hi5
  • Uutiset
  • Kuusamon Kivilahdesta tuli joutsenten surmanloukku

Kuusamon Kivilahdesta tuli joutsenten surmanloukku

Julkaistu: 10.10.2019

”Aamu- ja iltahämärissä valot räpsyvät, kun joutsenet osuvat sähkölinjaan”
– Kitkajärven lahdesta on löydetty tänä syksynä jo 16 kuollutta joutsenta

Kivilahdesta Kuusamosta on tullut tänä syksynä joutsenten surmanloukku. Sähkölinjaan on paikallisten mukaan kuollut ainakin 16 joutsenta. Syynä on joutsenten määrän nopea kasvu ja puutteellisesti merkitty linja. Caruna ratkoo lintuongelmia maakaapeloinnilla ja lisäämällä kaapeloimattomiin kohtiin lintuheijastimia ja varoituspalloja.


– Aamu- ja ilmahämärissä valot räpsyvät tämän tästä, kun joutsenet osuvat linjoihin, kertoo lähistöllä asuva Heino Ervasti.
Ervastin mukaan linjojen alta matalasta rantavedestä ja kaislikosta on löydetty tänä syksynä ainakin 16 kuollutta joutsenta.
Oululainen Antero Allas oli vieraineen matkalla Riisitunturille, kun seurue törmäsi hämmentävään näkyyn. Lahdella oli toistakymmentä joutsenta ja niiden joukossa viisi kuollutta.
– Linnut olivat molemmin puolin tietä. Olihan se kurja näky, Allas kommentoi.

Palloja on, mutta ei riittävästi

Kivilahden ylittävän Tolvantienvarren sähköjohdoissa on lintuja varoittavat punaiset pallot, mutta kantaan nähden ne ovat nyt ilmeisesti liian harvassa. Ervastin mukaan pallot on asennettu joutsenten suosimaan paikkaan jo reilut 15 vuotta sitten.
– Kuolleita lintuja on ollut aikaisemminkin, mutta ei koskaan tällaista määrää. Tutkijat hakivat niistä muutaman pois ja luonto on hoitanut loput.
Ervastin mukaan Kivilahti on joutsenten kannalta ihanteellinen paikka. Pitkä ranta on matala ja heinikkoinen eli suojaa ja ravintoa löytyy riittävästi.
– Ilmeisesti joutsenia on nyt vain yksinkertaisesti niin paljon, että tällaista tapahtuu. Pesinnät ovat onnistuneet erinomaisesti ja lahdella on pesinyt useita pareja.
Heino Ervasti kertoo kuvanneensa toisaalla Kuusamossa eli Nissinjärven päässä joutsenperheen, jossa oli seitsemän poikasta.
– Sekin kertoo suotuisista olosuhteista, hän sanoo.

Kanta lähti kasvuun rauhoituksen jälkeen

Kuusamon Lintukerhon puheenjohtaja Jarmo Martiskainen vahvistaa näkemyksen joutsenkannan nopeasta kasvusta.
– Otolliset pesimäpaikat alkavat olla käytössä ja parhailla paikoilla on ruuhkaa. Yhdeltä jalansijalta saattaa nähdä jopa neljä pesää, jotka sijaitsevat muutaman sadan metrin päässä toisistaan, Martiskainen kertoo.
Martiskaisen mukaan kannan voimakkaan kasvun taustalla on rauhoituksen purkaminen.
– Joutsenella on vähän luontaisia vihollisia ja jos lintu on terve, niin ei sitä oikein mikään kiinni ota. Sairaan linnun saalistaa useimmiten kotka.
Kuusamon joutsenet valmistautuvat parhaillaan muuttoon ja ovat kokoontuneet suuriin tokkiin muun muassa Kuusamojärvelle. Haaposelältä on laskettu jopa 850 linnun tokka.
– Nuoret linnut puuttuvat vielä joukosta eli lisää on tulossa. Toistaiseksi perhekunnat valmistautuvat syksyyn omissa oloissaan.

Vaaranpaikkoja kartoitetaan

Sähköonnettomuuksia joutsenille sattuu, vaikka linjat olisi merkittykin. Koillismaalla pahimmat vaaranpaikat kartoitettiin pari vuotta sitten ja Caruna varusti ilmoitetut kohteen punaisilla palloilla.
– Maakaapelointi ja kolmilankaisten linjojen karsiminen on myös vähentänyt törmäyksiä. Näin suuresta joukkokuolemasta en ole aikaisemmin kuullut, Martiskainen sanoo.
Hänen mukaansa sähköyhtiöllä on velvollisuus merkitä eläinten kannalta vaaralliset paikat.

Pallojen tilalle varoitusheijastimia

Lintujen kannalta kohtalokkaita sähkölinjoja on perinteisesti merkitty punaisilla palloilla. Niiden on todettu ehkäisevän tehokkaasti lintujen lentämistä sähkölinjoihin ja suojaavan näin sekä verkkoa että lintuja.
Verkkoyhtiöt pallottavat lintujen lentoreiteillä olevia sähkölinjoja maanomistajien ja lintuharrastajien vihjeiden perusteella.
Viime aikoina pallojen rinnalle ovat tulleet ilmajohtoihin asennettavat varoitusheijastimet. Niin sanotut firefly-lintuheijastimet ovat alustavien tulosten mukaan yhtä tehokkaita kuin perinteiset pallot.
Tehokkainta onnettomuuksien ehkäisyä on ilmajohtojen maakaapelointi, jota Koillismaalla tehdään parhaillaan voimalla. Kyseinen Kivilahden pätkä on toistaiseksi suunnitelmien ulkopuolella.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala