• Uutiset
  • Kuusamon suunta on oikea mutta vauhti riittämätön

Kuusamon suunta on oikea mutta vauhti riittämätön

Julkaistu: 21.06.2017

Valtuusto myönsi pitkin hampain tilapäiselle tekojääradalle 200.000 euroa


Kuusamon kaupungin suunta on oikea, mutta vauhti riittämätön, sanoo Kuusamon kaupunginjohtaja Jouko Manninen. Tuhannen työpaikan tavoitteesta ollaan pahasti jäljessä. Manninen kommentoi tilannetta kaupunginvaltuuston käsitellessä viime vuoden tilipäätöstä maanantaina. Investointitahtia jarrutellut valtuusto myönsi kokouksensa päätteeksi 200.000 euron lisämäärärahan väliaikaisen tekojääradan rakentamiselle.Kuusamon kaupunki teki viime vuonna neljännen perättäisen plusmerkkisen tuloksen. Ylijäämätilillä on nyt lähes 15 miljoonaa euroa.
– Tarkkana pitää kuitenkin olla. Tärkeintä on, että vuosikatteen edessä on plusmerkki, totesi Manninen.
Hän sanoo, että kaupungin elinkeinopoliittinen suunta on oikea, mutta vauhti riittämätön. Työpaikka tarvittaisiin nopeasti lisää, jotta tuhannen uuden työpaikan tavoite saavutettaisiin.
Valtuutetut kiittelivät vuolaasi viime vuoden tulosta, mutta virkamiesten tavoin suhtautuivat jo varauksella Kuusamon mittaviin investointeihin. Tänä vuonna Kuusamo investoi muun muassa noin kuusi miljoonaa euroa uuteen monitoimihalliin.
Sekä vihreiden Pekka Virtanen että Vasemmistoliiton Tarmo Raatikainen varoittelivat velkataakan kasvusta.
– Velkaantumisasteemme nousee sote- ja maakuntauudistuksen myötä nykyisestä 38:sta 88 prosenttiin vuonna 2019. Tulopohja muuttuu, mutta velat säilyvät, Virtanen muistutti.

Väistötila kiekkoilijoille

Kaupunginhallituksen kautta valtuuston päätettäväksi tullut tekojäärata puhutti valtuutettuja. Närää aiheutti muun muassa se, että asiasta ei kysytty mitään yhdyskuntatekniikan lautakunnalta. Yksimielisesti hankkeelle varattiin kuitenkin tälle vuodelle 140.000 euron ja ensi vuodelle 60.000 euron lisämääräraha. Tekojäärata pystytetään väistötilaksi jääkiekkoilijoille uuden hallin rakentamisen ajaksi.
Keskustan Heikki Härkönen, Tiina Tiermas, Juha Säkkinen ja Heikki Kallunki ihmettelivät menettelyjärjestystä ja kyseenalaistivat hallin tarpeen, mutta ”pitkin hampain” hyväksyivät investoinnin.
– Ne, jotka eniten huutavat, näyttävän myös saavan eniten, komppasi myös kokoomuksen Hannu Ervasti. Valtuutetut muistuttivat toisiaan eri liikuntamuotojen tasavertaisesta kohtelusta.
Kaupunginjohtaja Manninen puolusteli menettelyään toteamalla tekojääradan olevan osa kokonaisuutta.
– Muuta ratkaisua välivuoden hoitamiseksi ei ole. Asia koskee satoja lapsia ja isoa harrastajajoukkoa.

Vuokko Käsmä siirtyi vihreisiin

Perussuomalaisilta huomautuksen saanut sitoutumaton kuusamolainen kaupunginvaltuutettu Vuokko Käsmä on eronnut PS-ryhmästä ja liittynyt Vihreiden valtuustoryhmään edelleen sitoutumattomana valtuutettuna.
– Politiikka on ryhmätyötä ja olen itselleni ja äänestäjilleni vastuussa siitä, että ajan lupaamiani asioita ja se on tehokkaampaa ryhmässä kuin yksin. Ajattelun vapaus on minulle hyvin tärkeä arvo. Haluan tehdä ennen kaikkea hyvää asiapolitiikkaa yli puoluerajojen.
Käsmä sanoo haluavansa myös varmistaa, ettei ”nykyisessä mielikuvien hallitsemassa maailmassa synny mielipiteistäni väärinkäsityksiä ja että ne eivät värity kenenkään toisen henkilön tai puolueen mielipiteiden tai toimintatapojen kautta”.
– Tässä Vihreiden ryhmässä uskon, että tätä riskiä ei ole ja toimintatavat vastaavat sitä, mitä itse arvostan.
Käsmän liittymisen myötä vihreät nousee paikkamäärässä tasoihin kokoomuksen kanssa. Molemmilla on nyt viisi valtuutettua. Äänimäärän perusteella vihreät on Kuusamon toiseksi suurin ryhmä. Keskustalla on 24 paikkaa, sosiaalidemokraateilla ja vasemmistoliitolla kaksi ja perussuomalaisilla yksi.
Perussuomalaisten Kuusamon valtuustoryhmä on kokouksessaan perjantaina 16.6. päättänyt antaa yksimielisesti huomautuksen kaupunginvaltuutettu Vuokko Käsmälle hänen medialausuntojensa johdosta uuden valtuuston avauskokouksen jälkeen. Vuokko Käsmä itse kertoo eronneensa ryhmästä jo ennen huomautusta.
PS -valtuustoryhmän puheenjohtaja ja tiedottaja Joukamo Kortesalmi toteaa, että joku raja täytyi lopulta asettaa. – Ei ryhmässä voi toimia ilman edes jonkinasteista lojaalisuutta sille, kiteyttää Kortesalmi. Hän on nyt ryhmänsä ainoa valtuutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala