• Uutiset
  • Kuusamo vakiinnuttanut paikkansa jäärata-ajoissa

Kuusamo vakiinnuttanut paikkansa jäärata-ajoissa

Julkaistu: 22.03.2019


Ismo Pätsi ja Seppo Syväniemi ajavat viikonvaihteessa  mestaruuksista kotimaisemissaan Torankijärven jäällä


Kuusamon Urheiluautoilijat isännöivät viikonvaihteessa jo kolmannen kerran peräkkäin jäärata-ajojen SM-sarjan finaaleita. Kuusamo on vakiinnuttanut paikkansa AKK-Motorsportin kilpailukalenterissa vakaan jäätilanteen ja hyvien järjestelyidensä ansiosta. Kaksipäiväisiin kisoihin osallistuu tänä vuonna 25 kuljettajaa yhteensä 36 autolla. Yleisölle taataan Torankijärvellä vauhti- ja viihtymistakuu

<!–more–>

– Jäärata-ajoilla on Suomessa pitkät perinteet, mutta viime talvien heikot jäätilanteet ovat aiheuttaneet sen, että Etelä-Suomessa kisoja ei ole voitu järjestää. Kun kunnollisia jäitä ei ole, näkyy se myös harrastajamäärissä, jotka ovat laskussa, kertoo Kuusamon Urheiluautoilijoiden puheenjohtaja Ville Koramo.

– Jotta kilpailujen järjestäminen kannattaisi, kuskeja tarvitaan ehdottomasti lisää. Tässä on avauksen paikka AKK:lle. Meillä Kuusamossa on hyvät puitteet ja intoa kisojen järjestämiseen.

Jäärata-ajot palasivat Kuusamoon kaksi sitten reilun 20 tauon jälkeen. Tuolloin Kuusamossa ajettiin jääradalla Autourheilun kansallisen Keskusliiton (AKK) kisoja 1990-luvun alussa ja kilpailtiin jokamiehenluokan kansallisessa kilpailussa.

Auton ja kuskin vire ratkaisevat

Kuusamossa olosuhteet ovat tänäkin vuonna kunnossa ja Torankijärvellä ajetaan viikonvaihteessa kaksi erillistä SM-sarjan osakisaa. Sunnuntaina vuorossa ovat koko sarjan finaalit ja jaossa neljän sarjan suomenmestaruudet

Kuusamosta kisassa on mukana kaksi kuljettajaa. Konkarikuljettaja Seppo Syväniemen lisäksi lähtöviivalla nähdään Ismo Pätsi. Hän osallistuu kisoihin ensimmäistä kertaa, mutta on työnsä puolesta kokenut jäärata-ajaja. Autona on 450-hevosvoimainen Ford Escort Cosworth.

– Kilpailussa ratkaisee auton ja ajajan päivän vire. Sen lisäksi tarvitaan myös onnea. Lähtökiihdytyksessä autojen vauhti nousee jopa 200 kilometriin tunnissa, joten vauhtia on varmasti luvassa, kertoo Ismo Pätsi. 

Jäärata-ajoissa kisaavat autot ovat perinteisiä ralliautoja sekä rallicross- ja sprint-kilpureita, joko kaksi- tai nelivetoisia. Omat sarjansa on normaaleilla rallirenkaille ja omansa erikoisliukuesteisillä, niin kutsutuilla pitkillä piikeillä ajaville.

Nelivetoisten sarjassa on mukana autoja, joissa on jopa 500 hevosvoiman moottoreita. Autojen alustasäädöt poikkeavat jonkin verran perinteisen rallin säädöistä, sillä jäällä ei ole hyppyjä eikä monttuja.

1.200 metrin mittainen rata

SM-kisaa varten Torankijärven jäälle Hotkun rantaan on kunnostettu noin 1.200 metrin mittaista rataa.  Ville Koramon mukaan jääolosuhteet ovat hyvät: jäätä on lähes metri ja rata on saatu talkoilla hyvään kuntoon.

Laji on yleisöystävällinen, sillä kuljettajat ovat koko ajan yleisön nähtävänä. Rata on vähintään 30 metriä leveä ja ohitusmahdollisuuksia riittää.

– Viikonlopuksi on luvattu pikkupakkasta ja aurinkoa eli keli on paras mahdollinen sekä kuljettajien että yleisön näkökulmasta. Lumen ei pitäisi pölistä.

Varikkoalueelle vapaa pääsy

Järjestäjät odottavat kisaviikonloppua jo innolla. Valmistelutöissä on ollut mukana parinkymmenen hengen ydinporukka ja viikonvaihteessa talkoolaisten määrä kasvaa yli puolensadan.

– Viime vuonna kisaa oli seuraamassa noin 400 katsojaa. Tänä vuonna tavoite on vähintään sama. Kisat aloitetaan alkuerillä lauantaina kello 11 ja sunnuntaina kello 10, jonka jälkeen tapahtumat vyöryvät vauhdilla eteenpäin. Kannattaa olla mukana alusta lähtien, Koramo kehottaa.

Yleisön viihtyvyyttä on lisätty myös vapaalla pääsyllä varikkoalueelle. Siellä voi ihastella esimerkiksi kuusamolaissyntyisen Raimo Kauttion tehdasvalmisteista Volkswagen Polo kilpa-autoa. Kyseisellä autolla on ajettu aikaisemmin rallicrossin MM sarjassa.   

Urheiluautoilijoiden määrä kasvussa

Kisojen taustalla oleva Kuusamon Urheiluautoilijat ovat vireä, noin sadan lajia harrastavan kuusamolaisen seura. Aktiiviharrastajia vuonna 1979 perustetussa seurassa on useita kymmeniä ja heidän määränsä on ollut viime vuosina kasvussa.

Seuralla on ajorata Kurkijärvellä, jonka kunnostaminen on ensi kesän urakka.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala