• Uutiset
  • Kyläkunnat hoitavat omat latunsa

Kyläkunnat hoitavat omat latunsa

Julkaistu: 30.12.2014

Kaupunki kunnostaa Kuusamossa tänä vuonna reilut 150 latukilometriä

 

Sivukylien valoladut ovat tänä talvena kuusamolaisten kyläyhteisöjen vastuulla. Ulkoliikuntapaikoista vastaava Viljo Lohilahti sanoo, että kaupunki maksaa 550 euroa avustusta parillekymmenelle kylälle ladun kunnossapidosta. Taajamassa ja Rukalla kaupunki huolehtii reilun 150 latukilometrin kunnosta.

Latuverkostoa Kuusamossa ja Rukalla on kahden viime vuoden aikana karsittu kovalla kädellä. Suosittuja järvireittejä ei enää ajeta ja latujen kunnostamiseen on haastettu alueen yrittäjät ja kylätoimikunnat. Kaupunki säästää latujen ylläpidosta satoja tuhansia euroja.

Tänä vuonna kunnostetaan kaupungin toimesta yhteensä 152 kilometriä latu-uraa Rukalla ja taajamassa noin 240.000 eurolla.

 

Raha riittää 25 höyläykseen

 

Sivukylillä valolatujen kunnostaminen on uskottu kyläyhteisöille. Kaupunki maksaa kunnostettavista laduista parillekymmenelle kyläkunnalle kullekin 550 euron vuosiavustuksen.

– Eihän siitä palkaksi ole, mutta se riittää noin 25 kunnostuskertaan latuhöylällä, sanoo Lohilahti.

Lohilahden mukaan takavuosien lähes 500 kilometrin mittaista verkostoa on karsittu paitsi kustannusten, myös muuttuneiden olosuhteiden vuoksi.

– Talvet ovat nykyään sellaisia, että lumi tulee ennen kuin järvet jäätyvät kunnolla. Raskaiden latukoneiden kanssa on aivan turha tapella vettyneillä järvenselillä.

 

Uusia latuja vanhojen tilalle

 

Kuusamon latuverkostoa kuitenkin kehitetään koko ajan. Samanaikaisesti kun vanhoja järvilatuja jää pois, vedetään uusia reittejä kuiville maille. Lohilahden mukaan periaatteena on reittien monikäyttöisyys.

– Esimerkiksi juuri avattu Torankijärven seitsemän kilometrin mittainen ympärysreitti katetaan jossakin vaiheessa kivituhkalla, jolloin se palvelee liikkujia myös sulan maan aikana.

Samalla periaatteella vedettiin viime talvena Rukalle uusi 3,5 kilometrin mittainen Kivilammen monitoimireitti.

Molemmista reiteistä on tullut kiitosta kaupungille roppakaupalla. Tasamaille vedetyt reitit ovat helppohiihtoisia ja kulkevat komeassa kuusamolaisessa maisemassa.

 

Ruusuja ja risuja tulee

 

Palautetta tulee, ruusuja ja risuja, myöntää Lohilahti. Hänen mukaansa Kuusamossa ymmärretään talven haasteellisuus, mutta matkailijoiden odotukset ovat kovemmat.

– Pitäisi muistaa, että maastohiihdossa on kyse ulkoilmaliikunnasta ja että sitä harrastetaan olosuhteiden ehdoilla. Joskus tuntuu siltä, että mikään ei riitä, vaan latukoneen pitäisi olla liikkeellä koko ajan. Se nyt vain ei ole näillä rahoilla mahdollista, hän sanoo.

 

Rukalla haetaan uutta mallia

 

Rukalla kaupungin linjanveto ymmärretään ja suunnitelmissa on kehittää uusi malli latujen ylläpitoon.

– Latuverkosto mitassa ja kunnossa on aina viime kädessä kyse siitä, kuka sitä ylläpitää. Jatkossa meidän on kyettävä kehittämään sitä uudella tavalla, sanoo Ruka-Kuusamo Matkailun toimitusjohtaja Mats Lindfors.

Yrittäjiä ajaa neuvottelupöydän ääreen tieto siitä, että Kuusamon kaupunki aikoo pienentää kunnossapito-osuuttaan Rukan ydinalueen latujen kunnossapidosta ensi talvena noin kolmanneksella.

– Latuverkoston tason säilyttämiseksi tilalle tulee saada yritysrahoitusta. Riittävän mittava ja hyväkuntoinen latuverkosto on yksi matkailukeskuksen kilpailuvaltti, sillä maastohiihtäjien määrä kasvaa koko ajan, toimitusjohtaja muistuttaa.

 

Kaupungin ylläpitämien latujen reaaliaikaisen kunnostustilanteen taajamassa ja Rukalla voi tarkistaa mobiilipalvelusta osoitteesta mki.fi/mobile.kuusamo.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala