hi5
  • Uutiset
  • Lisää rahaa uusin ehdoin

Lisää rahaa uusin ehdoin

Julkaistu: 02.11.2017

Kulttuuriavustusten jakoperusteisiin suunnitellaan muutoksia ja tarkennuksia Kuusamossa

Kulttuuriavustusten perusteita mietitään Kuusamossa uusiksi. Kulttuuritoimenjohtaja Marke Vornanen ehdottaa, että avustusehtoja voitaisiin muuttaa siten, että ”jokaiselle jotakin” -periaatteen sijaan tuettaisiin harvempia kohteita, mutta suuremmilla summilla. Maanantaina järjestetyssä yhdistystapaamisessa ehdotus sai varovaisen tuen kulttuuritoimijoilta.


Kuusamon kaupunki jakoi viime vuonna kulttuuritoiminnan avustuksia yhteisöille ja yksityisille toimijoille yhteensä 13.500 euroa. Yksityisten osuus summasta oli 2.500 euroa. Yhteisöjen 11.000 euron pottia jakoivat kymmenet yhdistykset. Keskimääräiset avustussummat olivat muutamia satoja euroja.
– Kokonaissumma on pieni ja toivon, että ensi vuonna se olisi jo ainakin hieman suurempi, sanoo kulttuuritoimenjohtaja Marke Vornanen.
Vornasen mukaan esimerkiksi Kuusamon Näyttämön noin 3.000 vuotuinen avustus on toiminnan laajuuden kannalta pieni, mutta kuten Näyttämön sihteeri Esa Tikkanen totesi, kuusamolaisittain valtavan suuri.

Tukea uuteen toimintaan

Kokonaissumman kasvattamisen lisäksi kulttuuritoimenjohtaja haluaisi kohdentaa avustukset tarkemmin ja siten, että uudenlaista toimintaa synnyttävä hankkeita voitaisiin tukea nykyistä paremmin.
– Tässä mielessä myös ero yksityisten ja yhteisöjen kesken on jakoperusteena tarpeeton. Esimerkiksi työryhmät joutuvat tällä hetkellä hakemaan avustusta yksityisten pienestä potista.
– Viime kesänä ensimmäisen kerran toteutettu Taiteiden yö on esimerkki tapahtumasta, jota tukisimme todella mielellämme. Nykyinen käytäntö ei sitä oikein mahdollista, Vornanen kertoi yhdistystoimijoille Kuusamotalolla järjestetyssä tilaisuudessa.

Varovainen tuki ajatukselle

Tähän asti toiminta-avustusta ovat saaneet käytännössä kaikki sitä haluavat yhdistykset. Yhdistystoimijoiden mielestä ajatus siitä, että automaatista siirryttäisiin kohdeavustuksiin, ei ole huono.
– Se mahdollista aivan uudenlaisten tapahtumien järjestämisen ja resurssien kohdentamisen sinne, missä niitä tarvitaan, kommentoi ehdotusta Kuusamo-opiston rehtori Kari Kantola.

Myös muita tukijoita kulttuurityön tekijöille

Kuusamon kaupungin avustukset eivät ole ainoa vaihtoehto, kun kulttuurialan toimijat etsivät taloudellisesta taustatukea työlleen.
Kulttuurityötä Koillismaalla tukevat muun muassa Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, useat säätiöt sekä myös Koillismaan Leader-ryhmä.
– Kulttuurirahasto jakaa vuosittain tieteelle ja taiteelle valtakunnallisesti 25 miljoonaa ja maakuntarahastojen kautta noin 12 miljoonaa euroa. Pohjois-Pohjanmaalla on ensi keväänä jaossa 660.000 euroa, kertoo Pohjois-Pohjanmaan maakuntarahaston hoitokunnan jäsen, Kuusamo-opiston rehtori Kari Kantola.
Rahasto on tukenut viime vuosien aikana useita koillismaalaisia toimijoita, mutta hakemuksia toivotaan Kantolan mukaan alueelta vielä enemmän.
– Sillä luodaan painetta rahastolle ja toisaalta mahdollistetaan myös suurten ja alueellisten produktioiden toteuttaminen, hän sanoo.
Jotta rahaa tulisi, Kantola kehottaa hakijoita perustelemaan hakemuksensa hyvin ja olemaan realistinen budjetoinnin kanssa. Myös suosittelijat ovat tärkeitä.
– Alle 2.000 euron avustuksia emme jaa. Se kertoo siitä, että kulujaan ei hakemuksessa kannata aliarvioida.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala