• Uutiset
  • Kuusamon hautausmailla riittää tilaa

Kuusamon hautausmailla riittää tilaa

Julkaistu: 03.08.2017

Ristikankaan hautausmaalle on edelleen suunnitelmissa uurnalehto, sillä vainajien tuhkaukset yleistyvät nopeasti

Kuusamossa haudataan vuosittain yli 200 vainajaa, joille riittää hyvin tilaa paikkakunnan viidellä hautausmaalla. Vainajien tuhkaus yleistyy kuitenkin nopeasti niin Kuusamossa kuin muuallakin Pohjois-Suomessa. Kuusamossa haasteena ovat pitkät etäisyydet ja uurnalehdon puute. Se on kuitenkin edelleen seurakunnan suunnitelmissa. Tarkoituksena on rakentaa lehto Kuusamon uusimmalle, Ristikankaan hautausmaalle.Kuusamossa vainajat haudataan paikkakunnan viidelle hautausmaalle. Vanhalla hautausmaalla sekä Nilon ja Käylän hautausmailla hautauksia suoritetaan periaatteessa vain varauspaikoille, mutta Ristikankaalla ja Käylän Saukkoniemessä myös uusiin hautoihin.
Vanhalle hautausmaalle avautui vastikään muutamia uusia hautapaikkoja, kun puustoa raivattiin harvemmaksi.
– Hautapaikat riittävät toistaiseksi hyvin, sanoo seurakuntapastori Anni Rimpiläinen.
Ristikankaalla on laajentamisvaraa lentokentän suuntaan, mutta seurakunnan mukaan alueen laajentaminen ei ole ajankohtaista lähivuosina.
Sen sijaan Ristikankaan uurnalehdon toteuttaminen tullee eteen seurakunnassa lähivuosina. Suunnitelmia on tehty, mutta ei vielä päätöstä siitä, minkä mukaan edetään. Toistaiseksi tuhkauurnat lasketaan useimmiten arkkupaikalle.
Pohjoisessa tehdään tuhkauksia edelleen selvästi vähemmän kuin etelässä, missä uurnahautaus on jo vallitseva hautaustapa. Syynä on pula maasta. Esimerkiksi Oulussa tehdään jo enemmän uurnahautauksia kuin arkkuhautauksia.
Rimpiläisen mukaan Kuusamossa haasteen vainajien tuhkaamiselle tuo pitkä matka krematorioon. Käytäntönä on, että vainaja siunataan ennen kuin hänet tuhkataan. Kuusamossa tämä tarkoittaa ylimääräistä edestakaista matkaa Ouluun.
– Tämä lisää myös kustannuksia, Rimpiläinen sanoo.

FAKTAT

Kuusamon hautausmaat

Kuusamon seurakunnalla on viisi hautausmaata, joista uusin on kuivalle mäntykankaalle perustettu Ristikankaan hautausmaa. Se vihittiin käyttöön syksyllä 1991. Alueen kokonaispinta-ala on noin 27 hehtaaria, josta on aidattu lähes kymmenen hehtaaria. Hautausmaalle oli haudattu vuoden 2015 loppuun mennessä 1.462 vainajaa.
Ristikankaan hautausmaalta luovutetaan hautauksen yhteydessä enintään neljä hautasijaa käsittävä hauta-alue. Hautausmaalla sijaitsee myös tunnustuksettomien hauta-alue.
Hautausmaista vanhin on Pyhän Ristin kirkon vieressä sijaitseva Vanha hautausmaa ja sankarihautausmaa. Vanhimmat haudat ovat 1700-luvulta ja hautapaikkoja noin 3.490.
Nilon hautausmaa sijaitsee Kitkantien varressa kahden kilometrin päässä Pyhän Ristin kirkosta. Nilon hautausmaa on vihitty käyttöön vuonna 1891. Hautausmaan pinta-ala on 5,6 hehtaaria ja hautapaikkoja on noin 7.230. Uusia hautoja ei tälle hautausmaalle enää tehdä – poikkeuksen muodostavat sukuhaudat ja aiemmin varatut hautapaikat.
Käylässä, noin 42 kilometriä Kuusamosta pohjoiseen, on kaksi hautausmaata:
Käylän vanha hautausmaa sijaitsee rajaseutukirkon takana. Hautausmaa on otettu käyttöön vuonna 1958. Hautapaikkoja pinta-alaltaan puolen hehtaari hautausmaalla on 161. Uusia hautauksia ei hautausmaalle enää tehdä – poikkeuksen muodostavat sukuhaudat ja aiemmin varatut hautapaikat.
Käylän kylässä Kitkajoen rannalla sijaitseva Saukkoniemen hautausmaa on otettu käyttöön vuonna 1975. Pinta-alaa hautausmaalla on noin kolme hehtaaria ja hautapaikkoja noin 2.200. Saukkoniemen hautausmaalta luovutetaan hautauksen yhteydessä enintään neljä hautasijaa käsittävä hauta-alue.

One thought on “Kuusamon hautausmailla riittää tilaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala