• Uutiset
  • Kuusamon Näyttämö saa omat tilat

Kuusamon Näyttämö saa omat tilat

Julkaistu: 18.11.2015

 

Kaupunginvaltuusto osoitti Kuusamo-opiston saliremonttiin 350.000 euron avustuksen

 

Kuusamon Näyttämö saa vihdoin oman kotipesän, kun kaupunginvaltuusto myönsi Kuusamo-opistolle maanantaina 350.000 euron avustuksen. Summalla remontoidaan opiston salista teatteritila. Samalla opistosta rakennetaan uutta kulttuurikeskusta Kuusamoon.

 

Vuoden verran vireillä ollut teatteritilahanke pääsi maanantaina maaliin. Kuusamon kaupunginvaltuusto myönsi kasvatus- ja sivistystoimen toimintakatteeseen tälle vuodelle erillisen 350.000 euron lisämäärärahan, jonka lautakunta myöntää avustuksena Kuusamo-opistolle teatteritilahankkeen toteuttamiseen.

Teatteritilan toteutuksen kustannusarvio on Insinööritoimisto Oikaraisen tekemän laskelman mukaan arvonlisäverollisena noin 389.000 euroa.

Remonttityöt alkavat tänä keväänä ja tavoitteena on, että valmista olisi ensi syksynä. Kuusamo-opisto ja Kuusamon Näyttämö vastaavat teatteritilan valmistumisen jälkeen toiminnasta ja tilan käyttökustannuksista.

 

Kaupungilta ei löytynyt tiloja

 

Kuusamon Näyttämön tilakysymystä on ratkottu jo vuosien ajan. Nilolla majaansa pitänyt näyttämöväki joutui kodittomaksi kun koululle remontoitiin liikuntasali. Kuusamon kaupungilla ei ole ollut osoittaa Näyttämölle korvaavia tiloja.

Kuusamotalon Oulankasalin käyttö teatteritilana on vaikeaa, koska salilla on useita käyttäjiä. Tästä syystä salin näyttämön varaaminen pitempiaikaisten teatterituotantojen käyttöön on vaikeaa ja esimerkiksi harjoitusaikojen saaminen on rajoitettua.

Tilaongelmaa ratkomaan perustettiin työryhmä, jossa oli edustus kasvatus- ja sivistyslautakunnasta, Kuusamon näyttämöltä ja Kuusamo-opiston edustajista. Työryhmä päätyi esittämään Kuusamo-opiston juhlasalin saneeraamista teatteritoimintaan sopivaksi tilaksi.

 

120 hengen katsomotilat

 

Kuusamo-opiston teatteriin tulee noin 120 hengen katsomotilat, näyttämötilat, tarvittavat sosiaalitilat ja teatteritoimintaa tukevat tekniikka- ja valoratkaisut.

Tilan muuttaminen teatteritoimintaan sopivaksi edellyttää muun muassa uusia katsomorakenteita, näyttämön laajentamista ja uudistamista, yhden asunnon saneeraamista sosiaalitiloiksi, sisääntulojen uusimista sekä ilmastointijärjestelmän uusimista. Toteuttamisessa voidaan hyödyntää Kuusamon näyttämöllä itsellään olevaa omaa näyttämö- ja valotekniikkaa.

Teatteritoiminnan sijoittaminen Kuusamo-opiston tiloihin mahdollistaa valtuuston mukaan Kuusamo-opiston jo valmiiden ravintola- ja majoituspalveluiden hyödyntämisen.

– Uusi teatteritila on mahdollisuus myös näyttämötaiteen opetuksen käynnistämisen ja se vahvistaa Kuusamo-opiston kehittymistä monialaisena kulttuurikeskuksena.

Jo aiemmin sivistystoimenjohtaja Erkki Hämäläinen on luvannut, että kasvatus- ja sivistystoimi sitoutuu järjestämään tilat niille harrastajaryhmille, jotka teatteritilaratkaisun vuoksi menettävät paikkansa harrastaa. Kuusamo-opiston salissa harjoittelee useita tanssi- ja liikuntaryhmiä.

 

Teatteritoimintaa vuodesta 1948

 

Kuusamon Näyttämö on perustettu vuonna 1948. Vuosikymmeniä kestäneen toimintansa aikana näyttämöstä on muodostunut monipuolinen ja korkeatasoinen harrastajateatteri, jolla on tärkeä rooli Kuusamon kulttuuritarjonnassa ja koko maakunnan teatteritoiminnassa.

Kuusamon Näyttämö on vuosikymmeniä tarjonnut ympärivuotisesti kulttuurielämyksiä kuusamolaisille ja täällä vieraileville ihmisille. Ilman omaa ”kotipesää” toiminnan kehittäminen ja tarjonnan lisääminen on vaikeaa.

– Yksi maan johtava harrastajateatteri tarvitsee ja myös ansaitse omat toimintatilat. Sijoittamalla teatteritilat Kuusamo-opiston tiloihin mahdollistaa se monenlaisia synergiahyötyjä eri toimijoiden kanssa ja mahdollistaa myös uudenlaisten toimintamuotojen kehittämisen, toteaa valtuusto avustuspäätöksessään.

 

Korpitaival on nyt käyty

Kuusamon Näyttämön puheenjohtaja Heikki Siikaluoma on tyytyväinen mies. Vuosi sitten tehty aloite pysyvistä teatteritiloista Kuusamoon tuotti tulosta ja näyttämöväki saa omat tilat, kun Kuusamo-opiston sali remontoidaan teatteriksi.

– Saadaan harjoitusnäyttämö ja pienempi esiintymispaikka. Näyttämön korpitaival on nyt käyty ja sietämätön tilanne saatu ratkaisuta, Siikaluoma iloitsee.

Hän kiittelee kaupunkia myötämielisyydestä ja Kuusamo-opiston rehtori Kari Kantolaa ideasta.

Kuusamo-opiston sali soveltuu Siikaluoman mukaan erinomaisesti keskisuuriin teatterituotantoihin.

– Näitä tiloja kaipaavat muutkin kuin vain näyttämö, puheenjohtaja huomauttaa.

Viime vuodet Näyttämön estradina on talvisin ollut Kuusamotalon Oulankasali, mutta Siikaluoman mukaan sen käyttö on vaikeaa, koska toimijoita talossa ja salissa on niin paljon.

– Jäämme nyt pois Kuusamotalolta, mutta toki käytämme sitä edelleen, kun tulee suurempia produktioita.

Kesänäyttämönä säilyy Hotkun ranta. Ensi kesänä siellä nähdään Maria Mustosen ohjaama, Edward Taylorin kirjoittama komedia Kolmen naisen koukussa.

Tällä hetkellä Näyttämön tuotannossa on Jaana Saarisen ohjaama Kaaos ja Siikaluoman itsensä ohjaama Mielensäpahoittaja ja poika. Molemmat näytelmät lähtevät viikonvaihteessa maakuntakierrokselle: naiset esittävät Kaaosta Ylivieskassa ja Kuusamon Näyttämön Mielensäpahoittaja nähdään Kuhmossa ja Sotkamossa.

Uuden näyttämön ensimmäinen näytelmä nähdään Kuusamo-opistolla todennäköisesti jo ensi syksynä. Mikä näytelmä on kyseessä, sitä puheenjohtaja Siikaluoma ei vielä paljasta.

– Tiedän, mutta en kerro, hän hymyilee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala