• Uutiset
  • Kuusamon seurakunnan viime vuosi miinuksella

Kuusamon seurakunnan viime vuosi miinuksella

Julkaistu: 24.05.2019

Seurakuntien kirkollisverotuotot alenivat kolmatta vuotta peräkkäin –
Kuusamossa talouden tukijalkana on 1,34 miljoonan euron ylijäämätili

Kuusamon seurakunnan teki viime vuonna tappiollisen tilinpäätöksen. Tuloslaskelma osoittaa reilun 41.000 euron alijäämää. Seurakunnan talous on silti hyvässä kunnossa, sillä ylijäämätilillä on 1,34 miljoonaa euroa käytettäväksi pahan päivän varalle. Kuusamon kirkkovaltuusto kokoontuu käsittelemään tilinpäätöstä ensi viikon tiistaina.

Kuusamon seurakunnan talous on kestänyt hyvin viime vuosien paineet ja vähenevän väen. Valtakunnallisesti seurakuntien kirkollisverotuotot alenivat viime vuonna kolmatta vuotta peräkkäin ja viime vuonna 1,8 prosenttia edellisvuodesta.
Kuusamon seurakunnalle tilitettyjä verojen määrä laski edellisvuodesta 1,68 prosenttia. Veroja kertyi 2,656 miljoonaa euroa. Merkittävin syy verotilitysten laskuun oli vuonna 2017 seurakunnalle liikaa tilitetty kirkollisvero, joka perittiin takaisiin viime vuoden joulukuussa.
Seurakunnalle tilitettiin myös valtionrahoitusta 302.000 euroa. Vero- ja valtionrahoitustulojen osuus Kuusamon seurakunnan kokonaistuloista oli viime vuonna 91,08 prosenttia eli 2,9 miljoonaa euroa.
Toiminnasta saadut tulot olivat Kuusamossa viime vuonna 259.276 euroa eli lähes 40.000 euroa vähemmän kuin vuotta aikaisemmin mutta hienoisesti enemmän kuin mitä oli budjetoitu. Tuotot kertyivät lähinnä maksutuotoista ja vuokratuloista, joiden osuus toimintatuotoista oli yli 74 prosenttia.
Toimintamenot kasvoivat viime vuonna lähes 46.000 eurolla ja olivat yhteensä yli 2,7 miljoonaa euroa. Suurin osa kasvusta kohdistui palvelujen oston sekä aineisiin ja tarvikkeisiin. Talousarvioon nähden syntyi kuitenkin säästöjä yli 134.000 euroa.
Vuoden 2018 vuosikate oli 208.300 euroa. Toimintakate jäi 2,4 miljoonaa euroa miinukselle. Poistoja seurakunta teki viime vuonna reilun 233.000 euron edestä. Näin tilikauden tulos jäi käsittelyerin jälkeen 41.000 euroa miinukselle.
Myös hautainhoitorahaston viime vuosi oli alijäämäinen. Tappiota tuli reilut 16.000 euroa, mutta tilanne on silti hyvä, sillä hautainhoitorahaston ylijäämätilillä on reilut 130.000 euroa.

Kotikirkko tutuksi sunnuntaina

Kotikirkkopäivä sunnuntaina 26. toukokuuta avaa Pyhän Ristin kirkon ovet Kuusamossa vähän toisella tavalla.
Päivä aloitetaan kotikirkkomessulla kello 10. Liturgina on Anni Rimpiläinen ja kanttorina Katri Holma. Tuukka Kyllönen soittaa urkuja.
Messun jälkeen kokoonnutaan kotikirkkopiknikille kirkkotarhaan. Kello 11.15 alkava piknik on yhteinen eväsretki kotikirkon pihalla, johon tarvitaan vain omat eväät ja viltit. Tilaisuus on avoin kaikille ja sen yhteydessä on myös mahdollisuus paistaa makkaraa kodalla.
Piknikin jälkeen tutustutaan kirjaimellisesti omaan kirkkoon. Kello 12 alkavassa avointen ovien tapahtumassa on mahdollisuus vierailla muun muassa kirkon kellotornissa. Kirkossa on oppaita kertomassa Kuusamon Pyhän Ristin kirkon historiasta ja esineistöstä.
Tapahtumarikas kotikirkkopäivä huipentuu kello 13 musiikilliseen päivälepohetkeen kirkossa. Mukaan saa ottaa omat tyynyt, peitot, makuualusta ja unilelut. Hiljentymisen ja torkahtamisen ajan taustalla kirkossa soi kaunis musiikki.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala