• Uutiset
  • Kuntouttava työtoiminta kierrättää ja luo uutta

Kuntouttava työtoiminta kierrättää ja luo uutta

Julkaistu: 16.06.2016

Rakennustarvikekierrätys Muuntamo kotiutui Kuusamon teollisuusalueelle

Sinkun kasvihuone, miehen tilpehöörilaatikkoa ja auton vanteista tehty grilli ovat esimerkkejä siitä, mitä Muuntamolla tehdään. Kuusamon kaupungin rakennustarvikkeiden ja kalusteiden kierrätystoiminta on myös kuntouttavaa työtoimintaa, joka luo vanhasta uutta. Teollisuustiellä suuressa hallissa ollaan toimittu viime vuoden lopulta lähtien.

Kuusamon kaupungin rakennustarvikekierrätys Muuntamo aloitti toimintansa elokuussa 2015 teollisuusalueella. Se jatkaa aiemmin OnKuusamon järjestämää kuntouttavaa työtoimintaa. Rakennustarvikekierrätys toimii aikuissosiaalityön alaisuudessa.

– Tavoitteemme on kehittää uutta työtä, tehostaa tuotantoa, tuotteistaa, motivoida ja integroida. Toimimme ketterästi, vuorovaikutteisesti, yhteistyöllä ja suunnitelmallisesti, kiteyttää vastaava ohjaaja Raili Jokiranta.

Työ- ja toiminta- ympäristö

Rakennustarvikekierrätys Muuntamo on noin 40 työntekijälleen monipuolinen työ- ja toimintaympäristö. Puutyöpajassa tehdään tilaustöitä, joissa pyritään hyödyntämään kierrätysmateriaaleja. Muuntamossa valmistetaan esimerkiksi roskakatoksia ja uusiotuotteita. Autopajassa tehdään autojen pienet kunnostukset, korjaukset, huollot ja pesut.

– Käytetyistä auton vanteista valmistetut grillit ovat olleet todella kysyttyjä. Teemme myös muita hitsaus- ja metallitöitä, Jokiranta kertoo.

Puupuolen hittituotteita ovat muun muassa linnunpöntöt, koirankopit, veitsitelineet, halkorengit, keittiöjakkarat ja puuarkut. Uusia tuotteita syntyy jatkuvasti. Niitä ideoidaan yhdessä ohjaajien kanssa.

– Merkittävä määrä asiakkaistamme on mökkiläisiä, jotka etsivät vapaa-ajanasunnoilleen laadukkaita uusiotuotteita, Jokiranta kertoo.

Suunnitelmissa on erillinen Muuntamo-myymälä sekä kahvio sen yhteyteen. Tällä hetkellä halliin on sisustettu huoneita, joissa on esillä keittiön, lastenhuoneen, makuuhuoneen ja olohuoneen kalusteita.

Ylijäämän kiertopaikka

Muuntamon rakennustarvike- ja kalustekierrätykseen voi tuoda ilmaiseksi ylijäämärakennusmateriaalia. Materiaali voi olla purku- ja saneerauskohteissa käytettyä ja ehjää tavaraa kuten ovia, ikkunoita, kattopeltejä ja kaapistoja.

Muuntamossa kierrätysmateriaaleista valmistetaan uusiotuotteita, jotka myydään asiakkaille. Myös rakennusmateriaaleja myydään eteenpäin.

Teollisuushallin takana on kontti, johon kerätään esimerkiksi käytettyjä vessanpönttöjä ja lavuaareja sekä suuri halli, joka tulvii käyttökelpoista rakennusmateriaalia.

Tekeminen on arjen hallintaa

Toiminnan perimmäisenä tavoitteena on paitsi kierrättää, myös vahvistaa työntekijöiden arjen hallintaa ja ammatillista osaamista sekä edistää heidän työ- ja toimintakykyä. Työjaksot ovat kolmen kuukauden mittaisia.

– Rakennustarvikekierrätys toimii myös työkokeilupaikkana silloin, kun arvioidaan työntekijän todellista työ- ja toimintakykyä, sekä selviytymistä työn fyysisistä, psyykkisistä ja sosiaalisista tekijöistä, kertoo ohjaajana toimiva Henri Ervasti.

Muuntamo toimii myös tuetun työllistymisen tukityöpaikkana.

– Olemme sosiaalinen yhteisö, joka ohjaa ja avustaa työtoiminnassa olevia työntekijöitä heille laadittujen aktivointi- ja kuntoutussuunnitelmien mukaisesti, hän sanoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala