• Uutiset
  • Koulutusreformi ja soten viivästyminen pakottavat pohtimaan KSAK:n tulevaisuutta

Koulutusreformi ja soten viivästyminen pakottavat pohtimaan KSAK:n tulevaisuutta

Julkaistu: 18.10.2018

Rehtori Ari Jokisen mukaan KSAK:n toiminta jatkuu toistaiseksi normaalisti
”Mitään päätöksiä ei ole vielä tehty – meneillään on vasta selvitysvaihe”

Ammatillisen koulutuksen reformi ja sote- ja maakuntauudistuksen viivästyminen ovat tärkeimmät syyt siihen, että KSAK Oy:n toiminta ja mahdollinen liittäminen elinkeinoyhtiö Naturpolikseen Kuusamossa selvitetään. Kaupunginhallituksen päätöksellä selvitystyö valmistuu vuodenvaihteessa. KSAK:n toimitusjohtaja ja rehtori Ari Jokinen korostaa, että Aikuiskoulutuksen toiminta jatkuu toistaiseksi täysin normaalisti ja oppilaat valmistuvat suunniteltujen aikataulujen mukaan. – Nyt meneillään on vasta selvitysvaihe. Mitään päätöksiä tulevasta ei ole tehty, Jokinen sanoo.


Toimitusjohtaja ja rehtori Ari Jokisen mukaan KSAK:n ympärillä pyörii huhumylly, jolta hän haluaa katkaista siivet.

– Toimintoihimme ei ole toistaiseksi tiedossa minkäänlaisia muutoksia. Nyt tehdään vasta selvitystä ja päätösten aika on myöhemmin, hän sanoo.

Esitys KSAK Oy:n, Naturpoliksen ja Askeleen toimintojen yhdistämisestä on määrä valmistua vuodenvaihteessa.

Samalle viivalle ”amisten” kanssa

Selvitystyöhön päädyttiin, kun lyhyen aikavälin tulosennusteet osoittivat markkinaehtoisen toiminnan tulojen vähenevän aiemmasta, vaikka KSAK:n taloudellinen tilanne on hyvä.

Vuodesta 2012 voitollista tulosta tehnyt yhtiö joutui uuteen tilanteeseen, kun ammatillisen koulutuksen reformi rinnastaa nyt kaikki toisen asteen ammattioppilaitokset samalle viivalle eli tutkintoon johtavia työvoimakoulutuksia ei enää kilpailuteta vaan ne on alueellisesti jaettu oppilaitosten järjestämislupiin. Aiemmat erot niin sanotun nuorisoasteen ja aikuiskoulutusorganisaation välillä poistuvat.

– Tutkintoperusteinen koulutus kiinnostaa aina nuoria, mutta noususuhdanteessa työvoimapoliittinen aikuiskoulutus on haasteellisessa tilanteessa, Jokinen sanoo.

Jo reformin valmisteluvaiheen aikana useat oppilaitokset poistuivat koulutuksen järjestäjälistalta, mutta Koillis-Suomen Aikuiskoulutus oli laadukkaalla ja tuloksellisella toiminnallaan ansainnut paikkansa järjestäjäverkossa.

– Vahvuuksiimme kuuluu alueen yritysten tuntemus ja sitä kautta heidän tarpeisiinsa kohdistuva koulutustarjonta. Myös Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä alueen ELY-keskus ymmärtävät alueemme erityispiirteet ja merkityksemme alueen yritystoiminnalle.

Työvoimakoulutusten siirtyminen oppilaitosten järjestämislupiin tarkoittaa sitä, että KSAK:n vuosittaiset koulutuspaikat rajautuvat Koillismaan alueen tarpeisiin, kun aiemmin niitä kilpailutusten kautta toteutettiin kolmen pohjoisen maakunnan alueella.

– Myös oppisopimuskoulutus rajattiin vain niihin tutkintoihin, jotka on merkitty oppilaitosten järjestämislupiin.

Soten viivästyminen vaikeuttaa kilpailuja

Toisena pilvenä KSAK:n taivaalla on pahasti viivästynyt sote- ja maakuntauudistus. Viivästymisen vuoksi ely-keskukset eivät ole käynnistäneet maakuntauudistuksen rakenteeseen liittyviä kasvupalvelukilpailutuksia. Ei ole tullut tarjouspyyntöjä, mihin vastata.

– Koulutus- ja valmennusmarkkinat tulevat muuttumaan lähiaikoina voimakkaasti ja lyhyen aikavälin ennusteen perusteella menestyminen entisestään kiristyvillä kasvupalvelumarkkinoilla on haasteellista.

Jokinen sanoo ymmärtävänsä syyt selvityksen taustalla. Selvitys tehdään Kuusamon kaupungin aloitteesta.

– Yhtälö on vaikea ja vaihtoehtoja paljon. Ihannetilanteessa aikuiskoulutus ja yrityspalvelut tukevat ja täydentävät toisiaan. Etenkin, jos toiminta on keskitettyä, niin yhteistoiminta helpottuu ja toiminta tehostuu ja alueen yritykset saavat yritys-, työvoima- ja koulutuspalvelut yhdestä pisteestä. Näistä asioista on jo alustavasti keskusteltu ja Naturpolis on tervetullut tänne Airotielle.

FAKTAT

”Huhut konkurssistamme ovat ennenaikaisia”

KSAK Oy: toimitusjohtaja Ari Jokinen sanoo yksiselitteisesti, että ”huhut konkurssistamme ovat ennenaikaisia”. Yhtiön talous on vakaalla pohjalla ja ollut voitollista vuodesta 2012 lähtien. Yhtiöllä ei ole velkaa ja sen omavaraisuusaste on noin 90 prosenttia.

KSAK Oy:n omistavat Kuusamon ja Pudasjärven kaupungit sekä Taivalkosken kunta. Kuusamon osuus osakkeista on 60, Pudasjärven 28 ja Taivalkosken 12 prosenttia. Yritys on yksityisoikeudellinen osakeyhtiö, joka ei jaa omistajilleen osinkoja.

– Toimintamme perustuu pääsääntöisesti liiketoimintaan kilpailluilla markkinoilla, koska valtiolta koulutuksiin tuleva määräraha ei kata koko toiminnan kuluja, vaan on suuruudeltaan noin 800.000 euroa vuodessa eli kolmannes yhtiön liikevaihdosta, Jokinen sanoo.

KSAK Oy on Suomen pohjoisiin aikuiskoulutusorganisaatio ja vanhin yhtiö muotoinen aikuiskouluttaja. Pohjois-Suomessa toimii KSAK Oy: lisäksi enää PSK Ammattiopisto, jolla on toimipisteet Oulussa ja Haapavedellä.

– Olemme tällä hetkellä muun muassa Kuusamon alueen Menestyjä-listan sijalla 20 ja vuonna 2014 olisimme Suomen toiseksi menestynein koulutusyhtiö. Luottoluokituksemme on AAA.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala