• Uutiset
  • Kolmella miljoonalla uuteen kuosiin

Kolmella miljoonalla uuteen kuosiin

Julkaistu: 11.01.2019


Kuusamon terveyskeskuksen 1,5 vuotta kestänyt remontti on valmis
 – päivystys aloittaa uusissa, avarissa ja valoisissa tiloissa torstaina  

Kuusamon terveyskeskuksen 1,5 vuotta kestänyt remontti on valmis. Terveyskeskusta on saneerattu tähän päivään kolmella miljoonalla eurolla ja kunhan perusturvan hallinto, sosiaalitoimi ja perheneuvola vielä saadaan terveyskeskuksen tiloihin, ovat kaikki tarvittavat palvelut saman katon alla. Päivystykselle on rakennettu uudet tilat entisen sisätautiosaston tiloihin. Sisäänkäynti päivystykseen on vastedes pääovien vasemmalta puolelta.

<!–more–>

– Uutta, avaraa ja valoista, kommentoivat osastojen esimiehet esitellessään remontoitua terveyskeskusta maanantaina.

Suurimman muutoksen remontissa kokee päivystys, jolle on saneerattu nykyaikaiset tilat entisen sisätautiosaston paikalle.

– Kuusamo tarvitsee ehdottomasti ympärivuorokautisen lääkäripäivystyksen. Tällä hetkellä toimimme ministeriön poikkeusluvalla ja uutta lupaa haetaan varmasti kun nykyinen umpeutuu, vakuuttaa ylilääkäri Hanna Raittinen.


Kaksi uutta sisäänkäyntiä

Uudet tilat ovat osin signaali myös päättäjille, että Kuusamossa ollaan valmiita panostamaan ympärivuorokautiseen päivystykseen. Päivystyksessä hoidetaan päivittäin 50–60 potilasta ja lisäksi potilaita konsultoidaan puhelimitse.

– Toiminnan painopiste on luonnollisesti virka-ajassa, jolloin esimerkiksi röntgen ja laboratorio pystyvät palvelemaan parhaiten, Raittinen kertoo.

Päivystykselle avattiin remontissa kaksi uutta sisääntuloa, jotka sijaitsevat pääovien vasemmalla puolella. Varsinainen sisäänkäynti lukitaan virka-ajan ulkopuoliseksi ajaksi ja kulku ohjataan pienemmästä ovesta, josta myös ambulanssipotilaat tuodaan sisään. Pysäköintipaikat sijaitsevat ennallaan.

Neuvonta jatkaa entisellä paikalla

Remontissa muuttui päivystysosaston lisäksi moni muukin asia. Psykiatrinen osasto ja mielenterveystoimisto sijaitsevat nyt terveyskeskuksen kolmannessa kerroksessa. Toiseen kerrokseen on remontoitu ja laajennettu tilat 45-paikkaiselle akuuttiosastolle. Se yhdistää entiset sisätauti- ja kirurgisen osaston.

Toisessa kerroksessa tutuilla paikoillaan palvelevat neuvola ja hammaslääkärit.  Myös röntgen, laboratorio, lääkäreiden vastanotot, fysioterapia sekä neuvonta ja kanttiini jatkavat entisillä paikoillaan.

Tavoitteena on, että terveyskeskuksen tiloihin siirtyisivät kaupungintalolta vielä perusturvan hallinto, sosiaalitoimi ja perheneuvola. Kaupunki tekee tiloissa parhaillaan tilatarvekartoitusta.

Turvallisuuteen lisää huomiota

Remontin myötä koheni myös vuonna 1952 valmistuneen rakennuksen turvallisuus. Kaikissa kerroksissa on nyt sprinkleri-sammutusjärjestelmä ja kulkua valvotaan kameroilla.

– Kameravalvonta tarkoittaa kulunvalvontaa, henkilöturvallisuuden varmistamista, turvallisuutta vaarantavien tilanteiden ennaltaehkäisyä sekä omaisuuden suojaamista ja väärinkäytösten estämistä ja selvittämistä, kertoo hoitotyönjohtaja Marjo Jurmu.

Vuodessa yli 1.600 ct-kuvausta

Vuonna 2016 Kuusamon terveyskeskukseen hankittu ct-kuvauslaite on osoittautunut hintansa arvoiseksi. Vuodessa TT- eli tietokonetomografiakuvauslaitetta käytetään yli 1.600 kertaa, kertoo ylilääkäri Hanna Raittinen.

Noin 300.000 euron arvoisen kuvauslaitteen hankki Kuusamon perustason erikoissairaanhoidosta vastaava Coronaria Oy. Kaupunki maksaa palvelusta vuosittain 92.000 euroa.

Raittisen mukaan TT-laite on merkittävä lisä Kuusamon terveyskeskuksen palveluihin ja ensiarvoinen aivoinfarktin liotushoidon aloittamiseen. Päivystysluonteisia pään ct-kuvauksisa Kuusamossa tehdään vuosittain noin 500 kappaletta.

– Ambulanssimatka Kuusamosta Oulun yliopistolliseen sairaalaan TT-kuvauksiin kestää noin kolme tuntia, jolloin hoidon aloittaminen viivästyy huomattavasti. Mitä kauempana taajamasta ollaan, sitä kauemmin hoidon aloittaminen kestää.

Kuusamossa kuvatuista potilaista liotushoidon saa paikkakunnalla vuosittain 10–15 aivoinfarktipotilasta. Kuvauksen jälkeen HUS:n Meilahden neurologi tekee etävideokonsultaationa arvion ja päätöksen liotushoidon aloittamisesta Kuusamossa. Yhteys Helsinkiin muodostetaan telestrokepalvelun avulla. Monitori sijaitsee päivystyksen uusissa tiloissa.

Aivoveritulpassa liuotushoidon nopea aloittaminen oireiden alkutunteina on tärkeää. Liuotushoito on todettu tehokkaaksi 4,5 tunnin sisällä annettuna, mutta sen teho pienenee, mitä kauemmin aikaa oireiden alusta on kulunut.  

© Koillismaan Uutiset

Web design by Heikki Kujala