• Uutiset
  • Kuusamon teatterihanke etenee

Kuusamon teatterihanke etenee

Julkaistu: 04.11.2015

 

Kuusamo-opiston juhlasalin nykyiset käyttäjät ovat vihaisia ja huolissaan tulevista harrastustiloistaan

 

Kuusamon Näyttämön toive omista teatteritiloista etenee. Kasvatus- ja sivistyslautakunta esittää valtuustolle 350.000 euron määrärahaa Kuusamo-opiston juhlasalin muutostöille: tarkoituksena on käynnistää salin remontti keväällä ja siten, että valmista olisi ensi syksynä. Opiston juhlasalin nykyiset käyttäjät ovat vihaisia ja huolissaan tulevista harrastustiloistaan.

 

– Jos kaupungilla on rahaa remontoida, niin miksi ei samaa rahaa käytetä ja rakenneta pientä näyttämöä Kuusamotalon kylkeen. Siihenhän ovat jo valmiit suunnitelmat olemassa, kysyy muun muassa senioritanssijoita ja Kuusamo-opiston liikuntaryhmiä salissa ohjaava Erja Paakkari.

Hän on huolissaan ryhmiensä tulevista harjoitustiloista.

– Kaikki lupaavat niitä, mutta kukaan ei osaa sanoa, missä ne sijaitsevat. Rakennetaanko uudet, Paakkari pohtii.

Kuusamon sivistystoimenjohtaja Erkki Hämäläinen rauhoittelee tilannetta, ja lupaa, että korvaavat tilat löytyvät varmasti.

– Lautakunta lähti esityksessään siitä, että sitoudumme etsimään korvaavat tilat ja turvaamaan harrastajien mahdollisuudet. Esimerkiksi koululaitoksella on keskustassa paljon tyhjällä käytöllä olevaa tilaa, hän sanoo.

Paakkarin mukaan korvaavia tiloja on vaikea löytää, sillä kaikki salit ovat päiväsaikaan muiden käytössä. Tarvetta on nimenomaan päiväkäytölle, sillä esimerkiksi senioritanssijat ovat ikäihmisiä, jotka liikkuvat päivällä, eivät illalla.

Hän kertoo ohjanneensa hyvin vihaisia ihmisiä viime viikolla, kun tieto kasvatus- ja sivistyslautakunnan esityksestä tuli julki.

– Ihmettelemme sitä, että kukaan päättäjistä ei ole käynyt katsomassa ja tutustumassa tilanteeseen täällä paikanpäällä. Meiltä käyttäjiltä ei myöskään ole kysytty mitään.

 

Myös opisto tarvitsee salia

 

Myös Kuusamo-opisto tarvitsee salin, Erja Paakkari muistuttaa.

– Sali on myyty elokuun 2016 loppuun asti erilaisille tapahtumille. Opistolla järjestetään muun muassa sukujuhlia. Missäs nämä pidetään vastaisuudessa? Entä tilat opiston omaa toimintaa varten? Salia tarvitaan erilaisiin koulutuksiin, kursseille ja viikonlopputapahtumiin. Käykö niin, että jos hanke toteutuu, meillä on jatkossa päivisin tyhjä sali keskellä kylää.

Paakkari kantaa huolta myös opiston perinteisen ilmeen muuttumisesta. Jos sali rakennetaan, tarvitaan paljon uusi parkkipaikkoja ja kaupunkikuva ei ole enää ennallaan.

– Ymmärrän Näyttämön tilatarpeen. Minusta se pitäisi kuitenkin ratkaista jotenkin muuten kuin häätämällä ikäihmiset harrastustiloistaan.

 

Kiinteä katsomo 120–130 hengelle

 

Kuusamo-opiston saliin suunniteltu näyttämötila on tarkoitus rakentaa siten, että siihen tulee nouseva, kiinteä katsomo 120–130 henkilölle. Mahdollinen remontti tehdään sivistystoimenjohtaja Hämäläisen mukaan rakennuksen ja salin henkeä kunnioittaen.

– Perusilme säilyy, hän lupaa.

Hanke esitetään rahoitettavaksi siten, että valtuusto myöntäisi tämän vuoden käyttömenoihin 350.000 euroa korvamerkittyä rahaa, joka ohjattaisiin avustusluonteisesti Kuusamo-opistolle. Seuraavaksi asiaa käsittelee kaupunginhallitus, joka antaa esityksensä kaupunginvaltuustolle.

– Mahdolliset teatteritilat vahvistavat Kuusamo-opiston roolia paikkakunnan kulttuurikeskuksena. Uusi sali on luonnollisesti myös muiden kuin vain näyttämöväen käytössä. Se sopii esiintymis- ja seminaaritilaksi erinomaisesti, Hämäläinen sanoo.

 

Historiakeskukselle vauhtia alkuvuodesta

 

Merkittävää kulttuurirakentamista on tiedossa myös jatkossa, kun Karhuntassuun kaavaillun Historiakeskuksen hankesuunnittelu käynnistyy. Ensin rakennetaan hanke, jolle lähdetään myöhemmin hakemaan rahoitusta.

Hämäläisen mukaan Historiakeskus on tarkoitus rakentaa ensisijaisesti Karhuntassun yhteyteen muun muassa yhteisen henkilökunnan vuoksi.

Historiakeskukseen sijoitettaisiin ainakin tällä hetkellä Porkkatörmän näyttelytilassa sijaitsevat Kuusamon kirkonkylän ja vanhojen kirkkojen pienoismallit.

Huonoon kuntoon päässeen entisen lastensairaalan kohtalosta ei Hämäläisen mukaan ole viime aikoina keskusteltu.

 

 

Mielenterveyden Tuki ry löysi uudet tilat Kitkantieltä

 

Kuusamon Mielenterveyden Tuki on löytänyt uudet toimitilat keskustasta osoitteesta Kitkantie 25. Maanantaina uusissa tiloissa aloittivat matalan kynnyksen kohtaamispaikka Hyvän Mielen Palveluasema sekä yhdistyksen toimistot.

Maaseläntieltä kaiken toiminnan Kitkantieltä siirtäneen yhdistyksen toiminnanjohtaja Kaija Polo on innoissaan.

– Tuntuu aika huikealta. Tilat ovat loistavat ja näin hienolla paikalla, hän kommentoi ensimmäistä päiväänsä uusissa tiloissa.

Entisiin verrattuna tilaa on nyt 100 neliötä enemmän. Noin 250 neliön tilat ovat Kitkantieltä yhden ainoan portaan päässä ja sivusta myös esteettömästi kuljettavissa. Myös kellarikerroksessa on varasto- ja toimintatilaa.

– Heti perjantaina alkoi vilinä ja vilske, kun toimme muuttokuormaamme tähän. Kävijöitä on riittänyt. Olemme tulleet tähän jäädäksemme. Yksityisen kanssa tehty vuokrasopimus on hieno arvostus mielenterveystyötä kohtaan, toiminnanjohtaja iloitsee.

Uusien tilojen juhlalliset avajaiset pidetään myöhemmin syksyllä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala