• Uutiset
  • Mökkiläiset ahkerimpia lajittelijoita

Mökkiläiset ahkerimpia lajittelijoita

Julkaistu: 23.08.2019

Rinki-ekopisteiden käyttö lisääntyy kesäkuukausina Kuusamossa

Rinki-ekopisteiden käyttö lisääntyy Kuusamossa merkittävästi kesäkuukausina, kertoo Ringin operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori. Mökkiläiset ja lomailijat lajittelevat jätteensä ahkerasti, sillä Kuusamossa ei ole maksutonta keräyspaikkaa lajittelemattomalle jätteelle.

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy vertasi ekopisteidensä kesäkuukausien (touko–elokuu 2018) keräysmääriä Tilastokeskuksen listaukseen Suomen suosituimmista mökkipaikkakunnista. Kävi ilmi, että pakkausten määrä Rinki-ekopisteillä lisääntyy kesäkuukausina erityisesti pienillä mökkikunnilla ja saaristossa. Kuusamossa määrä jopa tuplaantuu.
Suomen suosituimpien kesämökkipaikkakuntien ahkerimmat lajittelijat asustelevat kesäisin saaristossa. Kemiönsaarella kerättiin kesäkuukausina huimat 9,5 kiloa ja Paraisilla 7,7 kiloa pakkausjätettä asukasta kohti. Sisämaassa hyväksi kolmoseksi sijoittuu Savonlinna, jossa kerättiin pakkausjätettä 7 kiloa asukasta kohti. Kuusamossa kerättiin ja lajiteltiin jätettä tutkimusaikana 5,4 kiloa asukasta kohti.
– Keräysluvut kertovat, että kesämökkiläisten saapuminen paikkakunnalle näkyy pienten mökkipaikkakuntien pakkauskeräyksessä. Ihmiset hankkivat mökeilleen toukokuussa uutta tavaraa ja tekevät remonttia, mistä kertyy paljon pakkausjätettä. Elokuussa puolestaan viedään keräykseen mökille kesän aikana kertyneet pakkaukset, kommentoi Ringin operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori.

Kuusamo sijalle 9 mökkikuntalistalla

Vuonna 2018 eniten kesämökkejä oli Kuopiossa, mihin niitä kirjattiin 10.800. Mikkelissä mökkejä oli lähes yhtä paljon eli 10.500. Kolmanneksi tässä vertailussa sijoittui Parainen, jossa mökkejä oli 8.800. Muita yli 8.000 mökin kuntia olivat Lohja, Savonlinna ja Hämeenlinna. Kuusamossa oli vuodenalussa 6.902 kesämökkiä ja sijoitus listalla yhdeksäs.
Kuusamon kuten muidenkin mökkikuntien pakkauskeräyksessä näkyy erityisesti mökkiläisten saapuminen mökeille ja paluu takaisin kotiin: keräysmäärät ovat usein suuret toukokuussa, tippuen hieman kesä–heinäkuussa ja nousten jälleen elokuussa.
Samankaltainen ilmiö näkyy myös kaikkialla Suomessa: pakkauskeräysmäärät nousevat kesäksi, laskevat syksyksi ja nousevat jälleen jouluksi. Kymmenellä eniten pakkauksia keränneellä mökkipaikkakunnalla kesäkuukausien (touko–elokuu) keräysmäärien keskiarvo on kuitenkin selvästi suurempi (1,23 kg/asukas) kuin koko Suomen kesäkuukausien keskiarvo (0,92 kg/asukas).
– Kesäkuukausiin varaudumme mökkipaikkakunnilla lisäämällä tyhjennysvälejä ja keräysvälineitä kesäkauden ajaksi. Mökkipaikkakunnillakin kannattaa käyttää puristinpisteitä, sillä niissä on yleensä hyvin tilaa, pisteet säilyvät siistimpänä ja harvempien tyhjennysvälien vuoksi puristimet ovat myös ekotehokkaita, kertoo Pertti Tammivuori.

Pakkausjätteen määrä noussut 20 prosenttia

Kuluttajat palauttavat Rinki-ekopisteisiin koko ajan enemmän pakkausjätteitä. Vaikka kiinteistökeräys on lisääntynyt Suomessa, pakkausjätteiden keräysmäärä nousi vuonna 2018 Rinki-ekopisteissä lähes 20 prosenttia verrattuna vuoteen 2017.
Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n ylläpitämistä Rinki-ekopisteistä noin puolet sijaitsee kauppojen välittömässä läheisyydessä, joten kuluttaja voi hoitaa pakkausten kierrättämisen helposti kauppareissun yhteydessä.
Kaikissa Suomen Rinki-ekopisteissä kerättiin vuonna 2018 pakkausjätteitä yhteensä noin 43.000 tonnia, kun vuonna 2017 pakkausjätettä kertyi noin 36.000 tonnia. Kartonkipakkauksia kerättiin noin 20.000 tonnia (2017: yli 16.000 tonnia), lasipakkauksia noin 10.000 tonnia (2017: noin 9.000 tonnia), muovipakkauksia noin 8.000 tonnia (2017: noin 6.000 tonnia) ja metallia noin 6.000 tonnia (2017: yli 5.000 tonnia).
– 43.000 tonnia pakkausjätettä on valtava määrä: se vastaa 14 eduskuntataloa ja kuution kokoiset pakkausjätekasat täyttäisivät 200 jalkapallokenttää sekä 5.400 täyttä jäteautoa eli 46 kilometrin letkan, Tammivuori vertaa.

FAKTAT

TOP 10 ahkerimmat lajittelijat

Suomen 10 vilkkaimmin lajittelevat kesämökkipaikkakunnat toukokuusta elokuuhun (kiloa pakkausjätettä* / asukas).
Kemiönsaari: 9,5 kg
Parainen: 7,7 kg
Savonlinna: 7 kg
Mäntyharju: 6,5 kg
Raasepori: 6,3 kg
Naantali: 5,7 kg
Kuusamo: 5,4 kg
Hämeenlinna: 4,9 kg
Salo: 4,52 kg
Lohja: 4,48 kg

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala