• Uutiset
  • Maalämmön suosio kasvaa

Maalämmön suosio kasvaa

Julkaistu: 19.02.2015

 

Myös julkinen rakentaminen työllistää lvi-alan Juhatekiä Koillismaalla

 

Maalämmön suosio kasvaa nopeasti Koillismaalla, sanovat Tommi Meskus ja Matti Juho Juhatekiltä. Reilun vuoden aikana yritys on urakoinut Kuusamossa ja lähialueilla kymmeniä maalämpökohteita niin uusiin omakotitaloihin kuin myös remonttikohteisiin sekä julkisiin rakennuksiin. Esimerkiksi Rukan uusi Bistro lämpiää maalämmöllä. Muutenkin lvi-alan osaajilla on ollut kiivas tekemisen tahti. Tarjouspyyntöjen perusteella rakentaminen ja remontoiminen myös jatkuu vilkkaana yrityksen toiminta-alueella.

 

– Maalämmön suosiota selittää sen edullisuus sekä riippumattomuus – käyttäjä ei ole sidoksissa esimerkiksi kaukolämmön hinnoitteluun, olkoonkin, että Kuusamossa kaukolämpö ainakin toistaiseksi on poikkeuksellisen edullista, Tommi Meskus sanoo.

Ekologisen vaihtoehdon puolesta puhuu myös sen helppokäyttöisyys ja huolettomuus.

– Maalämpö on lähes poikkeuksetta ratkaisu silloin, kun rakennetaan kaukolämpöverkon ulkopuolisille alueille. Mutta myös taajamissa niiden suosio kasvaa, varsinkin sähköllä tai öljyllä lämmittäneet vaihtavat uutterasti maalämpöön, kertoo puolestaan Matti Juho.

 

Noin viikon remontti

 

Lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämmöksi kestää edellisestä lämmitysratkaisusta riippuen vajaan viikon. Lämpökaivo porataan päivässä ja muutaman päivän kuluttua siitä pumppu on valmis käyttöön.

Hintaa maalämpöön siirtymiselle tulee Juhatekin miesten mukaan noin 15.000–20.000 euroa.

– Mitä suurempi sähkölasku, sitä nopeammin investointi kuoleutuu, kaksikko sanoo.

 

Ratkaisu myös julkiselle sektorille

 

Toistaiseksi maalämpö on lähinnä yksityisten rakentajien valinta, mutta sen suosio tulee kasvamaan myös julkisessa rakentamisessa, uskovat Meskus ja Juho.

– Rukakeskuksen Bistro on hyvä esimerkki ennakkoluulottomasta rakentamisesta. Ravintolan alapuoliseen kallioperään porattiin kahdeksan noin 200 metrin syvyistä porakaivoa, johon sijoitetusta putkistosta saadaan lämpö rinneravintolaan.

 

Putkiremontteja riittää Kuusamossa

 

Paitsi lvi-osaaja, on Oulussa ja Kuusamossa toimiva Juhatek myös kylmä- ja rakennustekniikkaan keskittynyt yritys. Se työllistää sesongista riippuen 20–30 henkilöä ja tekee vuosittain 3-4 miljoonan euron liikevaihdon. Toiminnan painopiste on Kuusamossa sekä Koillismaan ja Etelä-Lapin talousalueilla.

Juhatekin toimitiloissa Näverintiellä rakentajia ja remontoijia palvelevat myös lvi-suunnittelutoimisto Koillis-Suunnittelu sekä Koillis-Kopio, joka tulostaa esimerkiksi rakennussuunnitelmat.

– Töitä on riittänyt ja laskennassa on useita suurempiakin kohteita. Kuusamossa on alkamassa muun muassa uimahallin remontti ja myös asunto-osakeyhtiöt kilpailuttavat putkiremontteja taajaan. Tällä alueella asuntojen ikä on myös sellainen, että lämmitysjärjestelmiä ja putkistoja tullaan uusimaan lähivuosina paljon, sanoo Matti Juho.

Juhatekin lämpöpäivät Näverintien toimitalossa pe 20.2. klo 8-16. Esillä muun muassa maa- ja kaukolämpöratkaisut sekä ilmalämpöpumput. Paikalla tehtaiden edustajia. Kahvitarjoilu.

 

Edullinen ja ekologinen vaihtoehto

 

Maalämpöpumppu käyttää talon lämmityksessä hyväkseen maahan varastoitunutta auringon energiaa. Maaperän kyky varastoida auringon energiaa on miltei ääretön.

Maalämpö on ympäristöystävällinen vaihtoehto, joka pienentää lämmityskustannuksia tehokkaasti, jopa yli 80 prosenttia.

Maalämmön käyttämiseksi kallioon porataan 150-200 metrin syvyinen reikä, johon upotetaan putki, joka liitetään talon sisällä sijaitsevaan maalämpöpumppuun. Toinen vaihtoehto on, että maahan kaivetaan noin metrin syvyyteen putkisto, jonka avulla lämpö kerätään.

Putkisto liitetään talon sisällä olevaan maalämpöpumppuun. Maalämpöä käytetään sekä talon että lämpimän käyttöveden lämmitykseen.

Maalämpöpumput voivat ottaa energiansa myös vesistöstä. Tällöin vesistöön upotetaan keruuputki, jolla lämpö otetaan talteen.

Maalämpö voidaan vaihtaa öljylämmityksen, sähkölämmityksen, kaukolämmön ja puu- tai pellettikattiloiden tilalle.

Maalämpöä varten tarvitaan vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä eli vesikiertoiset patterit tai vesikiertoinen lattialämmitys. Myös suoran ei-vesikiertoisen sähkölämmityksen tilalle voidaan vaihtaa maalämpö kunhan patterit tai lattialämmitys uusitaan vesikiertoiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala