Koukkimalla päin tokkaa

Julkaistu: 07.11.2019

Kuusamolaiselle maanviljelijälle tuomio porojen päälle ajosta

Kuusamolainen maanviljelijä ja aura-autoilija on tuomittu Oulun käräjäoikeudessa sakkorangaistukseen ja tuntuviin korvauksiin eläinsuojelurikoksesta sekä vahingonteosta. Kyseessä on tapahtumasarja loppusyksyltä 2017, jolloin autoilija ajoi Kärpänkyläntiellä tahallaan päin porotokkaa. Eläimistä neljä kuoli tai jouduttiin lopettamaan.

Tapahtumapaikalle hälytetty ja todistajana käräjäoikeudessa kuultu poromies kertoo, että porojen päälle oli ajettu tarkoituksella.
– Autolla oli tarkoituksellisesti koukittu tiellä niin, että oli osuttu poroihin.
Tutkinnassa ilmeni, että kyseessä oli ollut 10–20 poron tokka. Neljä poroa oli lentänyt oikealle ja kaksi vasemmalla puolelle tietä. Kaksi loukkaantunutta poroa on jäänyt makaamaan noin 20 metrin päähän törmäyspaikasta. Poliisi oli lopettanut aikuisen naarasporon. Toinen loukkaantunut naarasporo oli paennut metsään. Poliisi joutui lopettamaan myös tieltä metsään menneen loukkaantuneen poron urosvasan.
Jälkien perusteella kaksi muuta törmäyksessä loukkaantunutta poroa oli paennut metsään. Ne löytyivät muutaman päivän kuluttua ja lopetettiin, koska niiden jalat olivat murtuneet. Käräjäoikeuden mukaan ei kuitenkaan voitu kiistatta osoittaa, että nämä eläimet olisivat loukkaantuneet tässä yliajossa.
Syyttäjä haki tuomiota myös toisesta yliajosta, mutta siihen näyttö ei riittänyt. Kyseessä oli sama tieosuus ja nyt kuolleita poroja oli ainakin yksi.

Pitkäaikainen kiista poroista

Tapahtumasarjan taustalla on pitkäaikainen kiista poromiesten ja maanviljelijän välillä. Maanviljelijä oli tehnyt tapahtumapäivänä ilmoituksen poronhoitorikkomuksesta, koska poroja oli oleskellut hänen pelloillaan.
Syytetty kiisti ajaneensa porokolareita tutkittavana olleina päivinä, mutta kylläkin jo aiemmin eli iltahämärissä marraskuun alussa, jolloin ehkä kaksi poroa oli osunut auton keulaan. Käräjäoikeudessa yhtenä todisteena käytetty keulan vilkkulasi oli maanviljelijän mukaan rikkoutunut jo tuolloin.
Käräjäoikeuden mukaan tahallisuutta tai välinpitämättömyyttä eläinten kärsimystä kohtaan osoittaa jo yksinomaan se, että syytetty ei ilmoittanut aiemmasta kolarista siitä huolimatta, että kaksi poroa oli jäänyt loukkaantuneena makaamaan törmäyspaikalle.
– Syytetyllä on ollut edellä mainituin perustein teolleen vahva motiivi eikä käräjäoikeus pidä kaikki edellä mainittu huomioon ottaen uskottavana, että kyse olisi ollut tahattomasta kolarista vaan toteaa syytetyn menetelleen tahallisesti.
Käräjäoikeus tuomitsi maanviljelijän 40 päiväsakkoon eli 1.200 euron sakkorangaistukseen sekä reilun 1.300 euron korvauksiin asianomistajana jutussa olleelle Oivangin paliskunnalle vahingoitettujen porojen etsimisestä aiheutuneista ylimääräisestä työmäärästä ja kustannuksista. Tuomittu kiisti kaikki syytteet. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tahallisia yliajoja tapahtuu jatkuvasti

Oivangin paliskunnan poroisäntä Juha Kujalan mukana tahallisia yliajoja tapahtuu edelleen jatkuvasti.
– Tien sivustoilta löytyy kuolleita poroja, mutta yliajajien jäljittäminen on usein mahdotonta, hän kommentoi.
Kolaritilanteessa autoilija on velvoitettu toimimaan.
– Ensiksi pitää huolehtia, ettei lisävahinkoja pääse syntymään. Jos poro on loukkaantunut, se tulee lopettaa, jos siihen vain itse kykenee. Sen jälkeen tulee soittaa tapahtuneesta kolarista hätänumeroon tai tutulle poromiehelle, neuvoo Paliskuntain yhdistys.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala