• Uutiset
  • Minkälaisessa Kuusamossa haluaisit asua?

Minkälaisessa Kuusamossa haluaisit asua?

Julkaistu: 21.09.2017

Kaupunki kerää kyselyllä asukkaittensa näkemyksiä strategian päivittämiseksi

Kuusamon kaupunki on avannut internetkyselyn, jolla kartoitetaan kuntalaisten näkemyksiä Kuusamon kehittämiseksi. Tiistaina avattu kysely on avoinna kolme viikkoa ja sen tuloksia käytetään parhaillaan työn alla olevan kaupunkistrategian päivitystyössä. Kuntalaisilta kysytään muun muassa, mitä mieltä he ovat Kuusamon visiosta, strategian tavoitteista tai palveluista ja millä tavoin he kehittäisivät omaa kuntaansa.


Kuusamon kaupunkistrategian 2021 painopisteitä valmistellaan parhaillaan vuosille 2018–2021. Kaupunki pyytää kaupunkistrategiaan paikkakunnalla asuvien näkemyksiä kuntalaiskyselyllä. Tiistaina 19. syyskuuta avatun kyselyn vastaukset antavat tärkeää tietoa päätöksenteon tueksi ja kaupungin toiminnan kehittämiseksi. Kysely on avoinna kolme viikkoa.
– Kaikki mielipiteet ovat arvokkaita nyt kun Kuusamon tulevaisuuden suunnittelu on käynnissä, sanoo kaupunginjohtaja Jouko Manninen.
Hän toivoo ennen kaikkea uusia ideoita ja näkökulmia kaupungin kehittämiseen. Vastaukset eivät sido päättäjiä, mutta tuovat arvokasta tietoa strategiatyöhön.
– Mielenkiintoista on kuulla, miten kaupunkilaiset nämä asiat näkevät. Yritimme laatia kysymykset niin, että ne eivät olisi kuntaslangia, vaan ihan ymmärrettävää kieltä.

Suunnan tarkistusta

Manninen sanoo, että on tärkeää aika ajoin pysähtyä miettimään sitä suuntaa, mihin kaupunki on menossa.
– Ei auta että työskennellään vaikka kuinka lujaa, jos mennään väärään suuntaan. Linjan ja pääseikkojen pitää olla selvillä. Näitä pohditaan nyt yhdessä kaupunkilaisten kanssa.
Mannisen mukaan painopistealueita on pakko valita, kun resurssit ovat rajalliset.
– On syytä painaa kaasua, mutta paikoitellen myös jarrutettava. Olemme tuhon tiellä, jos elämme vain säästämällä. Pitää pystyä myös investoimaan.

Voiko kaupunki velkaantua lisää?

Yksi kysymyksistä koskee kaupungin velkaantumista. Tällä hetkellä Kuusamolla ja sen tytäryhtiöillä on velkaa yhteensä noin 60 miljoonaa euroa.
Mannisen mukaan valtuustossa oltiin taannoin yksimielisiä siitä, että velkaa voidaan ottaa vielä lisää.
– Se sukupolvi, joka varoi velkaa kuin ruttoa, on kuollut pois. Nyt velkaan suhtaudutaan ihan eri tavalla. Pitää kuitenkin muistaa, että jos korot nousevat edes prosentilla, se tarkoittaa meille 600.000 euron laskua. Se on suuri raha, kymmenen työntekijän palkka.
Kuusamolla on kuitenkin velkaa keskimääristä kuntaa vähemmän eikä tilanne Mannisen mukaan ole huolestuttava.
Kaupunkistrategiassa ykköseksi on nostettu elinvoima. Kaupunginjohtajan mukaan tämä on perustultua, sillä kun elinvoima on kunnossa, myös muut asiat järjestyvät.
– Meillä on paljon mahdollisuuksia, jotka on vain saatava toteutettua. Esimerkiksi matkailussa on käynnissä 15 miljoonan euron investoinnit lähinnä Rukalla ja Tropiikissa.

Kyselyitä myös sidosryhmille

Kuntalaiskyselyn lisäksi näkemyksiä pyydetään yhdistyksiltä, yrittäjiltä, kaupungin työntekijöiltä, koululaisilta sekä tietysti valtuutetuilta, jotka strategian viime kädessä hyväksyvät.
Kysely löytyy kaupungin nettisivuilta ja siihen voi vastata myös esimerkiksi kaupungintalolla sijaitsevan yhteispalvelupisteen, kirjaston ja Kuusamotalon asiakaspalvelupäätteillä.

FAKTAT

Näitä kysytään

Osoitteessa ww.kuusamo.fi avautuneessa kyselyssä kysytään kaupunkilaisilta ajankohtaisista, tutuista ja arkisista asioista. Teemoja ovat elinvoima, hyvinvointi ja kehittyvä Kuusamo.
Listalla on 15 kysymystä ja niihin vastaaminen ei vie aikaa kuin muutaman minuutin.
Kysely alkaa taustatietojen keräämisellä, jatkuu väittämillä ja päättyy avoimiin kysymyksiin.
Kuusamolaisilta toivotaan vastauksia muun muassa ulkoilu- ja kuntoreittien, alkutuotannon, teollisuuden ja kesämatkailun sekä tapahtumisen kehittämiseen. Patteristossa ovat myös avoimet kysymykset terveyskeskuspalvelujen sekä nuorisotilojen kehittämisestä.
Väittämissä kartoitetaan näkemyksiä maahanmuuttajista, päivähoidosta, Kitkantien remontista, suvaitsevaisuuden ilmapiiristä, kaupungin velkaantumisesta ja jopa kiinteistöveron määrästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala