennetaan.
Lifflanderin mukaan oireilevien lasten opetusta on yritetty siirtää mahdollisuuksien mukaan tiloihin, joissa oireita ei tulisi. Siirtoja tehdään tiiviissä yhteistyössä huoltajien kanssa.
– Huoltajien suostumuksella on tehty myös järjestelyjä koulupäiviin siten, että esimerkiksi 7-tuntisesta päivästä viimeiset tunnit on mahdollista opiskella kotona.

Kattava ja kallis remontti

Nilon koulun mittava remontti alkoi kesällä ja siinä uusitaan muun muassa koulun ikkunat ja lattiat, maalataan pintoja, vaihdetaan akustiikkalevyt sekä korjataan ilmastointia.
– Remontti on suunniteltu jo aikaisemmin ja se tarkentui näitten sisäilmatutkimusten myötä, Erkki Hämäläinen kertoo.
Ensi vuodelle remonttiin on varattu kaupungin talousarviossa noin 700.000 euron määrärahan
Opetuskäyttöön nyt tulevat parakit on kilpailutettu ja ne toimittaa Ramirent.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala