• Uutiset
  • Kuusamo säästää ja rakentaa

Kuusamo säästää ja rakentaa

Julkaistu: 19.12.2019

Syksyllä selvinnyt reilun viiden miljoonan euron yllättäen eteen tullut vaje pakottaa Kuusamon kaupungin säästämään, mutta samalla ensi vuoden talousarvio on investoinneiltaan yksi kaikkien aikojen mittavimmista. Investointiohjelman suuruus puhutti tiistaina talousarviokokoukseensa kokoontuneita valtuutettuja. Aamupäivällä huomion keskipisteenä oli sivistystoimenjohtaja Erkki Hämäläinen, jolle talousarviokokous oli miehen 38-vuotisella Kuusamon uralla jo 37. ja samalla viimeinen.

Kuusamon lähivuosien suurimmat haasteet ovat työvoiman ja väestökehityksen eli elinvoiman turvaaminen sekä väestön ikääntyminen. Tulevan vuoden talousarvio tarttuu haasteisiin muun muassa käynnistämällä kahden seuraavan vuoden ennätysmäiset, lähes 30 miljoonan euron investoinnit. Uutta lainaa otetaan noin 20 miljoonaa euroa.

Suurin yksittäinen investointi on Nilonkankaan uuden puukoulun rakentaminen, joka alkanee reilun vuoden kuluttua. Myös Kitkantien remontti nielee rahaa.

– Tarvitaan investointeja, jotta voimme turvata työvoimamme ja väestökehityksen. Suuri haaste on ihmisten ikääntyminen, kiteytti kaupunginjohtaja Jouko Manninen.

Seinien sisään uutta sisältöä

Eläkkeelle ensi vuoden alkupuolella jäävät sivistystoimenjohtaja Erkki Hämäläinen esitteli valtuustolle hallinnonalansa talousarvion nyt 37. ja samalla viimeistä kertaa. Hämäläinen korosti Nilonkankaan koulun sekä uusien nuorisotilojen investoinnissa myös sisällöllistä kehittymistä.

– Pelkillä seinillä ei rakenneta tulevaisuutta, vaan tarvitaan myös uutta sisältöä, hän totesi.

Hämäläinen perusteli myös urheiluinvestointeja, jotka nostavat Kuusamon huippuvalmennuksen kartalle. Muun muassa Stadium-hanke mahdollistaa Kuusamossa nuorten olympiatason valmennuksen ja turvaa samalla ammatillista ja lukiokoulusta. Tällä hetkellä Kuusamon lukion oppilaista jo viidennes on alppilukiolaisia.

Nuoret ja vammaiset haluavat tulla kuulluiksi

Ryhmäpuheenvuorojen jälkeen talousarviota kommentoivat nuorisovaltuuston ja vammaisneuvoston edustajat. Nuorten puolesta puhunut lukiolainen Iikka Meriläinen toivoi uusiin nuorisotiloihin paikkaa, jossa voisi tehdä läksyjä kaikessa rauhassa. Hän muistutti valtuutettuja myös nuorten terveyskyselyn tuloksista: mielenterveysongelmia on jo neljäsosalla nuorista.

– Kuormittuminen kasvattaa ahdistusta. Käynnistämme keväällä some-kampanjan, joka käsittelee muun muassa yksinäisyyttä ja tarttuu myös muihin nuorten ongelmiin.

Meriläinen toivoi, että valtuutetut kuuntelevat nuorisovaltuustoa tarkalla korvalla ja vastaavat nuorten toiveisiin.

– Me haluamme tulla kuulluksi. Meissä on toivo ja tulevaisuus, nuorisovaltuuston puheenjohtaja muistutti valtuutettuja.

Vammaisneuvoston edustajana puhunut Kyösti Rajala kertoi muun muassa keväällä valtuuston käsittelyyn tulevasta vammaispoliittisen ohjelman päivityksestä.

– Toivomme, että meitä otetaan myös vastaisuudessa huomioon ja asiantuntemustamme arvostetaan.

Hämäläinen mestari verkostoitumisessa

Erkki Hämäläisen valtakunnallisestikin ainutlaatuisen mittavaa ja menestyksekästä työuraa kiitettiin ensin ryhmäpuheenvuoroissa ja niiden jälkeen kaupungin virallisessa muistamisessa. Verkostoitumisen mestarina pidetty Hämäläinen sai läksiäislahjaksi Lahja Koivusen tunturimaiseman.

– Jokainen meistä elää ja tekee työtään omalla persoonallaan. Keskeisin lähtökohta verkostojen luomisessa ja verkostotyöskentelyssä on se, että lähtökohtaisesti molemmat voittavat. On syytä olla liikkeellä nöyränä ja aidolla yhteistyöhalulla. Näin saadaan mukaan uusia kumppaneita.

Hämäläisen mukaan Kuusamo on monella toimijalle erittäin mielenkiintoinen paikka ja kuusamolaisten kanssa halutaan tehdä yhteistyötä.

– Meidän kuvamme maailmalla on erittäin hyvä emmekä ehkä aina itse ymmärrä sen merkitystä. Maineesta kannattaa pitää kiinni, hän kannusti.

Tunteiden myrskyä viime viikkoina

Perjantaina kansalaisten tavattavana Kuusamotalolla yhdessä seuraajansa Anne Koski-Heikkisen kanssa oleva Hämäläinen myönsi tunteiden myllertäneen viime viikkoina.

– Pitkän työuran jälkeen vastuusta luopuminen tuntuu helpottavalta. Toisaalta tunnen haikeutta siitä, kuinka nopeasti vuodet ovat menneet, olenhan viettänyt Kuusamon kaupungin palveluksessa suurimman osan elämääni. Kolmas tunne on kiitollisuus siitä, että olen saanut tehdä töitä näin hienossa pitäjässä hienon työnantajan palveluksessa. Kaupunki on antanut aina sopivasti vastuuta mutta samalla vapautta kantaa tätä vastuuta. Se on ollut tämän työn suola ja motiivi.

Hämäläinen vakuutti kasvaneensa vuosikymmenten myötä kuusamolaiseksi eikä aio muuttaa pois paikkakunnalta. Eläkepäivillä hän lupaa keskittyä asioihin, jotka ovat hänelle itselleen tärkeitä sekä ihmisiin, joiden luota hän on työnsä vuoksi joutunut olemaan pois.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala