• Uutiset
  • Kuusamossa investoidaan kouluihin ja kulttuuriin

Kuusamossa investoidaan kouluihin ja kulttuuriin

Julkaistu: 07.02.2019

Nilonkankaan uuden puurakenteisen alakoulun kustannusarvio on nyt 18,2 miljoonaa euroa

Kuusamon kasvatus- ja sivistyslautakunta on lyönyt lukkoon kuluvan vuoden talousarvion käyttösuunnitelman. Rahaa ohjataan kouluihin ja kulttuurirakentamiseen. Samalla niin kulttuuri- kuin liikuntapalveluiden kävijä- ja käyttäjämääriä halutaan kasvattaa selkeästi.


Kasvatus- ja sivistystoimen kuluvan vuoden ulkoiset toimintamenot ovat reilut 24 miljoonaa euroa. Tuloja on budjetoitu noin kaksi miljoonaa euroa.
Edessä on suurten investointien kausi, kun Nilonkankaalle rakennetaan uusi, puurakenteinen alakoulu. Sen tämän hetkiseksi kustannusarvioksi taloussuunnitelmaan on kirjattu 18,2 miljoonaa euroa. Koulun suunnittelu aloitetaan tänä vuonna 700.000 euron määrärahalla. Tarkoitus on, että uusi koulu valmistuisi lukukaudelle 2022 ja sen myötä lähialueen alakouluja yhdistettäisiin uuteen kouluun.
Taajama-alueella sijaitsevat Kirkkokedon, Tolpanniemen ja Torangin koulut jatkavat nykyisen suunnitelman mukaan toistaiseksi. Kirkkokedon koulu piha-aluetta remontoidaan kahden tulevan vuoden aikana lähes 150.000 eurolla ja Torangin koulua peruskorjataan tänä vuonna 250.000:lla ja ensi vuonna 100.000 eurolla. Koulun piha-alueelle on suunnitteilla myös lähiliikuntapaikka.

Vesikattoihin 1,1 miljoonaa

Koulujen remonttirahoista suurin osoitetaan Nilon yläkoululle, jonka peruskorjaamistöiden jatkaminen maksaa tänä vuonna lähes miljoona euroa. Lähivuosina edessä on myös koulun mahdollinen laajentaminen purettava asuntolasiiven kohdalla.
Rukan koulua peruskorjataan lähivuosina 620.000 eurolla. Tälle vuodelle on varattu 150.000 euroa liikuntasalin lattian ja ilmanvaihdon peruskorjaamiseen.
Peruskorjaus on edessä myös Porkkatörmän päiväkodissa. Talousarvion mukaan noin 620.000 euron suuruinen korjaustyö aloitetaan vuonna 2020.
Edellisten lisäksi suuri urakka toimialalla ovat vesikattojen peruskorjaukset, jotka nielevät kolmen tulevan vuoden aikana 1,1 miljoonaa euroa.

Järjestötalo Kauppikselle

Koulujen lisäksi Kuusamossa peruskorjataan tai muutosrakennetaan tulevina vuosina paljon. Liikuntakeskuksen laajentaminen nielee tälle vuodelle vielä 300.000 euroa kuten myös entiselle kauppaopistolle remontoiva järjestötalo. Sen ja kauppaopiston peruskorjauksen kustannusarvio on 1,7 miljoonaa euroa, josta tälle vuodelle irrotetaan 300.000 euroa.
Myös Kuusamotalon peruskorjaustöitä jatketaan vielä kolmen vuoden ajan. Lähivuosina uusitaan muun muassa ulko-ovet.

Historiakeskuksen rakentaminen alkaa

Investointilistalla on myös Kuusamon historiakeskuksen toteuttaminen ja Porkkatörmän näyttelytilan myynti.
Karhuntassun yhteyteen sijoittuvan historiakeskuksen hintalappu on 186.000 euroa, josta tälle vuodelle on merkitty 150.000 euroa.
Rukalla jatketaan 100.000 eurolla Stadium Ruka valmennuskeskuksen suunnittelutöitä.

Tavoitteena kävijämäärien selkeä kasvu

Kasvatus- ja sivistystoimen talousarvioon kuuluu myös mittaristo-osio, joka mittaa tavoitteiden toteuttamista. Kaupungin järjestäjien ja tarjoamien harrastusmahdollisuuksien osalta tavoitteena on kävijä- ja käyttäjämäärien selkeä kasvu.
Nuorisolle myönnettävien Action-passien määrä halutaan kasvattaa viime vuoden 130:stä 180 passiin. Ikäihmisten senioripasseja oli käytössä viime vuonna 780,mutta tälle vuodelle halutaan kirjoittaa 850 passia. Liikuntaneuvonnan tavoitteena on viime vuona 170 henkilön sijaan nyt 200 kuusamolaisen tavoittaminen.
Kuusamotalon kokonaiskävijämäärä oli viime vuonna 78.600. Tänä vuonna taloon tavoitellaan 85.000 vierasta.
Kirjaston lainausmäärä oli vuosi sitten 15 kirjaa asukasta kohden. Kuluvan vuoden tavoitteena on kasvattaa määrää kahdella lainalla.
Myös nuorisoa halutaan aktivoida: nuorisotoimen järjestämiin

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala