• Uutiset
  • Lämsänkylän kota sai tulikasteensa pilkkiviikolla

Lämsänkylän kota sai tulikasteensa pilkkiviikolla

Julkaistu: 13.04.2016

 

Metsästysseura ja kalastuskunta rakensivat talkoilla ja tuella uuden kokoontumispaikan kyläläisille

 

Komean punalautainen ja huopakattoinen Lämsänkylän kota herätti huomiota Erämaa Kuusamo -pilkkiviikon Joukamojärven kisoissa sunnuntaina. Talkoilla ja Ely-keskuksen tuella tehty kota on Lämsän Erämiesten ja Joukamon kalaveden osakaskunnan yhteinen ponnistus. – Tästä tulee kylän yhteinen sydän, sanoo Erämiesten puheenjohtaja Mikko Nevala.

 

Uusi kota seisoo ylväänä tontilla, joka ostettiin kaupungilta 1970-luvun alussa. Sen jälkeen metsästysseura ja kalastuskunta ovat rakentaneet Joukamojärven rantaan majan, rantasaunan ja hirviliiterin. Nyt kokonaisuuden kruunaava kota valmistui alkuvuodesta ja on kaikkien kyläläisten käytettävissä.

Alun perin tontilla on sijainnut kylän koulu, jonka tuli tuhosi kaksi kertaa. Toisen palon jälkeen vuonna 1955 uutta koulua ei enää rakennettu, vaan lapset siirrettiin lähikylien kouluihin Tammelaan ja Kemilään. Viereisen tontin asuntolarakennus on nykyisin yksityisellä vapaa-ajankäytöllä.

 

Suuri ponnistus pienelle kylälle

 

Lämsän Erämiesten puheenjohtaja Mikko Nevala kertoo, että kodan rakennustyöt olivat suuri ponnistus noin 30 asukkaan kylälle. Kustannusarvio oli 62.000 euroa ja kota rahoitettiin omilla ja lainatuilla rahoilla sekä Ely-keskuksen ja kaupungin tuella.

– Talkootöitä tehtiin yli 1.500 tuntia ja mukana oli 55 eri talkoolaista. Kauimmaiset olivat mökkiläisiä Helsingistä saakka.

Uudessa kodassa on kaikki nykyajan mukavuudet. Nevalan mukaan se on paitsi kylän hirviseurueen, myös kaikkien muiden käytettävissä.

– Puheenjohtajana olen luvannut kodan ilmaiseksi kaikkien tasavuotisia syntymäpäiviä juhlivien käyttöön, hän kertoo.

 

Kiitosta puitteille ja järjestelyille

 

Sunnuntaina kodalla riitti ihailijoita, kun Erämaa Kuusamo -pilkkiviikon toinen osakilpailu järjestettiin Joukamojärvellä. Kalaisa järvi ja hyvä puitteet saivat kiitosta niin järjestäjiltä kuin kisailijoitakin.

– Kaikki palvelut ovat tässä lähellä ja perille pääsee pinnoitettua tietä pitkin, Nevala kiteytti kehut.

Joukamojärvellä pilkki sunnuntaina yli 300 kalamiestä ja -naista. Komeimman saaliin sai naisten sarjan voittaja Marianne Viinikainen, joka nosti kirkasvetisestä järvestä 14,575 kiloa kalaa. Miesten yleisen sarjan voittajan Timo Oksasen saalis oli 12,831 kiloa. Hyvin onnistui myös nuorten sarjan voittaja, kuusamolainen Janne Männikkö, joka pilkki neljän kisatunnin aikana 10,362 kiloa kalaa.

Erämaa Kuusamo pilkkiviikko päättyy perjantaina 15. huhtikuuta Poussunjärvelle. Sen jälkeen pilkitään vielä lauantaina Kuusamojärven Lahtelassa ja sunnuntaina kisataan kiiskipilkinnän suomenmestaruuksista.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala