hi5
  • Uutiset
  • Kuusamossa rakennetaan taas

Kuusamossa rakennetaan taas

Julkaistu: 10.05.2017

Rakennusluvissa alkuvuoden aikana kymmenen prosentin kasvu
Vilkastuminen näkyy myös paikallisessa puutavarakaupassa

Talouden elpyminen ja rakentamisen vilkastuminen näkyy paitsi Kuusamon katukuvassa, myös paikallisen puutavaraliikkeen pihalle. Ikipuun Matti Aikio sanoo, että kevään kaupankäynti on vilkkainta yrityksen kuuden vuoden historiassa. Rakennustarkastaja Hannu Hiltula vahvistaa näkemyksen: rakennuslupia on myönnetty alkuvuoden aikana 10 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Rakennuslupia on Kuusamossa myönnetty tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana 10 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.
– Iso osa luvista on myönnetty sähkökopeille, joita rakennetaan nyt tosi paljon. Mutta merkittävää kasvua on myös loma- ja asuntorakentamisessa. Ne ovat vilkastuneet ilahduttavan paljon, Hiltula sanoo.
Tropiikin alueella laajennetaan ja rakennetaan uutta ja myös keskustassa on vireillä muutaman vuoden tauon jälkeen kerrostalorakentamista. Uusia rivitaloja tehdään niitäkin.
Rakentamista vauhdittavat matala korkotaso, joka pitää lainanhoitokustannukset aisoissa ja tukee asuntojen kysyntä. Suomen talouden on ennustettu kasvavan tänä vuonna jopa 2,0 prosenttia, joten hetkellisestä suunnanmuutoksesta ei liene kyse.

Vanhan korjaajia ja uuden rakentajia

Myös Pölkky Oy:n tuoteperheen myymälässä Kuusamon Ikipuussa rakentamisen vilkastuminen näkyy konkreettisesti. Yrittäjä Matti Aikio sanoo, että kevät on vilkkain yrityksen historiassa. Käynnissä on kuudes toimintavuosi.
– Lamaa vastaan ollaan taisteltu ja nyt näyttää hyvältä, hän sanoo.
Puutavaraa teollisuusalueella sijaitsevasta liikkeestä hakevat niin yritykset kuin yksityiset. Aikion mukaan yritykset rakentavat uutta ja yksityiset korjaavat vanhaa, joko mökkejä tai asuntoja. Mutta myös uusia omakotitaloja rakennetaan.
– Kakkosasumisen trendi on kasvanut selkeästi. Mökeistä halutaan yhä paremmin varusteltuja ja asialla ovat useimmiten hieman vanhemmat mökkiläiset.

Tuotetarjonta laajemmaksi

Ikipuu vastasi kasvavaan kysyntään laajentamalla tuotetarjontaansa. Puutavaran lisäksi myynnissä on nyt noutopalveluna myös villoja, kipsi- ja tuulensuojalevyjä ja kattohuopia. Myyntiin on tulossa myös laituri- ja autotallielementtejä.
– Ajatus on, että rakentaja saisi samalla kertaa kaiken tarvitsemansa yhdestä paikasta.
Aikion mukaan kiitosta on tullut liikkeen sijainnista ja noutopihasta, jossa kärrynsä voi täyttää yhdellä kertaa.
Ikipuun perustuotteita ovat Pölkyn puutavarat. Puutavaran osuus myynnistä on 90 prosenttia ja lähes kaikki myytävä tulee paikalliselta sahalta.
– Valttimme on valikoiman monipuolisuus. Tarjolla on laajan tuoteperheen lisäksi myös erilaatuista tavaraa. Esimerkiksi rakennuskelpoinen kakkosluokan lautatavara on erittäin kysyttyä.
Ikipuu työllistää kesäisin Matti ja Sinikka Aikion lisäksi 6-7 työntekijää. Kiivaan kesäsesongin ajan myyntipihan siisteydestä huolehtii kahdeksan nuorta tonnityöntekijää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala