• Uutiset
  • Kuusamossa puhalletaan yhteen hiileen

Kuusamossa puhalletaan yhteen hiileen

Julkaistu: 08.02.2017

Työllistämiseen tarvitaan kuusamolaisia yrityksiä – tarjolla on monenlaista kohdennettua apua ja tavoitteena löytää töitä tekeville

Hankkeita on useita, mutta päämäärä yhteinen: löytää työtä tekeville. Kuusamossa kaupunki, Koillis-Suomen Aikuiskoulutus ja TE-palvelut ovat lyöneet hankkeidensa kautta hynttyyt yhteen ja päättäneet puhaltaa yhteen hiileen. On muun muassa luotu rekisteri, johon kootaan tietoja yrityksistä, joilla on mahdollisuus ja halua työllistää. Kohdennettua tukea työnantajille on tarjolla moneen lähtöön.

Ajatus yhdestä työnantajarekisteristä sai työvalmentaja Viivi Törmäsen mukaan alkunsa, kun Aikuiskoulutuksen tiloissa toimivat hankkeet huomasivat soittelevansa vuoronperään samoihin numeroihin.

– Työnantaja ei välttämättä tee eroa hankkeiden välillä ja saattaa helposti ajatella, että taas ne soittavat. Nyt tiedämme tykönämme, miten yritykset suhtautuvat esimerkiksi työkokeiluun ja tukityöllistämiseen. Rekisteri helpottaa sekä meidän että työnantajien toimintaa, Välittävät verkostot -hanketta vetävä Törmänen kertoo.

Tukea työllistymiseen tarjoavat myös useat muut KSAK:n tiloissa toimivat hankkeet. Työhype etsii töitä nuorille ja pitkäaikaistyöttömille, Työ opettaa -hanke keskittyy nuoriin ja Maahanmuuttajista elinvoimaa Koillismaalle -hanke uusiin kuntalaisiin. Multimediapaja tarjoaa tekemistä nuorille ja etsii sekin sekä harjoittelu- että työpaikkoja nuorille osaajille.

Lähtökohtana yritysten tarpeet

– Meidän yhteinen tehtävämme on paitsi edistää kohderyhmiemme työllistymistä, myös kartoittaa työnantajien työllistämistarpeita. Työntekijän palkkaamiseen on useita vaihtoehtoja eikä heti tarvitse tehdä vakituista työsopimusta. Joku voi aloittaa työkokeilulla ja toinen kokeilee oppisopimusta. Onnistuneet kohtaamiset ovat niitä, joissa kaikkien etu yhtyy, sanoo Työhype-hankkeen Saila Käsmä-Karjalainen.

– Myös työkokeilupaikkoja tarvitaan koko ajan. Lähtökohtana kaikessa työllistämisessä ovat tietysti työnantajien työllistämistarpeet, alleviivaa maahanmuuttajille uria aukova Auli Posio.

Monentasoisia työntekijöitä

Viivi Törmänen muistuttaa, että hankkeiden kohderyhmissä on hyvin eritasoisia ja -taustaisia työnhakijoita. Tosi osaajien ja ammattilaisten lisäksi joukossa on heitä, joiden työllistyminen vaatii aikaa.

– Me työnetsijät ja työhönvalmentajat etsimme piilotyöpaikkoja ja haluamme omalta osaltamme edistää työntekijöiden ja työnantajien kohtaamisia. Työpaikoille tuotavalle ohjauksella tuodaan esiin työnhakijan osaamista ja vahvuuksia sekä etsitään yhdessä niitä vastaavia työpaikkoja.

Yhteistyötä ja asennetta

Hankkeet ovat osa sosiaalisen kuntoutuksen lakisääteistä toimintaa mutta myös tiivisti mukana kaupungin tuhannen uuden työpaikan luomisessa. Hankkeille on kirjattu vuositasolla noin 200:n työ- tai oppimispolun löytäminen.

– Ydinajatuksemme on, että saadaan töitä tekeville, naiset kiteyttävät.

Siihen tarvitaan paitsi tiukkaa yhteistyötä ja kontaktointia eri osapuolten kesken, myös asennetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala