• Uutiset
  • Kuntaosuudella työtä Kuusamossa jo sadoille pitkäaikaistyöttömille

Kuntaosuudella työtä Kuusamossa jo sadoille pitkäaikaistyöttömille

Julkaistu: 31.01.2019

Suvi Kurtti jatkaa Pirjo Mustosen työtä Askeleen työllisyyskoordinaattorina

Työllisyystilanteen helpottuminen ja työttömyysasteen lasku Kuusamossa alle kymmenen prosentin näkyy myös Askeleen toiminnassa. Asiakkaita on, mutta aiempaa vähemmän ja osin aiempaa haastavammin työllistettäviä. Askeleessa Kuusamon kaupungin työllistämisasioita viime vuodet hoitanut Pirjo Mustonen on siirtynyt eläkkeelle ja hänen työtään kaupungin työllisyyskoordinaattorina jatkaa Suvi Kurtti. Haasteena on edelleen muun muassa kuntaosuudella työllistettäville työmahdollisuuksien löytäminen.


– Valtavasti ilonaiheita ja ennen kaikkea mahdollisuus kehittää uutta, kiteyttää viimeiset kymmenen vuotta kaupungin palveluksessa työllistämisasioiden parissa työskennellyt Pirjo Mustonen. Viralliset eläkepäivät alkavat helmikuun alussa.
Mustosen työtä Askeleessa jatkaa KSAK Oy:stä uusiin tehtäviin siirtynyt Suvi Kurtti. Hänelle uusi työ tarkoittaa tuttua taloa, mutta kerrosta alempana ja monenlaisia uusia haasteita.
– Onneksi ympärillä on osaavien ihmisten verkosta, joiden kanssa yhteistyöllä selvitetään asiakkaiden opiskelu- ja työmahdollisuuksia, Kurtti sanoo.
Kurtin erityisosaaminen on koulutuksessa ja oppisopimuksissa, joita hän on hoitanut jo aiemmin Aikuiskoulutus Oy:ssä.

Kuntaosuus valtion sijasta alueella

Pirjo Mustosen työuran merkittävin idea oli kaupungin maksaman työmarkkinatuen kuntaosuuden ohjaaminen valtion sijaan työnantajalle, joka työllistää kaupungin maksuvelvollisuuden piirissä olevan työttömän henkilön. Vähintään 300 päivää työmarkkinatukea saanut työtön saa töitä ja passiivimaksu jää aluetalouden hyödyksi. Kuusamon malli on herättänyt laajaa valtakunnallista kiinnostusta.
– Oma erityisosaamiseni oli yritysyhteistyössä ja tuotekehittelyssä. Kymmenvuotisen pestini aikana sain ilokseni näyttää vahvuuteni Uusi työ kuntaosuudella -työllistämisen kehittämisessä ja toteutuksessa. Työllistimme reilut sata henkilöä vuodessa pääasiassa yrityksiin ja yhdistyksiin, Mustonen kertoo.
Loppuvuonna 2015 alkanut kuntaosuustyöllistäminen jatkuu ja nyt painopistealueena on yhdistystyöllistäminen.
Kuusamon kaupunki maksoi viime vuonna noin 420.000 euroa työmarkkinatuen kuntaosuutta valtiolle. Vuotta aiemmin summa oli 510.000 euroa. Perusturvalautakunta on päättänyt, että nämä kelamaksut voidaan maksaa suoraan työnantajalle, joka työllistää maksuvelvollisuuden piirissä olevan työttömän.
Askeleen työllistämisen johtaja Esa Loukusan mukaan potentiaaliset työpaikat löytyvät nyt yhdistyksistä, jotka tarjoavat mahdollisuuksia myös lyhyempiin ja kokeiluluonteisiin työsuhteisiin.

Moniammatillista apua ja ohjausta

Asiakaspalvelu Askel on Kuusamon kaupungin vaikeasti työllistyvien palvelut tuottava yksikkö. Yksikkö tuottaa muun muassa aktivointi- ja monialaisia työllistymissuunnitelmia, työttömien terveyspalveluja, tuetun työllistämisen palveluita sekä tarjoaa kuntouttavaa työtoimintaa. Vuosittain asiakkaita on ollut noin 500.
– Keskiössä ovat työnhakijat, joiden työttömyys on jostakin syystä pitkittynyt. Taustalla on hyvin monenlaisia tarinoita ja hyvin monipuolisesti koulutettuja ihmisiä. Me tarjoamme moniammatillisia palvelukokonaisuuksia sekä kuntouttavaa työtoimintaa, Esa Loukusa kertoo.
Toisena kohderyhmänä ovat erityisesti ilman ammatillista koulutusta olevat nuoret, joiden työllistäminen on otettu koko kaupungin haasteeksi. Valtuuston juhlavuoden kokouksessa annettua nuorisotakuuta toteuttaa myös Naturpoliksen hallinnoima Nuora-hanke.

Elinvoimatoimiala ja sote tuovat muutoksia

Muutoksen tuulet puhaltava Askeleessa myös jatkossa, kun Kuusamoon valmistellaan uutta elinvoimatoimialaa. Se yhdistäisi soveltuvin osin Naturpoliksen, KSAK:n ja Askeleen toiminnat.
Vuonna 2017 Askel siirtyi yhdyskuntatekniikan ja Jari Karsikon alaisuuteen. Kaupungin työllistämishanke Työhype jatkaa hyvää työtään tänä vuonnakin.
– Myös mahdollinen sote-uudistus tulee näkymään jollakin tavoin toiminnassamme – miten, se selviää ajallaan, Loukusa sanoo.
Asiakaspalvelu Askeleen asiakkaaksi pääsee ottamalla yhteyttä Askeleen työntekijöihin tai vastaamalla puheluun, joka Askeleen työntekijät soittavat.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala