• Uutiset
  • Kuusamossa mennään myötätuuleen

Kuusamossa mennään myötätuuleen

Julkaistu: 29.03.2018

Työttömyysaste tipahti alle kymmenen prosentin ja
kaupungin viime vuoden tulos selvästi ylijäämäinen

Kuusamolle kuuluu hyvää. Juuri julkaistun valtakunnallisen kyselyn mukaan kuusamolaiset ovat erittäin tyytyväisiä kotikuntaansa. Ilonaihetta on myös kaupungintalolla, missä kerrottiin tiistaina viime vuonna hyvästä tuloksesta. Kaupungin ylijäämärahastoon ja pahan päivän varalle siirretään reilut 1,4 miljoonaa euroa. Parasta on kuitenkin työttömyyden taittuminen ja työllisyystilanteen selvä paraneminen, sanoo kaupunginjohtaja Jouko Manninen.


Kuusamon työttömyysaste on pudonnut tänä keväänä ensimmäisen kerran sitten vuoden 2010 alle kymmenen prosentin. Sekä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tuomo Hännisen että kaupunginjohtaja Jouko Mannisen mukaan kyseessä on merkittävä asia.
Kiitos kaksikon mukaan kuuluu paitsi työntekijöitä pestanneille, myös kaupungin Askel-palvelulle, joka tekee määrä määrätietoista työtä pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseksi.
– Työpaikkojen määrä on lisääntynyt, vaikka väkiluku on samalla vähentynyt, mutta tilanteeseen ei voi olla vielä tyytyväinen. Vuonna 2014 asetettuun tuhannen uuden työpaikan tavoitteeseen on toki vielä matkaa. Kolmessa vuodessa on päästy sata työpaikkaa eteenpäin, mutta lisätoimia tarvitaan vielä, Manninen sanoo.
Naturpoliksen tekemän, Kuusamon kärkiyritysten näkemyksiin perustuvan selvityksen mukaan alueelle on lähivuosien aikana avautumassa jopa 800 uutta työpaikkaa.
– Selvää on, että tarvitsemme alueelle tulomuuttoa, jotta paikkakunnan yritysten työvoimatarve voidaan tyydyttää.

Viides perättäinen ”lihava vuosi”

Kaupungin taloudessa kyseessä on nyt viides perättäinen vuosi, kun Kuusamo tekee ylijäämäisen tuloksen.
– Taloustyöryhmä, toimialat ja ennen kaikkea henkilöstä ovat tehneet hyvää työtä, kiittelee Hänninen.
Mannisen mukaan kaupungin talous on tasapainossa. Liikevaihto on noin 113 miljoonaa euroa ja tulosta tehtiin viime vuonna reilut1,4 miljoonaa euroa.
– Kaupungin kokonaisvelkamäärä supistui ja velkaantuminen on tasaantunut, vaikka investointitahtimme on edelleen kova. Tämä on oleellinen asia, sillä niin kauan kuin väkilukumme hiipuu, velkaantumisen suhteen on oltava erittäin varovainen. Minä ainakaan en haluaisi jättää jälkipolville ylisuuria velkoja.

Investointitahti jatkuu kiivaana

Kova investointitahti Kuusamossa jatkuu. Käynnissä ovat yli 100 miljoonan euron investoinnit ja veturina on matkailu. Rukanlaakson kaavan vahvistuminen varmistaa investointien käynnistymisen Itä-Rukan alueella.
– Kaupunki investoi parhaillaan muun muassa jäähalliin ja remontoi terveyskeskusta. Rakentamisen kanssa pitää kuitenkin muistaa maltti: esimerkiksi vaatimukset uudesta hirsikoulusta tuntuvat aika haastavilta. Lähtökohtaisesti esimerkiksi sisäilma-asiat pitää pyrkiä ratkaisemaan saneeraamalla, Manninen sanoo.

FAKTAT

Kuusamon investointien arvo yli 110 miljoonaa

Kuusamossa investoidaan tänä ja ensi vuonna reilulla 110 miljoonalla eurolla. Luvussa ovat mukana niin yksityiset kuin julkisetkin investoinnin.
Matkailuninvestointien arvo on yhteensä 53 miljoonaa euroa, näistä Rukan alueelle 46 ja Tropiikkiin 5 miljoonaa. Muut matkailuinvestoinnit ovat 2 miljoonaa euroa.
Uutta teollisuusaluetta rakennetaan kahdella miljoonalla eurolla ja sähköverkkoa kehitetään 14 miljoonalla
Kuusamon kaupunkin investoi kuluvan ja tulevan vuoden aikana 20 miljoonalla eurolla ja muut toimijat Kuusamon alueelle 21 miljoonalla eurolla. Muihin investointeihin luetaan muun muassa liike- ja asuinrakentaminen sekä tiehankkeet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala