• Uutiset
  • Matalan kynnyksen musiikkileiri

Matalan kynnyksen musiikkileiri

Julkaistu: 27.07.2016

Oivangissa soitetaan tällä viikolla paljon ja ennen kaikkea yhdessä

Nuorisokeskus Oivangin pihamaalle kiirii musiikkia kaikkialta. Nurkan takana soi kontrabasso, viheriöllä viulut ja keinussa kitara, mandoliini ja helistin. Ollaan viikon mittaisella, matalan kynnyksen musiikkileirillä Kuusamossa. Teemana on tänä vuonna Etelä-Amerikka. Leirin johtaja Neel Kok sanoo, että tärkeintä on yhdessä soittaminen. Leiri huipentuu sunnuntaina Kuusamotalolla järjestettävään päätöskonserttiin.

Kuusamon lasten ja nuorten musiikkileirien 20-vuotinen perinne oli muutama vuosi sitten jo katketa, mutta Kuusamon musiikkiopistossa sellonsoittoa opettava sellisti Neel Kok päätti toisin. Hän pani itsensä likoon: perusti leirin taakse yhdistyksen ja haki tueksi paikallisia yrityksiä. Leirimaksua tiputettiin roimasti takavuosien jopa 400 eurosta. Opettajat soittavat osin talkoovoimin.

– Vaikka Kuusamo on pieni kaupunki, se saa olla ylpeä vahvasta musiikkielämästään. Meillä on kuoroja, bändejä, pääsiäiskonsertit, ruskan konsertit, hieno musiikkiopisto ja vaikka mitä. Musiikkileirillä on oma roolinsa tässä kokonaisuudessa. Se ei saa olla eliittileiri vaan osallistumisen pitää olla mahdollista kaikille, Kok sanoo.

Oivangissa soittaa tämä viikon 19 lasta ja nuorta. Nuorin soittaja on 5-vuotias ja vanhin leiriläinen 19-vuotias. Soittajat ovat eri puolilta Suomea ja kaukaisimmat Saksasta ja Sveitsistä.

Kuusamossa tarvetta leirille

Suomessa järjestetään kesäisin valtaisi määrä musiikkileiriä, joista harvempi pohjoisessa. Kuusamon leiriä puolustavat myös alueeseen sitoutuneet, ammattitaitoiset opettajat.

– Tänäkin vuonna mukana ovat Jarno Heikkilä, Jussi Paavola ja Miikka Lehtoaho, joitten juuret ovat Kuusamossa. Kitaristi Heikkilän tuli opettajaksi, vaikka yhtään kitaristia ei ole leiriläisten joukossa. Toisaalta leiriläisten joukossa on huilisteja, vaikka meillä ei ole huilunsoiton opettajaa, Kok kertoo.

Leirin pääpaino onkin yhdessä soittamisessa. Yksityistunteja ei ole, vaan kaikki aika käytetään omien stemmojen opettelemiseen ja sitten soitetaan porukalla. Jokainen opettaja neuvoo jokaista leiriläistä.

– Oman mukavuusalueen ulkopuolelle pitää mennä, mutta juuri se palkitsee, Neel Kok sanoo.

Aamu alkaa Ravelin sävelin

Leiripäivät alkavat Ravelin yhteissoitolla, jossa kaikki leiriläiset ovat mukana. Sovitukset tehdään pienimpienkin leiriläisten taitotasot huomioiden.

– Jokainen soittaa sen minkä osaa ja vielä vähän paremmin.

Ravelin jälkeen lapset jakaantuvat kokoonpanoihin, joissa soitetaan erilaisia musiikkityylejä laidasta laitaan: pelimannimusiikkia, rokkia, barokkia, jazzia tai mitä vain soittajat haluavat. Tänä vuonna leirin erikoisuutena on brasilialainen jazz, jonka rikkaita rytmejä soitetaan jännittävillä rytmisoittimilla. Iltakonserteissa kuullaan päivän aikana opittua.

Yhdessä soittaminen on musiikin rikkaus

Neel Kokin mukaan musiikin rikkaus on yhdessä soittamisessa. Hän kertoo innostuneensa itsekin ammattiin johtaneesta harrastuksesta vasta, kun pääsi soittamaan orkesteriin. Sen jälkeen soolo-opinnotkin alkoivat sujua.

– Musiikkiopistossa yhdessä soittaminen ei ole aina mahdollista. Siksi on tärkeää, että edes leirillä mahdollisimman moni saa kokea sen palkitsevuuden.

Huilisti Iina Kouri on mukana leirillä ensimmäistä kertaa. Kuusamolainen aloitti huiluopintonsa vuosi sitten ja uskoo, että oppii leirillä paljon uutta.

– Mukavinta on soittaminen ja nämä kaverit, hymyilee pitkän penkin puolivälissä huilua soittava Iina.

Kuusamon 20. musiikkileiri huipentuu loppukonserttiin Kuusamotalon Oulankasalissa sunnuntaina 31.7 kello 14–16. Konsertissa esitetään leirin aikana työstettyjä teoksia. Väliajan kahvitarjoilusta vastaa Kuusamon musiikkiopiston. Konserttiin on vapaa pääsy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala