• Uutiset
  • Kuusamon tulee noin 30 uutta kiintiöpakolaista

Kuusamon tulee noin 30 uutta kiintiöpakolaista

Julkaistu: 08.02.2018

Kuusamoon tulee tämän vuoden aikana noin 30 uutta kiintiöpakolaista. Asiasta päätti maanantaina koolla ollut kaupunginvaltuusto vilkkaan keskustelun ja kahden äänestyksen jälkeen. Kuusamon tulevat pakolaiset valitaan yhdessä Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen kanssa Suomen tämän vuoden 750 kiintiöpakolaisen joukosta.


Aloitteen uusien pakolaisten sijoittamisesta Kuusamoon teki viime syksynä Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus. Sen mukaan Kuusamo on onnistunut hyvin niin kongolaisten kiintiöpakolaisten kuin paikkakunnalle saapuneiden ja myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pakolaisten sijoittamisessa. Kuusamossa asuu sivistystoimenjohtaja Erkki Hämäläisen mukaan tällä hetkellä noin 50 pakolaisstatuksen omaavaa henkilöä.
– Olen ylpeä palvelujärjestelmästämme, joka pystyi kolme vuotta sitten tiukassa paikassa vastaamaan haasteelliseen tilanteeseen. Ensin tulivat kongolaiset kiintiöpakolaiset ja sen jälkeen meille sijoitettiin satoja turvapaikkapäätöstä odottavia maahantulijoita, Hämäläinen kertasi.

Ihmisen arvo on jakamaton

Valtuustossa käydyssä keskustelussa pohdittiin sitä, onko Kuusamoon sijoitettavilla pakolaisilla oltava kiintiöpakolaisstatus. Kiintiöpakolaiset tulevat Suomen vuosittain päättämästä kiintiöstä suoraan pakolaisleireiltä. Kokoomuksen Hannu Ervastin esityksen mukaan myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneilla pitäisi olla yhtäläinen oikeus kuntapaikkaan.
– Sana kiintiö pitää ottaa pois, sillä pakolaisten kohdalla on aina kyse hädänalaisessa tilanteessa elävistä ihmisistä, hän totesi.
Ervastin esitystä kannattanut Vasemmistoliiton Tarmo Raatikaisen mukaan ihmisen arvo on ikuisesti jakamaton.
– Ihmettelen näitä puheita pakolaisten auttamista heidän kotimaassaan. Vastaanottoa nyt vastustavat valtuutettumme edustavat sitä hallitusta, joka leikkaa kehitysyhteistyömäärärahoja jatkuvasti.

Autettavia riittää omienkin joukossa

Pakolaisten vastaanottamista vastaan olivat äänekkäimmin perussuomalaisten Joukamo Kortesalmi sekä Keskustan Tuomo Pulkkanen ja Tiina Tiermas.
Kortesalmen mukaan ”Kuusamon kaupungin ei pidä lähteä maailmanparantamisen hetteikölle”.
– Pakolaisuuden pääsyynä on liikakansoitus ja yli äyräiden paisunut syntyvyys alueilla, joilla ei ole pienintäkään edellytystä hallita tällaista väestöräjähdystä. Ongelmat pitää ratkaista niiden syntysijoilla eikä kuljettaa niitä maan ääriin ja aiheuttaa vastaanottajapaikoissa uusia ja jopa entistäkin vakavampia ongelmia.
Myös muiden vastaanottamista vastustaneiden mielestä Kuusamossa riittää tekemistä ja työsarkaa omissa hädänalaisessa tilanteessa elävissä ihmisissä.
– Jos haluamme harjoittaa yhteiskunnallista hyväntekeväisyyttä, meillä riittää omasta takaa syrjäytyneitä, syrjäytymisuhan alaisia, pieneläkeläisiä, pitkäaikaistyöttömiä ja sairaita, vaivaisia sekä köyhyysloukussa olevia enemmän kuin tarpeeksi, Kortesalmi totesi.

Näin pakolaisten vastaanottamisesta kaupunginvaltuustossa äänestettiin

Kuusamon kaupunginvaltuusto äänesti pakolaisten vastaanottamisesta kahteen kertaan. Ensimmäisessä äänestyksessä olivat vastakkain kokoomuksen Hannu Ervastin esitys, että Kuusamon voidaan ottaa muitakin kuin kiintiöpakolaisia ja Joukamo Kortesalmen esitys, että pakolaisia ei oteta lainkaan. Ervastin esitys voitti äänin 15–9. Keskustan valtuutetuista 14 äänesti tyhjää.
Ervastin esityksen puolesta äänestivät seuraavat valtuutetut: Kokoomuksen Tuula Mustonen, Matti Ervasti, Martti Turunen, Hannu Ervasti ja Arto Hannola, Keskustan Hannu Tuovila, Mervi Tornberg-Karjalainen, Elina Kemppainen ja Marja Tornberg, Vihreiden Marjo Kämäräinen, Mika Flöjt ja Helena Karjalainen sekä Vasemmistoliiton Tarmo Raatikainen ja Tuija Karjalainen. Myös demarien Päivi Käkelä oli Ervastin esityksen takana. Pekka Virtanen myöhästyi äänestyksestä.
Pakolaisten vastaanottamista vastaan äänestivät SDP:n Rauno Hemmilä, perussuomalaisten Joukamo Kortesalmi sekä Keskustan Jukka Kihlman, Markku Mustonen, Tuomo Pulkkanen, Hannu Poussu, Veli Määttä, Juha Säkkinen ja Tiina Tiermas.
Toisessa äänestyksessä vastakkain oli kaupunginhallituksen esitys vain kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta ja Hannu Ervastin esitys siitä, että Kuusamo ottaisi vastaan muitakin kuin vain kiintiöpakolaisia. Tämän äänestyksen voitti hallituksen esitys äänin 26–13. Hannu Ervastin esityksen puolesta äänestivät Matti Ervasti, Martti Turunen, Hannu Ervasti, Elina Kemppainen, Marja Tornberg, Juhani Määttä, Pekka Virtanen, Mika Flöjt, Helena Karjalainen, Marjo Kämäräinen, Päivi Käkelä, Tarmo Raatikainen ja Tuija Karjalainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala