• Uutiset
  • Marjakauppa kiihtyy puolukoilla

Marjakauppa kiihtyy puolukoilla

Julkaistu: 04.09.2014

 

Ahkera poimija kuittaa tänäkin syksynä Koillismaalta tuhansien eurojen tilin

 

Marjakauppaa kiihtyy perinteisesti syksyä kohden. Rauno Veteläinen aloitti maanantaina puolukoiden oston ja yksi ensimmäisistä myyjistä oli kuusamolainen Antti Polojärvi. Hän kiikutti Veteläisen konttiin isänsä kanssa liki 150 kilon saaliin. – Löytyi muutama mahdottoman hyvä mätäs, nuori mies hymyili. Lapsesta saakka marjassa viihtynyt Polojärvi kertoo tienanneensa parhaina syksyinä reilusti toistatuhatta euroa poimintarahoja.

 

Marjanostajan toiveet Kuusamossa ovat nyt puolukassa. Olemattoman hillasadon mutta kohtuullisen mustikkavuoden jälkeen puolukoista odotetaan kaupan piristäjää.

– Hinta tosin ei ainakaan vielä ole kummoinen, sillä varastoissa on paljon viimesyksyistä puolukkaa, sanoo maanantaina puolukanoston aloittanut Kuusamon Marjan Rauno Veteläinen.

Aloitushinta oli 80 senttiä kilolta. Mustikasta maksettiin maanantaina 1,70 euroa ja sen ostamista jatketaan niin kauan, kun marjat pysyvät hyväkuntoisina.

Mustikkaa ostaa Kuusamossa vielä tämän viikon myös Liha- ja Pakkauspalvelun Martti Määttä. Hän kuitenkin lopettaa kautensa mustikoihin ja sulkee ostopisteen ovet perjantaina.

 

”Kun puolukasta sai 23 markkaa”

 

Veteläisen ostopaikassa Autotarvike Reksan takapihalla muisteltiin maanantaina menneitä marjavuosia. Kautta aikojen parasta hintaa maksettiin vuonna 1983, jolloin puolukkakilon arvo oli 23 markkaa. Myös vuosi 1994 on jäänyt poimijoiden mieleen: tuolloin puolukkaa oli ainoastaan Koillismaalla ja ostajia yksin Kuusamossa parisenkymmentä. Parhaat maksoivat marjakilosta 12,5 markkaa.

– Silloin oli ruuhkaa. Jonossa oli pankinjohtajia ja virkamiehiä, Veteläinen kertoo.

Ahkerin poimija tienasi tuona syksynä Kuusamossa 55.000 markkaa.

 

Hyvä satovuosi kuittaa hinnan

 

Sittemmin marjakauppa on hiipunut. Vajaan euron kilohinta ei houkuta metsään, vaikka kuten Antti Polojärvi sanoo, hyvinä satovuosina huonollakin hinnalla saa kelpo tienestit. Marjarahat ovat verotonta tuloa.

– Olen poiminut myyntiin ihan pikkupojasta lähtien isäni kanssa. Parhaina vuosina marjarahoja on tullut toistatuhatta euroa, hän kertoo.

Asiakaspalvelutyöstä pääasiallisen toimeentulonsa saava Polojärvi sanoo marjastavansa kuitenkin lähinnä liikunnan ilosta.

– Luonnossa liikkuminen on hyvä tapa pitää mieli vireänä ja samalla kohenee kunto.

 

”Homma katsotaan loppuun saakka”

 

Marjakauppa on elämäntapa myös ostajalle. Parisenkymmentä vuotta alalla toiminut Veteläinen aikoo ”katsoa homman loppuun saakka”.

– Varsinkin huonoina vuosina sitä miettii, että miksi ihmeessä olen taas tässä, mutta kun kevät tulee, tekee taas mieli ostopaikalle. Onhan tämä mukavaa hommaa, tapaa paljon ihmisiä ja hyvinä vuosina tässä pääsee ansioillekin, hän kommentoi.

Veteläinen myy ostamansa marjat mustasaarelaiselle Marja Bothnialle, kuten on tehdyt kaikki aiemmatkin vuodet.

 

Parisensataa ulkomaalaista marjanpoimijaa

Koillismaan metsissä ahertaa tänä kesänä parisensataa ulkomaista marjanpoimijaa eli yhtä paljon kuin vuosi sitten.

Valtaosa poimijoista on thaimaalaisia, jotka työskentelevät pääasiassa mustasaarelaiselle Marja Bothnialle ja suomussalmelaiselle Kiantamalle.

Poimijat liikkuvat eri puolilla maakuntaa satotilanteen mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala