hi5
  • Uutiset
  • Kongolaisten lisäksi kaupunkiin sijoitetaan 200 turvapaikanhakijaa

Kongolaisten lisäksi kaupunkiin sijoitetaan 200 turvapaikanhakijaa

Julkaistu: 23.09.2015

 

Kuusamo kansainvälistyy kerta heitolla

 

Kuusamo kansainvälistyy nyt kerta heitolla, kun parisen viikkoa sitten kaupunkiin saapuneiden 25 kongolaisen kiintiöpakolaisen lisäksi Kuusamoon sijoitetaan 200 turvapaikanhakijaa. Entisen rajavartioston tiloihin avattava vastaanottokeskus saa ensimmäiset asukkaansa jo tällä viikolla. Päätöksen vastaanottokeskuksen perustamisesta teki Suomen Punainen Ristiin Oulun piiri, joka vastaa myös sen toiminnasta.

 

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus avataan entiseen Rajan kasarmi -kiinteistön tiloihin. Oulun piirin toiminnanjohtaja Pertti Saarelan mukaan ratkaisevinta oli sopivan tilan löytyminen. Vuokrasopimus on voimassa toistaiseksi ja vuokranantajana toimii A-yhtymä Oy, joka osti kiinteistön Senaatti-kiinteistöiltä.

– Parhaillaan on menossa henkilökunnan rekrytointi, minkä jälkeen ensimmäiset turvapaikanhakijat voidaan sijoittaa Kuusamoon mahdollisesti jo torstaina tai perjantaina. Paine on kova, sanoo Saarela.

– Pakolaiskriisi ravistelee nyt koko Eurooppaa. Pohjois-Suomi on omalta osaltaan joutunut vastaamaan ennennäkemättömään turvapaikanhakijoiden tulvaan, joka maailman mittakaavassa on pientä, mutta asettaa suomalaiselle yhteiskunnalle mittavia haasteita. Yksi suurimmista kompastuskivistä on majoituskäyttöön sopivien, pikaisesti käyttöönotettavien tilojen löytyminen. A-yhtymän tarjous tiloista tuli todella tarpeeseen, hän kiittelee.

 

Sijainti ratkaisee

 

Rajavartiosto entinen kiinteistö sopii erinomaisesti vastaanottokeskukseksi. Se on suunniteltu osin majoitustoimintaa varten, saadaan käyttöön välittömästi ja sijaitsee lähellä keskustassa, mikä mahdollistaa asukkaiden asioinnin.

– Ei vastaanottokeskusta voida sijoittaa keskelle metsää, mistä on sata kilometriä lähimpään kauppaa, sanoo Saarela.

Taivalkosken kunta on tarjonnut vastaanottokeskukseksi Inkeen koulua, mutta sen sijainti on hyvin haasteellinen eikä sinne toistaiseksi ole suunniteltu toimintaa.

 

Runsaasti hakemuksia

 

SPR:llä on ollut vaikeuksia Kuusamon vastaanottokeskuksen henkilökunnan rekrytoimisessa, sillä paikkakunnalla ei ymmärrettävästi ole alalta kokemusta omaavia työntekijöitä. Työtä on tarjolla noin kymmenelle osaajalle.

– Tässä mielessä olemme tulleet vähän vihreälle alueelle, mutta toki työtehtävät oppii. Hakemuksia on tullut runsaasti ja päätöksiä tehdään nyt nopeasti, Saarela sanoo.

Kuusamon vastaanottokeskuksen toiminnasta vastaa toistaiseksi Pudasjärven vastaanottokeskuksen vastaava ohjaaja Kristiina Laatikainen.

 

Vuosien projekti

 

Kuusamoon sijoitettavat turvapaikanhakijat ovat ns. ”jo puhuteltuja” eli he jäävät Kuusamoon odottamaan päätöstä mahdollisesta oleskeluluvasta. Tulijat ovat pääasiassa Irakista ja Afganistanista.

On arvioitua, että Suomeen viime viikkojen aikana saapuneista turvapaikanhakijoista noin puolet saa oleskeluluvan, mutta prosessi voi kestää vuosia.

Kuusamossa SPR huolehtii turvapaikanhakijoiden terveydenhuollosta, ohjauksesta ja muista arjen perustarpeista. Turvapaikanhakijoilla on oikeus akuuttiin terveydenhoitoon sekä lapsilla perusopetukseen.

 

Kuusamo haluaa huolehti tulijoista

 

Kuusamon kaupunginjohtaja Jouko Mannisen mukaan kaupunki haluaa tehdä yhteistyötä viranomaisten ja kolmannen sektorin kanssa turvatakseen turvapaikanhakijoiden inhimillisen ja oikeudenmukaisen kohtelun.

– Ulkomaalaistyö on käynnistynyt Kuusamossa jo syyskuussa saapuneen ensimmäisen pakolaisryhmän yhteydessä ja luotan siihen, että meillä on valmiudet hoitaa myös tämä asia kunnialla. Väistämätön tosiasia on se, että meidän huolehdittava tulijoista, Manninen sanoo.

 

Kongolaiset kotoutuvat

 

Kiintiöpakolaisina Malawin pakolaisleiriltä Kuusamoon saapuneet kongolaiset on otettu hyvin vastaan, iloitsee sosiaalityöntekijä Anne Kurvinen. Neljä perhekuntaa ovat jokainen löytäneet oman ystäväperheensä ja kotoutuminen uuteen kotimaahan on lähtenyt hyvin käyntiin.

23-vuotias Koko Nalunza sanoo, että kuusamolaiset ovat hyviä ihmisiä, ystävällisiä ja valmiita auttamaan.

– Olo on vielä hämmentynyt. Elämä alkaa nyt alusta, vaikka sydän jäikin leirille ja ikävöin Kongoon, sukulaisperheensä kanssa asuva nuori mies sanoo.

Maanantaina hän osallistui muiden kongolaisten ja kuusamolaisten kanssa kansainvälisen klubin ensimmäiseen tapaamiseen Nuorisotalolla. Klubi keräsi tuvan täydeltä väkeä, sillä paikalla kävi lähes 80 henkilöä. Klubi kokoontuu jatkossa joka maanantai ja on avoin kaikille maahanmuuttajille ja monikulttuurisuudesta kiinnostuneille.

 

Lahjoituksille keräyspiste

 

– Kuusamolaisten halu auttaa on suuri, tietää SPR:n Kuusamon osaston puheenjohtaja Pertti Hekkala. Hän urakoi elokuussa autollaan yli tuhat kilometriä eri puolilla pitäjää keräämässä kongolaisille huonekaluja, astioita ja vaatteita. Tavarat kerättiin kuomulliseen peräkärryyn, josta ne jaettiin tarvitseville.

Tilakysymys ratkesi maanantaina, kun kaupunki osoitti varastotilat Kitkantieltä entisen postin ja Nordean välistä. Osoitteessa Kitkantie 2 otetaan nyt vastaan käyttökelpoisia ja siistejä käyttötavaroita, kenkiä ja vaatteita. Tarvetta on erityisesti talvivaatteille. Keräyksestä vastaa Kuusamon kaupungin kuntouttava työtoiminta yhteistyössä SPR:n Kuusamon osaston kanssa. Keräyspiste on avoinna maanantaisin klo 13 – 15 ja keskiviikkoisin klo 10 – 12 alkaen marraskuun loppuun saakka.

 

Keskustelutilaisuus uudesta keskuksesta tänään keskiviikkona

Kuusamon kaupunki järjestää tiedotus- ja keskustelutilaisuuden Kuusamon vastaanottokeskuksesta tänään keskiviikkona 23.9. kello 18–19 lukion auditoriossa.

Tilaisuus alkaa eri viranomaisten ja yhteistyötahojen alustuspuheenvuoroilla, minkä jälkeen on varattu aikaa yleisökeskustelulle.

Keskustelutilaisuus on tarkoitettu kaikille kaupunkilaisille, joilla on kommentoitavaa tai kysyttävää entisen rajavartiolaitoksen tiloihin avattavasta keskuksesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala