• Uutiset
  • Kuusamossa ja Posiolla kunnioitetaan 80 vuotta sitten päättynyttä talvisotaa

Kuusamossa ja Posiolla kunnioitetaan 80 vuotta sitten päättynyttä talvisotaa

Julkaistu: 12.03.2020

Talvisodan päättymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 80 vuotta. 105 päivää kestäneen sodan tulitauko alkoi 13.3.1940 kello 11, mutta vielä samana aamuna hieman yhdeksän jälkeen Kuusamoa pommitti kahdeksan venäläiskonetta, jotka pudottivat 79 pommia eri puolille pitäjää. Vakavilta vahingoilta kuitenkin vältyttiin. Talvisodan päättymisen muistojuhlaa vietetään Kuusamossa perjantaina kirkkohartaudella ja seurakuntatalolla järjestettävällä muistojuhlalla. Posiolla sytytetään 105 kynttilää sankarivainajien muistoksi. Vuosipäivän muistoksi kaikkien Suomen
kirkkojen kirkonkelloja soitetaan kello 10.55.

Talvisota syttyi Neuvostoliiton hyökättyä Suomeen marraskuun 30. päivänä 1939. Sota kesti 105 päivää,
joiden aikana sotatoimissa kaatui yli 25 000 suomalaista ja noin 44 000 haavoittui. Suomi säilytti
itsenäisyytensä, mutta joutui luovuttamaan Neuvostoliitolle maa-alueita.
Kipeä, 14. maaliskuuta 1940 Moskovassa solmittu rauhansopimus tarkoitti Kuusamossa luopumista pitäjän itäisistä kylistä eli Paanajärvestä, Tavajärvestä, Vatajärvestä, Enojärvestä, Pukarista ja Kenttikylästä. Luovutetulla alueella asui noin 2.100 kuusamolaista, jotka asutettiin muualle. Kotikylänsä joutuivat jättämään myös ne noin 2.000 kuusamolaista, joiden asumukset jäivät turvallisuusvyöhykkeelle uuden itärajan tuntumaan. Luovutetun alueen pinta-ala oli reilut 165.000 hehtaaria.
Välirauhan aikana luovutettujen kylien asukkaat saivat sotatoimien edistyessä palata takaisin kotikyliinsä löytääkseen ne tuhkana. Uusia asumuksia alettiin rakentaa, mutta työt etenivät vitkalleen, sillä työkykyiset miehet olivat rintamille ja rakennuksilla ahersivat vain ukot ja lapset. Kun asumukset sitten oli jälleen saatu auttavaan kuntoon, ne oli jätettävä ja lähdettävä muiden kuusamolaisten tavoin toiseen evakkoon. Sen jälkeen näihin itäisiin kyliin ei enää palattu.

Pääjuhlan puhujana kenraalimajuri evp. Lauri Puranen

Talvisodan päättymisen 80-vuotismuistopäivän vietto aloitetaan Kuusamossa perjantaina 13.3. kirkkohartaudella kello 10 Pyhän Ristin kirkossa. Hartaudessa saarnaa rovasti Risto Kormilainen Suomussalmelta ja mukana on myös Tolpanniemen koululaisia.
Hartauden jälkeen Kuusamon kaupunki, seurakunta ja rajavartiosto laskevat seppeleensä Mauno Juvosen suunnittelemalle sankarivainajien muistopatsaalle. Reserviläis- ja veteraanijärjestöjen sekä partiolaisten lippuvartio suojaa patsasta ja koululaiset sytyttävät kynttilän jokaisen sankarivainajarivistön päähän. Tilaisuuden päätteeksi lauletaan yhdessä Ystävä sä lapsien -virsi.
Kirkkokahvit alkavat kello 11 ja sen jälkeen pidettävässä pääjuhlassa puhuu kenraalimajuri evp. Lauri Puranen. Puranen on Ilmavoimien entinen komentaja. Nykyään hän työskentelee puolustusministeriön strategisten hankkeiden koordinaattorina ja hävittäjähankkeen ohjelmajohtajana.
Muistojuhlassa esiintyvät myös Kuusamon Veteraanimieslaulajat sekä nuori pianisti Raisa Alasaarela. Tervehdyssanat lausuu Kuusamon sota- ja rintamaveteraaniyhdistysten puheenjohtaja Viljo Määttä ja loppuhartauden pitää kirkkoherra Taina Manninen. Juhla päättyy Maamme-lauluun.

Posiolla sytytetään 105 kynttilää

Posiolla sytytetään perjantaina kello 18 sankarivainajien muistomerkillä 105 kynttilää talvisodan päättymisen muistoksi, yksi kynttilä sodan jokaiselle päivälle. Tuula Karjalainen Lapin Lottaperinneyhdistyksestä pitää tilaisuudessa puheen, minkä lisäksi ohjelmaan kuuluu hartaus ja kirkkokuoron esitys.
Seurakunta tarjoaa tilaisuuden lopuksi kahvit kirkonkylän hautausmaan parkkipaikalla ja sekä lahjoittaa tilaisuudessa sytytettävät kynttilät.
– Kaikkia posiolaisia, niin posiolaisia järjestöjä, yrityksiä kuin kuntalaisiakin kutsutaan mukaan perheittäin, ystävien kanssa tai yksin sytyttämään yhdessä kynttilöitä. Sota-ajan ihmiset löysivät yhteisöllisyydestä voimaa kantaa raskaat taakkansa. Veteraanit ovat puolustaneet meille suomalaisuuden perinnön. Kunnioitamme muistohetkellä sotiemme veteraaneja ja muistamme kansamme tekemiä uhrauksia itsenäisyytemme puolesta, sanoo Posion sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja Ulla Maija Perttunen.

FAKTAT

Talvisota 30.11.1939-13.3.1940

Neuvostoliiton hyökkäys 30.11.1939 oli Suomen hallitukselle yllätys.
Neuvostoliitto tunnusti vain Terijoelle perustamansa ns. Suomen kansanhallituksen.
Talvisodan loistavimmat voitot saavutettiin Tolvajärvellä, Suomussalmella ja Raatteen tiellä.
Suomen taistelu olemassaolostaan päättyi talvisodassa katkeraan rauhaan.
Vaikka maailmassa vallitsi julkinen myötämieli Suomea kohtaan, Suomi taisteli silti yksin ja oli rauhansopimuksen jälkeen entistä yksinäisempi.
Neuvostoliitto käyttäytyi rauhansopimuksesta huolimatta edelleen uhkaavasti.

Lähde: talvisota.fi

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala