• Uutiset
  • Kuusamon takseihin suojapleksit

Kuusamon takseihin suojapleksit

Julkaistu: 15.04.2020

Korona vienyt keskimäärin 70 prosenttia taksiasiakkaista

Koronavirusepidemia on asettanut kuusamolaiset taksiautoilijat tukalaan tilanteeseen. Sen lisäksi, että vähentyneet ajot ovat romahduttaneet liikevaihdon, on edelleen kyytiä tarvitsevien asiakkaiden sekä kuljettajien terveydestä huolehdittava tarkemmin kuin koskaan aikaisemmin.

Osa Kuusamon takseista ottaa käyttöön asiakkaan ja kuljettajan tilan väliin asennettavan suojapleksin.
Pleksin avulla halutaan turvata kuljettaja mahdolliselta koronavirustartunnalta. Tällä hetkellä julkinen terveydenhuolto käyttää takseja koronavirusepäiltyjen sekä tartunnan saaneiden kuljettamiseen ilman, että asiasta kerrotaan kuljettajalle.
– Onhan se aika erikoista. Terveydenhoitolaitos tilaa taksin koronavirustartunnan saaneelle henkilölle, eikä tästä kerrota kuljettajalle, koska tietosuojalaki kieltää sen. Mikään ei tietenkään estä kuljettajaa kysymästä asiakkaan terveydentilasta koronaviruksen suhteen. Kaikkien kannalta olisi hyvä, jos tartunnasta tai mahdollisesta epäilystä kerrottaisiin, niin osattaisiin suojautua ja estää viruksen leviäminen, sanoo Taksikeskus Otaxi Kuusamo-Ruka hallituksen puheenjohtaja Matti Pohjola.
Taksiliitto on esittänyt ratkaisuksi mallia, jossa korona-asiakkaiden kyyditys keskitettäisiin erillisiin koronatakseihin. Tätä mallia on esitetty muun muassa Kelalle. Asia ei ole kuitenkaan vielä edennyt.
– Tilanne huolestuttaa alan ammattilaisia. Nyt voimme vain yrittää varustautua mahdollisimman hyvin. Hengityssuojaimia käytetään tilanteen mukaan ja autoista löytyy käsidesiä. Tällä viikolla meille on tulossa muutamaan autoon suojapleksi, joka erottaa matkustamon ohjaamotilasta. Sen avulla pyritään ehkäisemään suoraa pisaratartuntaa. Tämän lisäksi auton kaikki kosketuspinnat desinfioidaan jokaisen asiakaskuljetuksen jälkeen.

Taksien liikevaihto romahtanut

Kuusamossa on noin 30 taksiyrittäjää ja ala työllistää arviolta 60 ihmistä. Pohjola arvioi, että taksikuljetusten määrä on vähentynyt koronavirusepidemian johdosta Kuusamossa keskimäärin 70 prosentilla.
– Koulukyyditykset ovat loppuneet, viihde-elämä on loppunut kuten myös matkailu. Sote-korttia käyttävien asiakkaiden liikkuminen on vähentynyt ikäihmisten karanteenien johdosta. Kelakyydityksiä on vielä kohtuullisen hyvin, mutta kuinka pitkään, jos tulee tilanne, jossa ei-kiireellisiä hoitoja joudutaan siirtämään.
Ajojen vähentyminen on asettanut kuusamolaiset taksiyrittäjät tukalaan tilanteeseen. Tulot ovat romahtaneet, mutta kulut juoksevat edelleen.
– Minulle on tullut yhteydenottoja, että ainakin osa taksiyrittäjistä haluaisi laittaa autot seisomaan. Näin he saisivat tiettyjä kiinteitä kuluja pienemmiksi. Tilanne tietenkin vaihtelee sen mukaan, millainen taksiyrittäjän ajorakenne on ja onko hänellä palkattua työvoimaa. Kuusamon kaupunki on luvannut maksaa koululaisajoista osittaista korvausta toukokuun loppuun saakka, vaikka ajoja ei ole. Se pelastaa koululaisajoa tekevien yrittäjien tilannetta.
Pohjola pelkää, että myös Kuusamon alueella tullaan näkemään jonkin verran yritystoimintansa lopettavia autoilijoita.
– Yhteiskunnan tarjoamat tuet eivät riitä pelastamaan kokonaistilannetta. Riippuu tietysti paljon siitä, millainen taloudellinen puskuri yrittäjällä on ja kuinka pitkään suositukset ja rajoitukset liikkumisen suhteen jatkuvat. Joka tapauksessa elpyminen tästä tilanteesta voi kestää pitkään. Nyt pitää vaan yrittää tulla pienemmällä toimeen.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala