• Uutiset
  • Kuntatalous myötätuulessa

Kuntatalous myötätuulessa

Julkaistu: 25.10.2018

Kuusamo varautuu historiansa suurimpaan investointiin
– uuden alakoulun rakentaminen ratkeaa jo lähiaikoina

Kuusamon kaupungin talous on myötätuulessa kansantalouden jatkaessa kasvuaan ja työllisyystilanteen kohentuessa. Suurista investoinneista uusi jäähalli on valmistumassa ja otetaan käyttöön marraskuussa. Ensi vuoden talousarvioitaan suunnitellaan toimialoittain: sekä sivistystoimi että yhdyskuntatekniikka pitävät ovea auki Kuusamon kaikkien aikojen suurimmalle investoinnille eli mahdolliselle uudelle alakoululle. Sen rakentaminen ratkeaa marraskuussa valmistuvan kouluverkkoselvityksen myötä. Uuden koulun hinnaksi on arvioitu 13 miljoonaa euroa.


Kuusamon kaupungin taloudella menee hyvin, todetaan kaupunginhallitukselle esitetyssä osavuosikatsauksessa.

– Suomen talous jatkaa kasvuaan. Työttömyys on alentunut nopeasti ja työllisyysaste on kohentunut. Rakenteellisen työttömyyden esteitä pyritään vähentämään. Maakuntauudistuksen käsittely on loppusuoralla ja lähiaikoina selviää uudistuksen onnistuminen. Kuusamon kaupungin talous on tänä vuonna toteutunut budjetoidusti. Koko vuoden tulos voi olla positiivinen. Kaikkien toimialojen talous on vakaa ja vuositavoitteista pääosa on saavutettavissa, kiteyttää kaupunginjohtaja Jouko Manninen.

Toimialat varautuvat uuteen kouluun

Kaupunginvaltuusto on käynnistänyt vuoden 2019 tavoitteiden pohtimisen jo kesäkuussa. Talousarviotyö jatkuu kaikilla organisaatiotasoilla. Toimialat ovat kaikki hyväksyneet jo osaltaan ensi vuoden talousarviosuunitelmansa, mutta varauksella. Esimerkiksi yhdyskuntatekniikan toimiala toteaa, että marraskuussa 2018 valmistuva kouluverkkoselvitys voi muuttaa investointiosan esitystä vielä ennen valtuuston joulukuun talousarviokokousta. Sivistyslautakunnan mukaan ratkaisut linjauksista tehdään vuoden 2019 aikana ja näihin ratkaisuihin liittyy myös uuden Nilonkankaan koulun suunnittelun käynnistäminen.

Kaupunginjohtaja Mannisen mukaan kouluverkon tarkastelu on käynnistynyt uuden koulunrakennusselvityksen myötä.

– On monipuolisesti pohdittava tulevaisuuden kouluratkaisua. Uusi koulu mahdollistaa uusien oppimisympäristöjen luomisen, hän toteaa osavuosikatsauksen saatesanoissa.

Investointisuunnitelmat päälaelleen

Kuusamossa on käynnissä parhaillaan noin 129 miljoonan euron investoinnit, joista kaupungin osuus on reilut kymmenen miljoonaa euroa. Ensi vuonna kaupunki on suunnitellut investoivansa 5,2 ja vuonna 2020 4,3 miljoonaa euroa.

Mikäli Kuusamossa päädytään uuden koulun rakentamiseen, summat heittävät häränpyllyä ja Kuusamossa toteutetaan kaikkien aikojen suurin investointi.

Parhaillaan työn alla oleva selvitys kartoittaa Törmäsen ja Noukavaaran koulujen yhdistämisen Nilonkankaaseen. Tämän jälkeen ratkaistaan se, remontoidaanko koulu vai rakennetaanko tilalle uusi.

Julkisuudessa uuden koulun hinnaksi on arvioitu 13 miljoonaa euroa. Toistaiseksi mittavin kaupungin investoinneista on ollut Rukan parkkihalli, jonka rakentamiseen kaupunki investoi lähes 10 miljoonaa euroa.

Kuusamo jatkanee entisillä prosenteilla

Kuusamon kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että kaupunki jatkaa ensi vuonna nykyisillä kunnallisveroprosenteilla.

Vuodesta 2014 yleisenä kunnallisveroprosenttina on ollut 20,0 ja valtuustolle esitetään se pitämistä ennallaan. Kaupunginvaltuusto päättää tuloveroprosentista talousarviokokouksessaan joulukuussa.

Kaupunginhallituksen esityksen mukaan myös muut veroprosentit säilyisivät ennallaan eli yleinen kiinteistövero 1,10, vakituiset asuinrakennukset 0,50, muut kuin vakituiset asuinrakennukset 1,10 ja voimalaitokset 2,50.

Yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveroprosentti olisi edelleen nolla kuten myös rakentamattomien rakennuspaikkojen.

Lisämääräraha ammattiopistolle

Kuusamon ammattiopiston toiminnan kuntaosuus edellyttää, että toimialan talousarvioraamiin lisätään 350.000 euron lisämääräraha. Kasvatus- ja sivistyslautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen -valtuustolle määrärahan myöntämistä kuluvan vuoden talousarviosta.

Sivistystoimenjohtaja Erkki Hämäläisen mukaan kuntaosuuden tarkkaa euromäärää ei vielä tiedetä, mutta se tulee nousemaan yli 350.000 euron.


Kuntaosuuden kasvun taustalla ovat valtionrahoituksen leikkaukset ja valtionosuusjärjestelmän uudistaminen, jotka ovat nakertaneet Kajaanin koulutusliikelaitoksen alaisen Kuusamon ammattiopiston toimipisteen tulopohjaa.

– Kaupunki on sitoutunut olemaan mukana Kuusamossa tapahtuva ammatillisen koulutuksen rahoituksessa ja samalla saanut oikeuden linjata ammatillisen koulutuksen tarjontaa alueella.

Kuluvana lukuvuonna opiskelijoita on Kuusamossa 362, joista noin kolmannes on aikuisopiskelijoita. Henkilökuntaa on 35. Kuusamon ammattiopetusyksikön liikevaihto on noin 3,2 miljoonaa euroa, josta kaupungin perimien tilavuokrien osuus on tänä vuonna 785.000 euroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala