• Uutiset
  • Kosteus kiusaa kotiseutumuseota

Kosteus kiusaa kotiseutumuseota

Julkaistu: 14.06.2017

Kuusamon kotiseutumuseon rakennuksia on alkukesästä kengitetty, tyhjennetty ja esineistöä inventoitu

Mitä tehdä Kuusamon kotiseutumuseota kiusaavan kosteuden kanssa? Muun muassa tätä pohdittiin Kuusamon kulttuuritoimen järjestämässä museoillassa. Paikalla oli kolmisenkymmentä kuusamolaista kuulemassa oman kotiseutumuseonsa uutiset ja ideoimassa sinne uutta toimintaa.Kuusamon kotiseutumuseolla on alkukesän aikana kengitetty muun muassa navetta ja tyhjennetty tiloja tarpeettomasta tavarasta. Kulttuuritoimen museotyöntekijä Hannu Kuivalaisen mukaan esineistöä on inventoitu, kaksoiskappaleita poistettu ja osa viety varastoon Kuusamon ammatti-instituutin kahteen luokkahuoneeseen.
Museon kunnostustyöt jatkuvat Kuivalaisen johdolla koko kesän.
– Mitään arvokasta ei tietenkään hävitetä, mutta ei ole mieltä säilyttää esineitä, joilla ei ole museoarvoa kuntonsa tai yleisyytensä vuoksi, hän sanoo.
Sekä Kuivalainen että paikalla ollut yleisö nostivat museon keskeiseksi kehittämistavoitteeksi kosteuden päihittämisen. Suomaiselle alueelle kootun kuusamolaisen pihapiirin rakennukset kärsivät kosteudesta ja maan painumisesta.
– Jatkuvat kengittäminen on työlästä ja kallista. Pitäisi keksiä joku pysyvämpi ratkaisu. Nyt monet rakennukset ovat uponneet todella syvälle, Kuivalainen totesi.

Omavastuuosuus uhka yhdistyksille

Pohjois-Pohjanmaan maakuntamuseotukija Riina Kohosen mukaan keinoja on, mutta ne kaikki maksavat.
– Jossakin on kokeiltu esimerkiksi maan kovettamista, hän kertoi.
Kohosen mukaan raha on kaiken paikallisen museotoiminnan suuri haaste lähivuosina. Uuden lain mukaan avustusten ehtona on 20 prosentin omavastuuosuus, jota ei nykyisen käytännön mukaan voi korvata talkootyöllä.
– Esimerkiksi kotiseutuyhdistykset elävät hyvin pienellä budjetilla ja uusi rahoitusmalli on uhka monelle hyvälle hankkeelle. Museotyöntekijöinä olemme vastustaneet tätä omarahoitusmallia, Kohonen korosti.

Väistötila ja esiintymislava

Kuusamon kotiseutumuseon yksi tärkeimmistä kehittämisen kohteista on myös väistötila korjauksen kohteena olevien rakennusten esineistöille sekä esiintymislava muun muassa Kotiseutupäivien tarpeisiin. Useana vuonna juontajana toiminut Pauli Jaakkola esitti siirrettävää, puista lavaa kaikkein kosteimmalle kohdalle aitan eteen.
Ideointiryhmissä esille nostettiin myös nykyistä joustavammat aukioloajat ja erilaisia tapahtumia museolle. Kulttuuritoimenjohtaja Marke Vornanen lupasikin harkita aukioloaikoja siten, että museolla voisi vierailla jonakin päivänä myös iltaisin. Tämän hetkisen tiedon mukaan museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 11–17. Museo avataan yleisölle 27. kesäkuuta.

Valokuvat kannattaa arkistoida huolellisesti

Valokuvalla ei ole arvoa, ellei kukaan tiedä missä se on otettu ja keitä kuvassa on, sanoo Pohjois-Pohjanmaan museon valokuva-arkiston hoitaja Meeri Rauhala. Hän neuvoi Kuusamotalon Museoillan osanottajia arkistoimaan myös digikuvat.
– Kuvat eivät ole tallessa tietokoneella tai kamerassa, vaan ne kannattaa tallentaa mahdollisuuksien mukaan myös paperimuotoon tai ainakin erilliselle kovalevylle.
Arkistoitaviin kuviin merkitään henkilöt ja mahdollisesti heidän syntymä- ja kuolinajat, ammatit, kuvausajat ja kuvaajat. Tapahtumista kerrotaan mitä, missä ja milloin tapahtuu ja rakennuksista osoite, kuvausaika ja kuvaaja.
Rauhalan mukaan kuvien taakse kirjoittamisessa kannattaa olla varovainen, jotta kuva ei mene tekstin vuoksi pilalle. Hyvä vaihtoehto on erillinen lista.
– Merkinnät tehdään joko pehmeällä lyijykynällä tai arkistokelpoisella kuitukynällä kuvan taakse ja kuvan tummimpaan osaa.
Rauhala neuvoi myös käsittelemään valokuvia ilman liimaa, teippejä, kumilenkkejä tai klemmareita, sillä ne vahingoittavat kuvaa.
– Säilytä kuvat viileässä paikassa ja suojaa kuvat, negatiivit ja diat hyviksi todetuilla materiaaleilla. Tartu kuvaan ja negatiiviin vain sen reunoista ja käytä puhtaita käsineitä arvokkainta aineistoa käsitellessäsi.
Pohjois-Pohjanmaan museolle tarjotaan valtavasti valokuvia, mutta vain harvoin kuvilla on todella merkittävää arvoa. Rauhalan mukaan esimerkiksi perikuntien vanhoja kuvakokoelmia kannattaa ensisijaisesti tarjota oman paikkakunnan museoilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala