Koronavirus sulki koulut

Julkaistu: 17.03.2020

Terveyskeskuksessa tilanne rauhallinen – matkailuun vaikutukset heijastuvat jo

Kuusamossa ei tiistaihin mennessä ollut todettu vielä yhtään koronavirustartuntaa. Vahvimmin epidemia heijastuu nyt talouteen. Koulujen siirtyminen etäopetukseen tietää ansioiden menetyksiä muun muassa taksialalla. Hallituksen julkaiseman linjauksen myötä Kuusamossa sulkeutuvat kirjasto, uimahalli, urheilu-, harrastus- ja nuorisotilat sekä vanhusten päivätoiminta ja monet muut toiminnot.

Kuusamossa suljettiin keskiviikkona hallituksen ohjeistuksen mukaisesti koulut lukuun ottamatta yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla työskentelevien vanhempien lapsille järjestettävää esiopetusta sekä perusopetuksen 1.–3. luokkien lähiopetusta.
Kuusamossa tätä tilannetta selvitettiin vielä tiistaina.
– Siitä ei ole vielä tällä hetkellä tarkkaa tietoa, kuinka paljon tällaisia lapsia Kuusamossa on, mutta meillä on velvoite järjestää hyvin pienillekin ryhmille opetus näiltä osin ja totta kai me teemme sen. Näiden lasten osalta opetus tapahtuu heidän omilla kouluillaan ainakin alkuvaiheessa, toteaa vs. sivistystoimenjohtaja Tomi Meriläinen.
Muulta osin koulut ovat siirtyneet etäopetukseen 13. huhtikuuta saakka.
Kuusamon terveyskeskuksessa tilanne on tällä hetkellä rauhallinen.
– Yksittäisiä koronavirusnäytteitä on otettu, mutta yleisesti tilanne on rauhallinen. Kiireettömiä ajanvarausvastaanottoja on muutettu puhelinajaksi varmuuden vuoksi, jotta emme altistaisi varsinkaan ikäihmisiä mahdolliselle tartunnalle täällä terveyskeskuksessa, sanoo ylilääkäri Hanna Raittinen.
Hallituksen antamien ohjeiden mukaan kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.
Kuusamossa ei ollut tiistaihin mennessä todettu vielä yhtään koronavirustartuntaa.

Vaikutukset elinkeinoelämään

Koronavirustilanne heijastuu tällä hetkellä vahvimmin matkailuelinkeinoon.
Rukalla on peruttu kaikki isot tapahtumat toukokuun alkuun saakka ja Finnair on ilmoittanut lopettavansa lennot Kuusamoon toistaiseksi 1. huhtikuuta alkaen. Poikkeuksena tähän on pääsiäinen, jolloin Finnair tekee muutaman lennon Kuusamoon.
– Finnairin päätös on tietysti Kuusamon kannalta ikävä, mutta toisaalta on myös todettava, että keväällä merkittävä osa, jopa noin 90 prosenttia asiakkaista saapuu tänne omilla autoillaan, sanoo Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n toimitusjohtaja Mats Lindfors.
Lindforsin mukaan Rukalla pyritään kuitenkin pitämään palveluita normaalisti auki.
– Jonkin verran on peruutuksia tullut kansainvälisten-, kotimaisten- ja yritysryhmien osalta, mutta kyllä asiakkaita vielä on ja heitä pyritään palvelemaan normaalisti. Tilanteeseen suhtaudutaan kuitenkin vakavasti ja matkailuelinkeino pyrkii omilla toimillaan vähentämään mahdollisen viruksen leviämistä.
Kuusamon Yrittäjien puheenjohtaja Mika Haataja sanoo, ettei kentältä ole tullut vielä juurikaan viestiä koronaviruksen vaikutuksista yrityksien toimintaan.
– Jos korona muotoutuu pahaksi, niin halvaannuttaahan se tätä yhteiskuntaa myös Kuusamossa. Finnairin päätös tulee varmasti vaikuttamaan Kuusamon matkailuun. Taksialalla vaikutus konkretisoituu koululaiskyydityksien loppumisella ja miten käy Kela-kuljetuksien, jos tulee päätös kiireettömien hoitojen siirtämisestä tuonnemmaksi. Tästä asiasta ovat taksialan yrittäjät jo huolensa ilmaisseet. Toisaalta meillä on myös elinkeinoja, jotka pyörivät normaalisti, kuten esimerkiksi metsätalous.
Kuusamon kaupungin sekä elinkeinoelämän edustajat kokoontuivat maanantaina linjaamaan koronavirusepidemiasta aiheutuvaa tilannetta alueella.
Yhteenvetona todettiin, että epidemian vaikutukset voivat olla moninaiset. Jotta vaikutukset jäisivät pieniksi, elinkeinoelämän ja kaupungin välistä vuoropuhelua on syytä jatkaa ja yhdessä pohtia eri varautumistoimenpiteitä, joilla negatiiviset vaikutukset pystytään minimoimaan.
Kuusamon kaupunki selvittää omalta osalta maksuaikataulujen muutoksia edistääkseen paikallisten yritysten tilannetta.

FAKTAT

Terveyskeskus avasi neuvontapuhelimen

Kuusamon terveyskeskus on avannut neuvontapuhelimen,
johon voi olla yhteydessä koronavirusta koskevissa kysymyksissä.
Neuvontapuhelimen numero on: 040 860 0090.
Puhelimeen vastataan joka päivä klo 8-16 välisenä aikana toistaiseksi.
Tuon ajan ulkopuolella kiireellisissä asioissa voi olla yhteydessä päivystyksen numeroon: 040 860 8611.
Tällaisia kiireellisiä asioita koronavirukseen liittyen ovat hankalat hengitystieinfektion oireet (korkea kuume, hengenahdistus). Muiden kuin edellä mainittujen oireiden suhteen suositellaan oireenmukaista hoitoa kotona välttäen turhia sosiaalisia kontakteja, noudattaen huolellista käsi- ja yskimishygieniaa ja olemaan tarvittaessa yhteydessä neuvontapuhelimeen seuraavana päivänä.

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala