• Uutiset
  • Metsätilojen kauppa käy ennätystahtiin

Metsätilojen kauppa käy ennätystahtiin

Julkaistu: 30.09.2015

 

Oululainen Eero Koskelainen tavoittelee Kuusamosta tuhatta hehtaaria ja omaa yhteismetsää

 

Eero Koskelainen tarkkailee uutta palstaansa ja kuuntelee tarkkaan metsäasiantuntija Anne Polojärven puhetta. Ollaan Kuusamossa Majavasuon takamailla, mistä Koskelainen on juuri ostanut metsätilan, jo kolmannen Kuusamosta. Oululaisen yrittäjän tavoitteena on ostaa paikkakunnalta metsää vähintään tuhat hehtaaria ja perustaa tiloista yhteismetsä yhdessä lastensa kanssa. – Metsä on erinomainen tuotto- ja sijoituskohde, osa-aikakuusamolainen sanoo. Metsänhoitoyhdistyksessä iloitaan Koskelaisen kaltaisista ostajista, jotka ryhtyvät tekemään työtä omistukseltaan pirstaloituneilla ja usein hoitamatta jääneillä metsätiloilla.

 

Hetkeä aikaisemmin Koskelainen viimeisteli kahta metsätilakauppaa Metsänhoitoyhdistys Kuusamon toimistolla yhdessä Outi Tervon kanssa. Kun paperit oli tehty, oli aikaa kahvitella ja vaihtaa kuulumisia toiminnanjohtaja Maunu Kilpivaaran kanssa.

Koskelainen kertoo hankkineensa jo kolme metsätilaa eri puolilta Kuusamoa. Usein perikunnilta ostetut tilat kaipaavat kipeästi töitä, niin myös Koskelaisen ostamat palstat. Metsäsuunnitelmat tiloille on tehty ja seuraavaksi alkavat työt metsänhoitoyhdistyksen ohjeiden mukaan.

– Olen sijoittanut näihin palstoihin noin puoli miljoonaa euroa eli odotusarvot ovat tietysti suuret. Se, että voin luottaa metsänhoitoyhdistyksen asiantuntemukseen, helpottaa kaupan- ja suunnitelmien tekoa, sanoo Koskelainen.

 

Metsä kiinnostaa sijoituskohteena

 

Elämäntyönsä oululaisessa KymppiGroupissa tehnyt yrittäjä tietää, että metsä on nyt mielenkiintoinen sijoituskohde. Uskoa nimenomaan kuusamolaiseen metsäsijoittamiseen ovat Koskelaisen mukaan tuoneet Kainuuseen ja Koillis-Lappiin suunnitellut selluhankkeet sekä ennen kaikkea paikkakunnan vahva toimija Pölkky-konserni.

– Puuta kasvaa enemmän kuin koskaan mutta se pitää saada liikkeelle. Bisnestähän tämä on, meille kaikille, Koskelainen tietää.

 

Nyt kysytään suuriakin tiloja

 

Toiminnanjohtaja Maunu Kilpivaaran ja metsäasiantuntija Outi Tervo allekirjoittavat metsänomistajan sanomisen. Metsänhoitotyöt jäävät helposti rästiin kun metsätilojen omistus hajautuu ja siirtyy usein kauas sijaintipaikoistaan.

– Jos kiinnostusta tai mahdollisuutta metsänhoitoon ei ole, tilasta kannattaa ilman muuta luopua. Liikkeellä on nyt paljon ostajia, jotka ovat kiinnostuneita suuristakin tiloista. Kuusamossa hyvänä lisänä on usein tilan mukana tuleva yhteismetsäosuus, Outi Tervo sanoo.

Toisaalta tarjontaa on enemmän kuin koskaan. Paitsi perikuntia ja kuolinpesiä, myyjien joukossa on myös ikääntyviä metsänomistajia, jotka ennakoivat esimerkiksi perinnönjakoa. Metsätila halutaan ohjata perilliselle, joka on kiinnostunut sen hoitamisesta.

– On vastuutonta vanhemmilta jättää toimimatta. Nämä päätökset pitää tehdä hyvissä ajoin, Kilpivaara sanoo.

Kuusamossa on viime vuosina tehty 20–30 metsätilakauppaa kiinteistönvälittäjän avulla ja 50–60 suoraa kauppaa, jossa tila on siirtynyt esimeriksi omalle lapselle.

 

Kauppamäärissä erittäin vilkas vuosi

 

Kuusamon tilanne on tuttu myös Pohjois-Suomen Metsämarkkinoiden vastaavalle hoitajalle Ulla Käkelälle.

– Koillismaa ja Itä-Lappi kiinnostavat ostajia. Metsätiloja ostetaan paitsi metsätalous-, myös virkistyskäyttöön. Usein ostajat ovat eteläsuomalaisia metsästäjiä ja kalastajia, jotka ostavat suuriakin tiloja, jotta pääsevät metsälle ja saavat samalla yhteismetsäosuuden.

Vuodesta 2002 Rovaniemellä Metsämarkkinoille töitä tehnyt Käkelä sanoo, että kauppamäärien suhteen kuluva vuosi on selvästi vilkkain.

– Asiaan vaikuttaa varmasti se, että julkisuudessa on ryhdytty puhumaan metsäsijoitusten kannattavuudesta ja metsien kasvun vauhdista. Toisaalta Etelä-Suomessa hinnat ovat nousseet kohtuuttomiin ja paine sieltä siirtyy tänne pohjoiseen. Myös korkotaso houkuttelee sijoittamaan metsä- ja maaomaisuuteen, Käkelä sanoo.

 

 

Koskelainen vaihtoi Iso-Syötteen Rukaan

Eero Koskelainen sanoo olevansa osa-aikainen kuusamolainen, joka voi ja haluaa vaikuttaa Kuusamon asioihin. KymppiEristyksen perustaja ja yritysryppään jo seuraavalle sukupolvelle siirtänyt Koskelainen on Kuusamossa mukana muun muassa Northforce- ja Ruka Engineering-yrityksissä. Lisäksi hän omistaa kiinteistöyhtiö Villa Vuosselin. Vapaa-aika kuluu huvilalla Rukajärven rannalla.

– Viihdyin pitkään Iso-Syötteellä, mutta lähdin sieltä, sillä se on kuoleva paikka. Rukalla ja Kuusamolla on elinvoimaa ja kaikki mahdollisuudet saavuttaa tuhannen uuden työpaikan tavoite. Tarvitaan vain kovaa työtä, hän sanoo.

Matkailualaa Koskelainen vauhdittaisi Kuusamossa ja Rukalla liittämällä Koillismaan Osuuskaupan Arinaan. Yhdistymisen hyöty mitattaisiin muun muassa markkinointivolyymeina.

– Valtaosa Rukan kävijöistä on oululaisia, mutta Ruka ei näy Oulussa juuri lainkaan. Nyt Arinan volyymit suunnataan Leville. Uskon, että heilläkin olisi kiinnostusta yhteistyöhön ja aivan varmasti mielenkiintoa Koillismaata kohtaan, Koskelainen sanoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala