• Uutiset
  • Meskusvaaran kyläyhdistys rakentaa valokuituyhteyden ilman julkista tukea

Meskusvaaran kyläyhdistys rakentaa valokuituyhteyden ilman julkista tukea

Julkaistu: 23.01.2014

Meskusvaaran kyläyhdistys rakentaa kyläläisille valokuituyhteyden ilman julkista tukea. Mikäli kyläyhdistys saa kevään aikana mukaan vähintään 60 liittyjää, on kyläläisillä käytössä jo loppuvuodesta 100Mbit/s valokuituliittymä. Ennen rakentamisvaihetta mukaan lähtevät taloudet maksavat liittymäsopimuksesta 300 euroa, kun taas myöhemmin liittyville hinta nousee tuhansiin euroihin.

Noukavaaran koulualueen kattava 100Mbit/s valokuituliittymän rakentamishanke etenee.

Operaattorin ja Meskusvaaran kyläyhdistyksen kesken on solmittu aiesopimus osapuolten välisestä työnjaosta sekä niistä ehdoista, joilla liittyjäsopimukset tehdään operaattorin ja liittyjien kesken.

Valokuituliittymän rakentamisalue käsittää Meskusvaarantien varrella olevia kiinteistöjä aina ”yleinen tie päättyy” –merkille asti samoin Majavasuontien varren kiinteistöt ja Meskusjärventien varren kiinteistöt sekä Järvenpään tien kiinteistöt sekä 5 –tien varren yritykset tällä määritellyllä alueella.  Rakennettuja talouksia on tällä alueella noin

sata.

– Kyläyhdistys pitää merkittävänä saavutuksena sitä, että vaikka hankkeeseen ei käytetä lainkaan julkista tukea, saadaan liittymien ehdot ja hinnoittelu vastaaviksi mitä tiedetään naapurikunnissa noudatettavan

yhteiskunnan tuella toteutettavissa hankkeissa, toteaa Meskusvaaran kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Markus Virmasalo.

– Se, että liittymis- ja käyttöehdot ja maksut on saatu samalle tasolle, vaikka yhteiskunnan tukea ei hankkeessa olekaan, johtuu suurelta osin siitä, että nyt rakennettava valokuitukaapeli sijoittuu erittäin tiiviisti rakennetulle haja-asutusalueelle. Lisäksi rakentamiskustannuksen kuluerät on voitu kilpailuttaa liiketaloudellisin perustein ja hankkeen byrokratia on minimaalinen, Virmasalo jatkaa.

 

Liittyminen edullisinta nyt

 

Operaattorin ja kyläyhdistyksen sopiman keskinäinen työnjaon mukaisesti kyläyhdistys toimii liittyjien edustajana sekä vastaa liittymäsopimusten tekemisestä operaattorin nimissä.

– Operaattori vastaa kaikesta rakentamiseen liittyvästä sekä kantaa kaiken juridisen ja taloudellisen riskin. Kyläyhdistys edustaa kyläläisiä koko sen ajan jolle liittymäsopimukset operaattorin kanssa tehdään.

Jotta valokuitukaapelin rakentaminen toteutuu käytännössä, edellyttää se vähintään 60 liittyjää. Liittyjäsopimusten tekeminen aloitetaan piakkoin.

– Kiinteistönhaltijat kutsutaan tiedotustilaisuuteen, jossa asiasta informoidaan ja jossa halukkaat voivat tehdä liittymistilauksen. Tavoite on saada minimi liittyjämäärä kokoon helmikuun 15. päivään mennessä.

Niille kuluttajatalouksille, jotka tekevät liittymissopimuksen ennen rakentamisvaihetta, liittymiskustannus on 300 euroa. Kuukausittainen käyttömaksu tulee tämän päälle sopimuskauden ajan.

– Niille kiinteistöille, jotka haluavat liittymän myöhemmässä vaiheessa, tulee liittymän tekeminen maksamaan tuhansia euroja, riippuen muun muassa todellisista kustannuksista.

Tavoite on, että valkokuituyhteys toimii vuoden 2014 loppuun mennessä. Toivomme, että hankkeemme voi toimia esimerkillisenä pilottihankkeena koko kuntamme alueen haja-asutusalueilla.

 

Meskusvaaran kyläyhdistys järjestää Noukavaaran koululla hankkeeseen liittyvän tiedotustilaisuuden ensi viikon tiistaina 28. tammikuuta alkaen kello 18. Paikanpäällä on mahdollisuus myös liittyjäsopimusten laatimiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala