• Uutiset
  • Narkomaanin perhe ei jää enää ilman apua

Narkomaanin perhe ei jää enää ilman apua

Julkaistu: 05.03.2015

Vertaisryhmästä tietoa ja tukea huumeiden käyttäjien läheisille Kuusamossa ja Taivalkoskella

Vihaa, surua, voimattomuutta ja häpeää. Ne olivat päällimmäiset tunteet, kun äiti ymmärsi lapsensa suonensisäisten huumeiden käyttäjäksi. – Pahinta oli, että en tiennyt mitä tehdä, sanoo tavallisen kuusamolaisen perheen tavallisen kuusamolaisen nuoren äiti. Nyt nuori saa opiaattikorvaushoitoa Kuusamossa ja äiti on löytänyt apua Irti Huumeista ry:n läheisten vertaistukiryhmästä.

Eloisan ja avoimen nuoren huumeiden käyttö alkoi pilvenpolttamisella ja eteni nopeasti suonensisäisen aineiden piikittämiseen. Kaveriporukka muuttui, raha ei riittänyt mihinkään, tunteet ailahtelivat, käytös muuttui ja petoskierre oli valmis. Posti alkoi tuoda pieniä paketteja, joissa oli ”lävistys- ja korvakoruja”.

– Havahduin todellisuuteen vasta kun löysin kotoamme käytettyjä piikkejä ja lapsi oli selvästi sekava, mutta ei tuoksunut alkoholille. Olisi pitänyt tajuta siinä vaiheessa, kun hän eristäytyi, vetäytyi omiin oloihinsa, jätti syömättä eikä ottanut enää kontaktia muuhun perheeseen. En halunnut enkä osannut tunnistaa ilmiselviä merkkejä huumeidenkäytöstä, kertoo äiti.

Huumeensa nuori hankki paikkakunnalta tai nettikaupasta eikä äiti voinut muuta kuin huutaa ”pää punaisena”.

 

Häpeää ja itsesyytöksiä

 

Tilanne paheni, kun lapsi valmistuttuaan ammattiin muutti omilleen. Silloin sai rellestää miten tahtoo, kuvailee äiti. Hänen voimansa loppuivat.

Lopulta hän otti yhteyttä Ouluun Irti Huumeista -yhdistykseen ja penäsi apua myös Kuusamoon. Noin vuosi sitten paikkakunnalle perustettiin läheisten ja omaisten vertaistukiryhmä, jossa tunteet voi puhua auki ja jossa on tarjolla tietoa huumeista ja niiden käytöstä. Huumenuoren vanhemman tuntoja ymmärtää vain sen itse kokenut.

– Samaa itsesyytöstä ja häpeää me kaikki tunnemme. Sen olen kuitenkin oppinut, että ei menneeseen voi jäädä kiinni, pitää katsoa eteenpäin ja jaksaa tukea lapsensa taistelua. En voi muuta kuin uskoa, että me selviämme.

Nuoren aikuisen taistelu alkoi, kun tämä oma-aloitteisesti hakeutui päihdeyksikön asiakkaaksi. Reilu vuosi sitten hän sai lähetteen Järvenpään sosiaalisairaalaan ja aloitti sen jälkeen opiaattikorvaushoidon kotipaikkakunnallaan.

Kavereille ei ole käynyt yhtä hyvin. Yksi on kuollut, toinen on vankilassa ja kaksi muuta lopettanut korvaushoidon, kertoo äiti.

 

Ehdottoman luottamuksellista

 

Irti Huumeista ry:n läheisille tarkoitetussa vertaisryhmässä Kuusamossa on mukana puolenkymmentä osallistujaa, ja se kokoontuu yhdessä Taivalkosken vertaisryhmän kanssa vuorokuukausiin joko Kuusamossa tai Taivalkoskella.

– Ryhmässä jaetaan omia kokemuksia ja tuntemuksia ja saadaan tukea toisten kokemuksista. Ryhmä toimii ehdottoman luottamuksellisesti eikä edes omaa nimeään tarvitse sanoa, jos ei halua. Osallistujat vievät keskustelua eteenpäin, mutta joskus myös me päihdetyöntekijät osallistumme siihen esimerkiksi kertomalla hoitokäytäntöjen muutoksista, sanoo päihdetyöntekijä Sonja Kesonen.

 

Ulos kaapista ja mukaan ryhmään

 

Kuusamolaisen äidin mielestä ryhmä on parasta, mitä hänelle on tapahtunut nuoren hoitoon hakeutumisen jälkeen.

– Se kantaa, että voi luottaa toisiin vanhempiin ja ymmärtää, että tämä voi tapahtua kenelle tahansa. Ei meillekään pitänyt käydä näin.

Hän kehottaa kaikkia huumeiden käyttäjien läheisiä ”rohkeasti ulos kaapista ja mukaan ryhmään”.

– En ole kertonut lapseni kohtalosta kovin monelle. Kaikkein läheisimmät tietävät, mutta esimerkiksi työpaikalla en halua puhua asiasta, sillä siellä voi antaa tilaa toisenlaisille ajatuksille. Työstä on tullut paikka levätä tämän painajaisen keskellä, hän sanoo.

 

Irti Huumeista -vertaistukiryhmä huumeidenkäyttäjien läheisille Kuusamossa ja Taivalkoskella seuraavan kerran 26.3. ja sen jälkeen 23.4. sekä 28.5. Lisätietoja www.irtihuumeista.fi tai numerosta 0400 306 544. Irti Huumeista ry:n valtakunnallinen päivystyspuhelin 010 80 4550.

 

 

FAKTAT

Opiaattikorvaushoidossa Kuusamossa kuusi nuorta

 

Opiaattikorvaushoitoa saa Kuusamossa tällä hetkellä kuusi nuorta aikuista.

Hoitoa on tarjottu Kuusamon päihdeyksikössä puolenkymmentä vuotta ja sen aloittamisen ehtona on vähintään puolen vuoden hoitosuhde päihdeyksikköön, kaksi loppuun vietyä vieroitushoitoa sekä säännöllinen yhteydenpito päihdeyksikön työntekijään.

Hoito tapahtuu päihdeyksikössä, mutta luottamuksen syntymisen eli tietyn rikkeettömän ajan jälkeen osa hoidoista voidaan siirtää asiakkaan kotiin.

Hoidosta on saatu rohkaisevia tuloksia.

– Yksikin kuiville selvinnyt nuori maksaa minun palkkani työurani loppuun, kuvaa päihdetyöntekijä Sonja Kesonen hoidon yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala