• Uutiset
  • Kuusamo halutaan itäisen Suomen kasvukeskukseksi

Kuusamo halutaan itäisen Suomen kasvukeskukseksi

Julkaistu: 23.11.2017

Tuhannen työpaikan tavoitteesta vuoteen 2020 tingitään muutamalla sadalla
Ensi vuonna Kuusamon kaupunki rakentaa 10 miljoonalla eurolla

– Jos asiat menevät hyvin, meillä on mahdollisuus rakentaa Kuusamosta itäisen Suomen kasvukeskus, sanoo kaupunginjohtaja Jouko Manninen. Onnistuminen tarkoittaa muun muassa suunniteltujen investointien toteuttamista sekä asukasluvun vähenemisen pysäyttämistä. Mannisen mukaan tärkeintä kaupungin strategiatyössä on elinvoiman kehittäminen. Tavoitteeksi asetusta tuhannen uuden työpaikan tavoitteesta tingitään muutamalla sadalla.


Elinvoiman kehittäminen on nostettu Kuusamon strategiatyössä kärkeen. Kaupunginjohtaja Jouko Mannisen mukaan ensin tulee työ ja yrittäjyys ja vasta niiden jälkeen voidaan ryhtyä rakentamaan hyvinvointia.
– Pitää olla resursseja, millä rakentaa, hän korosti ensi vuoden talousarvion ja lähivuosien taloussuunnitelmien tiimoilta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.
Kuusamon kaupunki investoi ensi vuonna kymmenellä miljoonalla eurolla. Suurimpia investointeja ovat jäähallin rakentaminen ja terveyskeskuksen muutos- ja kunnostustyöt. Investointeja varten joudutaan ottamaan uutta lainaa.
– Investointeja kuitenkin tarvitaan. Ne ovat merkki tulevaisuuden uskosta, mutta lähivuosina rakentamisen tahtia on hillittävä, jotta kaupungin talous pysyy tasapainossa, Manninen sanoo.

Asiat eivät etene haluttua vauhtia

Hän uskoo, että Kuusamosta on mahdollista rakentaa itäisen Suomen kasvukeskus. Siihen tarvitaan nyt vireillä olevien suurinvestointien kuten Rukan laajennuksen ja Maaninkavaaran tuulivoimapuistojen kaltaisten hankkeiden toteutuminen mutta myös muuta.
– Asukasluvun väheneminen on saatava pysähtymään. Tarvitaan uusia, houkuttelevia asuinalueita ja tietysti työpaikkoja.
Kuusamossa tavoitteeksi asetetusta tuhannesta uudesta työpaikasta vuoteen 2020 mennessä joudutaan Mannisen mukaan tinkimään. Kaupungin asettaman tavoitteen mukaan Kuusamossa on vuonna 2021 noin 15.000 asukasta 6.500 työpaikkaa. Tällä hetkellä asukkaita on noin 15.400 ja työpaikkoja 6.015.
– Asiat eivät etene niin nopeasti kuin odotimme. Kaavoittaminen ja investointien realisoituminen vaatii aikaa. Realismia voisi olla 600 uutta työpaikkaa vuoteen 2021 mennessä, hän arvioi.

Lisää rahaa ylijäämätilille

Tämän hetkisen arvion mukaan Kuusamo tekee tänä vuonna noin 400.000 euroa voitollisen tuloksen. Ylijäämää on tehty nyt yhtäjaksoisesti vuodesta 2013 ja ylijäämärahastossa on jo reilun 14 miljoonan euron tulos.
– Taloustyöryhmä sai aikaan muutama vuosi sitten pysyviä muutoksia ja hallintokunnat kantavat nyt yhä enemmän vastuuta omasta toiminnastaan. Tällä tiellä on hyvä jatkaa, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tuomo Hänninen.
Kuusamon verotulojen määräksi arvioidaan ensi vuonna 51,8 miljoonaa euroa eli hieman vähemmän kuin tänä vuonna. Valtionosuuksien määrä näyttää sitä vastoin tämän hetkisen ennusteen perusteella kasvavan hieman.

Kuusamon 150-vuotisjuhlavuosi merkittävä tapahtuma kaupungille

Kuusamon kaupunki juhlii ensi vuonna 150-vuotista taivaltaan itsenäisenä kuntana. Juhlavuosi on merkittävä tapahtuma kaupungille ja sen suunnittelu on jo hyvässä vauhdissa.
Juhlavuotta toteutetaan yhdessä eri tahojen kanssa ja siten, että kaikki kuntalaiset pääsevät osallistumaan. Alustavan suunnitelman luvassa on ainakin 15 eri aikoihin vuotta sijoittuvaa tapahtumaa, joissa kaupungin juhlavuosi korostuu.
Vuosi alkaa yhteisellä avauksella tämän vuotisen Suomi 100 -tapahtuman tavoin kansalaisjuhlassa. Alkuvuodesta vietetään myös valofestivaalia, jossa erityisesti lapset pääsevät esiin. Juhlavuoden kunniaksi järjestetään kirjoituskilpailu koululaisille ja tilataan uusi sävellys Kuusamossa.
Kaupungin henkilöstö ja luottamusmiehet juhlivat tahoillaan ja koko kansan 150-vuotisjuhlat järjestetään Nature Photo -tapahtuman yhteydessä syyskuussa. Sitä ennen kokoonnutaan katuruokamarkkinoilla ja sen jälkeen jäähallin avajaisjuhlaan j a juhlaotteluun.
Syksylle on suunniteltu myös Natura Kuusamo -tapahtumaa eli tieteellisestä keskustelutilaisuutta Kuusamon ainutlaatuisesta luonnosta. Juhlavuotta ovat luonnollisesti myös perinteiset Kuusamopäivät ja Kuusamon historiapäivät. Kuusamon Näyttämö tuottaa juhlavuoteen Rinteen laella -esityksen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala